Украйна озадачена: Защо Русия не се съпротивлява в Курск?

Ето какви са сценариите пред Путин
20 авг 2024 19:30, Нели Христова
285
Украйна озадачена: Защо Русия не се съпротивлява в Курск?
Снимка: БГНЕС

Украинските военни са озадачени. Те очакваха по-голям и много по-яростен отпор на тяхното изненадващо нахлуване в Курска област в Русия. И въпреки твърденията на контролираната от Кремъл преса за успешна съпротива, има малко доказателства за това досега. Но защо?

Това знак ли е за руската военна некомпетентност, която е ясно видима във войната в Украйна? Дали командирите на армията на Путин използват времето за натрупване на необходимите сили, за да избегнат отклоняването на твърде много войски от фронтовите линии в Донецк? Ще бъде ли нещо голямо това, което Путин смята за достатъчен отговор – може би масиран обстрел с ракети и дронове срещу Киев или дори използването на тактическо ядрено оръжие, за да възпира и наказва? Или може би просто човекът, който е наел да поеме защитата на Курск Алексей Дюмин получава време, за да изготви план?

Така или иначе въпросът е: Какво ще направи Путин?

Дюмин, от своя страна, не е за подценяване. Наричан "бодигардът на Путин" от западните медии, той наистина е бил личен бодигард на руския лидер през 1999 г., преди да бъде повишен в заместник-ръководител на Федералната служба за охрана. 52-годишният мъж е роден в Курск, познава региона добре и е дълбоко привързан към руската армия, тъй като баща му е ръководил четвъртия отдел на главната военномедицинска дирекция към Министерството на отбраната.

Дюмин е учил във военно училище и е следвал инженерство, изкачвайки се до заместник-ръководител на специалните части на дирекция "Военно разузнаване" (ГРУ) по време на анексирането на Крим. Твърди се, че той е организирал бягството в Русия на бившия проруски президент на Украйна Виктор Янукович, бил е началник на щаба на руските сухопътни войски и заместник-министър на отбраната преди да стане непоколебим губернатор на Тула през 2016 г.

Някои виждат Дюмин, който се премести в Кремъл по-рано тази година, като възможния бъдещ наследник на Путин
. Той е считан за способен, непоколебим и студен – не много различен от шефа си. Познат е като методичен – възможно обяснение за забавянето на руската контраофанзива.

Друго възможно обяснение обаче е, че Путин отново демонстрира как може да остане парализиран по време на криза, дори да изчезне от обществения поглед. Това е характеристика, която и преди е предизвиквала сравнения с Йосиф Сталин, оттеглил се във вилата си и останал в изолация, докато германските войски громят Съветския съюз през 1941 г.

За първи път паралелът беше направен от московските критици на Путин по време на пандемията от Ковид-19. Укриващ се в имението си Ново Огарьово в покрайнините на Москва, Путин отсъстваше от столицата, докато тя се бореше да ограничи разпространението на смъртоносния вирус. Марк Галеоти, анализатор в Британският Кралски институт на обединените служби, отбеляза негова черта да оставя "определени сериозни заплахи да станат нечий друг проблем".

Това може да обясни модел, появил се, когато предизвикани от човека или природни бедствия, са се случили по време на управлението на Путин. През 2000 г. той си почиваше в имението си в Сочи, когато ядрената подводница "Курск" потъна в Баренцово море. Впоследствие той се срещна с роднините на 118-те жертви, тъй като избухна медийна буря заради отсъствието му – а срещата не мина добре. През 2018 г. беше критикуван за бавната реакция на масивния пожар в мол в сибирския град Кемерово, който уби най-малко 64 души, 41 от които бяха деца. След бедствието той беше обвинен от скърбящите семейства, че повтаря една и съща грешка.

Украинският лидер Володимир Зеленски и командири сега са в очакване на пълноценен отговор от Русия – интересно е защо се бави толкова много. Но, когато става дума за следващите ходове на украинците, те също имат въпроси, над които да се замислят. Трябва ли да останат и да се окопаят, за да отбраняват клина в Русия?

Трябва ли да се оттеглят напълно, или само частично и да създадат буферна зона?

Ако Украйна вярва, че може да накара Путин да пренасочи значителна човешка сила и оборудване от стратегически по-важната Донецка област, където Русия сега е на 15 км от града Покровск, Киев може просто да се изкуши да се задържи на място и да се опита да разшири обхвата на офанзивата. Пенсионираният генерал Марк Кимит, бивш асистент на държавния секретар на САЩ по политически и военни въпроси, се опасява от последиците, ако Украйна избере да направи това.

"Най-голямото ми опасение е, че ако някой от руските генерали е чел книгите или изучавал някоя от битките на техните предшественици от Първата световна война, те ще се опитат да заградят нападащите войски или като ги "заклещят" вътре в Русия, или чрез по-дълбоко обгръщане на територията на Украйна. Ако това се случи и те са в състояние да се сражават и да завършат обкръжението, тогава руснаците ще "концентрират силите си" както направиха срещу Германската шеста армия в Сталинград. Няма да бъде красиво", каза Кимит.

Опит за задържане на клина вероятно ще означава изпращане на допълнителни войски до тези 12 000, за които се смята, че са вътре в Русия, а Украйна има недостиг на човешка сила. Способностите на противовъздушната и отбрана същи е натоварена. От това може да се възползва Русия като започне да бомбардира окопаните войски. Оттук дойде поредната молба на украинския президент Володимир Зеленски. Той отново призова западните съюзници да позволят на украинската армия да използва ракетите с голям обсег много по-навътре в руската територия.

