Когато Владимир Путин е под напрежение той... отива на разходка

Бившият офицер от КГБ винаги е избягвал тълпите
22 авг 2024 21:30, Нели Христова
323
Когато Владимир Путин е под напрежение той... отива на разходка
Снимка: БГНЕС

Има един сигурен признак, че Владимир Путин отчаяно търси потвърждение: когато "спонтанно" излиза, за да се срещне с тълпа от поддръжници. Това, което се случи във вторник по време на първото пътуване на руския лидер извън Москва, след като украинските войски направиха дързък трансграничен набег и завзеха части от руска земя на югозапад.

За разлика от своите предшественици Михаил Горбачов и Борис Елцин, 71-годишният бивш офицер от КГБ винаги е бил политик, който не се е смесвал с обикновените хора, освен ако не е абсолютно необходимо.

През последните месеци обществените разходки се превърнаха в модел.

Застаряващият руски лидер ставаше все по-затворен дори преди пандемията да го тласне към самоизолация, която той почти никога не нарушаваше, дори на фона на боевете в Украйна.

Путин не беше забелязан никъде на фронтовата линия в Украйна през 2022 г. или, с напредването на войната, в югозападна Русия, след като започна да става обект на украинска атака.

След това, на 23 юни 2023 г., руският военачалник и лидер на частната военна компания Вагнер, Евгений Пригожин, поведе своите наемници в неуспешен бунт. Изведнъж, четири дни по-късно, докато всички посетители на Путин все още трябваше да се самоизолират и да се тестват за COVID, президентът смая всички с публична разходка в отдалечения кавказки регион на Южна Русия. Докато той позира за селфита и целува младо момиче, държавната телевизия сравни ясно оркестрираната поява с прием на рок звезда.

В подобна демонстрация на публично взаимодействие Путин тази пролет спря кортежа си насред малкия град Торжок, северозападно от Москва, където стратегически разположена тълпа от привърженици, отделена от него с полицейски бариери, беше готова да го посрещне. Само четири дни по-рано въоръжени терористи нахлуха в концертна зала в столицата, убивайки 145 души. Путин никога не е посещавал мястото, нито се е срещал с оцелелите или със семействата на жертвите.

Маршът на чуждестранни войски на руска земя за първи път след Втората световна война, като украинските сили превзеха част от югозападната област Курск по-рано този месец, не предизвика голяма реакция от страна на Путин, който на неотдавнашна среща продължаваше да го нарича "ситуация".

Руският лидер се постара да не покаже, че се е случило нещо необичайно.

Той не направи нито едно обръщение към нацията, нито пък посети регионалната столица Курск, препълнена с руснаци, които почти за една нощ се превърнаха в бежанци в собствената си страна.

Но най-сигурният знак, че нахлуването е разтърсило Путин до дъното, дойде във вторник вечерта, когато той реши да се отбие до Кавказ на връщане от пътуване до Азербайджан.

Наред с доста стандартното посещение във ферма и военно училище, Путин също посети майките на жертвите на обсадата на училището през 2004 г. в Беслан – за първи път от 20 години.

И точно както след две предишни катастрофи, Путин спря кортежа си, този път в средата на град Владикавказ, и отиде до близкия парк, където група тийнейджъри, разговарящи по телефона, скоро се стекоха към него и бодигардовете му. Тийнейджърите бяха най-вече заинтересовани да си направят селфи с Путин и имаше малко проява на обич от мъж, който извика "Владимир Владимирович, обичам те!".

След като си осигури своята доза обществена подкрепа, Путин се оттегли в колата си след само 40 секунди правене на селфита.

