Украйна си играе с огъня в Курск, ако не предвижда бърз край на войната

Настъпателната война води до повече жертви и изгаря повече оборудване
21 авг 2024 13:54, Гергана Попова
419
Украйна си играе с огъня в Курск, ако не предвижда бърз край на войната
Снимка: БГНЕС/ EPA

Голямо медийно внимание беше съсредоточено върху изненадващото нахлуване на Украйна в района на Курск в Русия. Руският президент Владимир Путин очевидно е бил обезпокоен от това. Но дали това е добра идея за Украйна е под въпрос, пише The American Conservative.

Въпреки че Украйна мълчи за по-голямата част от информацията относно своята офанзива, анализаторите спекулират, че тя се опитва да облекчи натиска на бавно напредващата руска офанзива на собствената си територия, като накара Русия да отклони атакуващите сили, за да защити собствената си територия.

Само, ако Украйна е сериозна за бързо прекратяване на войната и преговори за мир с Русия, тази инвазия може да бъде добра идея. В противен случай това е рискована офанзива, предприета само за психологически ефекти. Настъпателната война обикновено води до повече жертви и изгаря повече оръжия и оборудване. Ако не друго, ако погледнем стратегически на цялата война, преминаването на Украйна в офанзива, когато вече е с превъзходен състав и оръжие и е изправена пред едновременна вражеска офанзива, може да влоши това числено неравностойно положение, посочва още изданието.

В този случай, като се има предвид значителното предимство на Русия в числеността и оръжията на бойното поле, украинското нахлуване може дори да не накара Русия да отклони войските си от бавно напредващата си офанзива в Украйна за укрепване на района на Курск. Русия може просто да се опита да принуди украинците да напуснат, като хвърли повече наборници срещу тях, вместо да вземе сили от собствената си офанзива в Украйна.

Освен това, опитът да се задържи този джоб в Курск, който е заобиколен от три страни от руснаци и свързан с непрекъснато удължаваща се — и следователно по-уязвима — линия за доставки, е опасен и дори може да бъде катастрофален. Ако тяхната привидно несигурна линия за доставки бъде прекъсната, украинците могат да бъдат обкръжени.

Тази инвазия в Русия, когато руснаците напредват в Украйна, илюстрира, че военните като цяло са склонни да бъдат влюбени в перченето на смели действия, за да „отнесат битката на врага“. И все пак често има значителни предимства да бъдеш в отбрана, особено когато отбранителната сила обикновено може да избере терена, на който ще се бие.

Що се отнася до политиката на САЩ, американските политици бяха изненадани от украинския ход и бяха принудени да се запитат за целта на нахлуването, като по този начин косвено разкриха скептицизма към цялото начинание, посочва The American Conservative.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


419
Още по темата: войнаУкрайнаСАЩРусия
Още от Русия
Украинските войници в Курск: Тук е като на ваканция в сравнение с Донецк
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
2
 
3
 
! Отговори
Тласкач преди 3 седмици
Ще ставам мачкатор!
196
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
айдее има заглавие че Украина можела да влезе и в НАТО, както в КУРски ли бря?
195
11
 
14
 
! Отговори
Селянин преди 3 седмици
До Купих танкще го откараш до Москва без проблем, до Киев малко трудно, ще ти видят сметката набързо. За 120 години знам за следните загубени войни 1904-5 срещу Япония, Афганистан, Първата чеченска война, а спечелените само една ВСВ.
194
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
С тласкането нищо не се получи. Освен да им пратят разгонени наташки белким украинците тръгнат след тях и напуснат Курск.
193
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ВСВ започва с нападението на СССР над Финландия!
192
6
 
2
 
! Отговори
До 208 преди 3 седмици
Искаш да кажеш украинците като напишеш руснаци и се знае,че се говори за украинците тоя номер всички го знаят само просяците не се усещат
191
0
 
2
 
! Отговори
Последно преди 3 седмици
Мачка ли ги, или тласка?
190
4
 
12
 
! Отговори
Бг преди 3 седмици
1-ва и 2-ра световна война започват от нацистите безспорен факт.Сега пак 3 -та от нацистите ще започне .Нацистите трябва да бъдат заличени от планетата земя Това са хора с болни мозъци и само омраза има към различния от тях.
189
7
 
2
 
! Отговори
Хрушчов преди 3 седмици
Те пък руснаците нападнаха баща си!
188
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Руснака никога няма да стане свободен човек. Монголците са ги мачкали от 1200 до 1721 година когато Петър престава да им плаща данък спокойствие за васала и роба. Та тия 500 години са направили руснака вечен роб.
187
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Русия мачка, мачка побеснелите нацисти!
186
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Укрите станаха на масло. Тази държава никога няма да бъде същата!
185
3
 
6
 
! Отговори
Тласкач преди 3 седмици
Още ли не са изтласкани?
184
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
С огъня на Хаймарс?
183
5
 
6
 
! Отговори
Нападнаха Майка си преди 3 седмици
Щом нападнаха Майка си Русс, какво остава за държавици като Приблатистите махали, Румъчния, Унгарния, Словакия и дори Панство Польскего. Тези държави ще бъдат нападната от украинските басмачи защото несамо недава оръжие, боеприпаси, танкове, кораби и самолети ами всяка от тях е заграбила украински население което може да бъде изпратено на фронта. След КУРска дъга да се очаква ЗадникДупен кравай и Путкоореолно ваго-течение
182
8
 
3
 
! Отговори
До 201 преди 3 седмици
Е явно е останал само в Украйна и за това са толкова "умни" украинците толкова "умни" ,че на вързано куче хляб не могат да дадат,а иначе лаят
181
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Мозъчен тъстЗлатната орда.
180
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Мозъчен тъст. Мога да ти дам колкото искаш примери. Най яркия е Монголия. Освен че завладява цяла Русия, монголския манталитет остава и след монголците, та до днес.
179
7
 
15
 
! Отговори
Селянин преди 3 седмици
Мисля си, че Путин и компания нарочно оставиха украинците да влезнат на тяхна територия. Колкото и да хленчат, че не искат да воюват руснаците ще скочат да защитават "матушка Россия". Историята го е показала, че не умеят добре да водят външни войни, но защитават територията си. Това беше грешка на Украйна и катализираха процесите, които ще сплотят руснаците.
178
8
 
3
 
! Отговори
До 185 преди 3 седмици
Е може и това да доведе диалога с украинските копейки,ама на нас ни е още рано