Сред цялата тази несигурност, на 18 август Зеленски заяви, че украинските сили имат за цел да поддържат буферна зона – въпреки че не стана ясно дали тя ще обхване целия клин или много по-малка територия. Но последното нещо, което Зеленски иска е да срещне сериозен отпор в Курск или да види как победата се превръща в поражение заради гордост, подкопавайки моралния тласък, който нахлуването най-накрая даде на Украйна и нейните съюзници.

Анализ на Джейми Детмър за "Политико"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


285
Още от Русия
Украйна може да влезе в НАТО, без да контролира цялата територия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
16
 
13
 
! Отговори
къде да ги търсите преди 3 седмици
Руската армия успешно и в свински тръс напредва, aма назад към Москва.
202
13
 
9
 
! Отговори
Путин е прав преди 4 седмици
Безсмислено е Русия да се съпротивлява. Само ще и влезе по надълбоко и ще направи по-голям кеф на Украйна.
201
6
 
20
 
! Отговори
до 209 преди 4 седмици
Прав си другарю !!! Ако не бяха крали от безаналоговия руски Москвич, германците никога не можеха да направят трошката Мерцедес !
200
13
 
12
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 седмици
Просията не се съпротивлява, защото няма хора, защото военачалниците и, воглаве със самия пишман-император Путин, са гола вода, защото им изгориха резервите от горива, защото им изповзривоха складовете с оръжия, защото ВСУ е много по-напред във войната с дронове, не на последно място защото свинособаките много добре знаят, че са просто биомусор, който е въстанал срещу Светлината.
199
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До ОСНОВНАТА ПРИЧИНА Толкова са "изостанали" руснаците, че им крадяха оръжията Т90, хеликоптера, опит за кражба на самолет и други няколко опита за кражба, за да се научат!
198
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
зеленски ще свърши грозно живота си най вероятно с многократно попадане на предмети фанал ното му отверстие!
197
11
 
15
 
! Отговори
оръжеен крах преди 4 седмици
От безславната кончина на гордостта на руския флот - крайцера Москва по-добра реклама за тоталната изостаналост и немощ на рашиската техника няма !
196
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Свършиха ресурсите на Русия и им свърши ентусиазмът да воюват. Според мен чак сега изтрезняват и осъзнават в каква задънена улица са и че Путин се е провалил и трябва да бъде сменен. Всяко ожесточаване на отговора за нахлуването на Украйна би било самоубийствено за Русия .
195
13
 
17
 
! Отговори
ОСНОВНАТА ПРИЧИНА преди 4 седмици
РУСИЯ НЕ Е СССР , а най-гадната и и фашизирана част останала от разпада... Северна Корея 2... Територия от зомбирани и алкохолизирани мужици където прекрасно виреят държавници с болни имперски амбиции като Путин ! Войната показа, че без западните технологии, на мужиците от московските блата веднага им лъснаха голите за.....и ! Единствено в което са и останаха ненадминати е пропагандата, мародерството и алкохолизма !!!
194
0
 
13
 
! Отговори
на зима преди 4 седмици
ЕВРОПА ЩЕ осъзнае , защо украинските военни са озадачени,4е няма отговор от Русия ,ЗА Курск
193
4
 
15
 
! Отговори
Генерал Мордвичев преди 4 седмици
Като превземем Покровск и Павловград ще стигнем Днепър и тогава ще завием на север към Суми и ще освободим Суджа от юг.
192
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
А Донбаския фронт се пука ...
191
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Един руски селски кмет обясняваше как млади руски наборници са се появили само с два пълнителя, за да защитят областта от вражеско нападение и как се е наложило местните жители да спасяват тези неопитни войници в неорганизирана евакуация.
190
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
ka.пy.тин разпиля тотално и без друго упадналата и изгнила псевдо-държава наречена русиа.
189
4
 
25
 
! Отговори
Българин преди 4 седмици
Нелчето пак избухва със статии, колкото да кликне някой. Русия спря почти изцяло дълго готвеното украинско настъпление. Ще стане като предното украинско контранастъпление. Еуфория по нашите медии как Украйна настъпва, постепенно спиране на настъплението, събиране на достатъчно руски сили за атака и съответно обратно вземане на всички територии. Само че този път Русия няма да спре до украинската граница.
188
0
 
16
 
! Отговори
Реалист преди 4 седмици
Ами на НАТО наставниците на Украйна надеждите че ще отклонят руски сили и ще спасят Донбас се оказаха говежди, да не говорим за изключително големите им загуби на западна техника, а и на хора в Куркска област. Защо им е на руснаците в момента да отклоняват сили от Донбас където пълният разгром на Украйна ще се случи всеки момент и оттам всичко спира.
187
4
 
20
 
! Отговори
Тиква преди 4 седмици
БандероФашаги скоро ще разберат как и защо,нямат да имат време да мислят.
186
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Русия нарочно ги вкарва в капан според чуждестранни експерти
185
3
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 седмици
До 187 "Не си ли се замислял, че " Сталин е..." - кореспонденцията е публично достъпна. От тогаз е и подигравателната фраза: "Гаранция Франция". Само пълен про'с'так (вкл. кат Путин за Минските) може да вярва на французин.
184
0
 
12
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 седмици
До 187 "Британците няма направят втори път грешката да си затраят пред фашистите," - и 1938 и 2022 Британия е на страната на фашистите. Факт.