Анализът е на Наталия Василева за The Times.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


323
Още от Русия
Щатите разследват американци за руска пропаганда
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Има един сигурен признак, че Владимир Путин отчаяно търси потвърждение:" Какво?
191
7
 
8
 
! Отговори
Фани преди 3 седмици
Разбрах от тези бътвежи,че и да спре и да не спре,все е лош...Да се молят фашагите за здравето му,че след него идват Медведев,Кадиров....
190
5
 
9
 
! Отговори
Мужик преди 3 седмици
Разхождат се, на Путин двойниците, а джуджето се крие в бункера и брои пачките с пари и дните които му остават до края след който ще се пресели в пъкъла,
189
1
 
1
 
! Отговори
Анонимна преди 3 седмици
До 239 Анонимна, пиши от твое име не от мое, минусът е от мен
188
4
 
4
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 3 седмици
Наташа е пропуснала, че Путин се разходи до Мариупол :)
187
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В Бояна и Драгалевци е като Калифорния само че без богаташите, скъпите коли и хубавите пътища :D
186
6
 
8
 
! Отговори
Има ли значение преди 3 седмици
кой избива монголоидните рушкиФашизоиди....свой, или не? Важното е да се прави методично.
185
6
 
11
 
! Отговори
Ада на чебурашките преди 3 седмици
Прекрасния живот, който Путин предлага на мАгучая..."Жители на Алтайския край са принудени да ходят цял километър пеша и после да наемат лодка срещу 1000 рубли, за да стигнат до медицински пункт, предаде ASTRA.Който не може, умира на брега, като втория ми баща миналия април, казва жител на Алтайския край и показа как хората пресичат река Об, за да стигнат до болницата."
184
7
 
15
 
! Отговори
Нептун преди 3 седмици
Всичкото русофил кам мацква - Ходом марш!
183
3
 
3
 
! Отговори
до 248 преди 3 седмици
В Драгалевци и Бояна асвалта е много скъп и няма смисъл да се правят нормални пътища. По добре да си стои асвалта от преди 40 години когато по него е минавал само местният кoзap със стадото.
182
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 246 Живея във Видин, тук конска каруца не съм виждал от 10 годиниИмаше по едно време, някакви крави из краен квартал, изпускани от близък краварник. По - селата, доста намаляха, има села без магарета,за съжаление и с малко хора.
181
2
 
8
 
! Отговори
Селският бек преди 3 седмици
До 246 ...Прав е съселянина от село Пишурка. И аз бях в Софето и аз видях. У центера пълно само с коне и каруци, коли ич нема. А в Драгалевци и Бояна само магарета. У наше село Пишурка е по-добре. Сички сме с Москвичи
180
7
 
5
 
! Отговори
до 243 преди 3 седмици
Не знам къде живееш но аз виждам коне и каруци в София всеки ден и то в райони които се водят център. За фeкaлиитe по тротоарите от кучета и котки даже няма и да коментирам. София е по-зле и от Индия.
179
0
 
6
 
! Отговори
...или чемодан преди 3 седмици
едно и също.
178
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 238В Москва е невъзможно да видиш коне и каруци по улиците и дори в кварталите///А,вдругите градове как е, а?В 90% от БГ графове също не може да видиш. То в селата, даже почти поизчезнаха конете и магарета.
177
4
 
4
 
! Отговори
Тавариш Чорапов преди 3 седмици
Друзя я сказал что русия не може да бъде победена, за не излезна кръгъл дурачок ви умолявам да се мобилизирате и на фронта. Това е последния шанс.
176
9
 
2
 
! Отговори
Кристиян преди 3 седмици
В София 1/3 от кварталите са без канализация. Рова за София Град. Но пък са евроатлантици за разлика от московчани които паркират чисто новите си коли на паркинга пред или под новия жилищен небостъргач обграден с парк, детска площадка и чист въздух.
175
2
 
0
 
! Отговори
Анонимна преди 3 седмици
А тъй. Разкайте го българския *** от мен. Кой още не е разбрал че не може да излезе на една глава с мен?
174
11
 
5
 
! Отговори
Кристиян преди 3 седмици
В Москва е невъзможно да видиш коне и каруци по улиците и дори в кварталите. Но те пък не са евротoполови като Софиянци.
173
1
 
10
 
! Отговори
Дрогаре, преди 3 седмици
Ф интерез на истината съм бил и в Москва, и в Свети Ленинград. Това са прекрасни градове, а са, защото всичко красиво е построено от Западни майстори и компании, където само шерповият матрял е бил натъманосан от по-трезви алкохолици, та затва тъй.