Щатите разследват американци за руска пропаганда

Умишлено разпространявали дезинформация от Москва
22 авг 2024 22:00, Инна Ангелова
116
Щатите разследват американци за руска пропаганда
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Широко наказателно разследване срещу американци, работили с руските държавни телевизионни мрежи, е предприело Министерството на правосъдието. The New York Times сигнализира за агресивни усилия за борба с операциите за влияние на Кремъл преди президентските избори през ноември.

Този месец агенти на Федералното бюро за разследване (ФБР) претърсиха домовете на две видни личности, свързани с руските държавни медии. Това са Скот Ритър, бивш оръжеен инспектор на ООН и критик на американската външна политика, и Димитри К. Саймс, съветник на първата президентска кампания на бившия президент Доналд Тръмп 2016 г. Прокурорите не са обявили обвинения срещу нито един от мъжете.

Очакват се скоро още обиски, казаха някои от служителите, пожелали анонимност, за да обсъдят разследванията. Възможни са и наказателни обвинения.

Разследването идва след официалните констатации на разузнаването на администрацията на Байдън, че държавните новинарски организации на Русия, включително глобалният новинарски канал RT, работят с неговите разузнавателни агенции, за да повлияят на изборите по света.

Тези усилия включват състезанието през ноември между Тръмп и вицепрезидента Камала Харис. За трети път, според официални лица и публични изявления, пропагандният апарат на Кремъл се е хвърлил зад кандидатурата на Тръмп, създавайки онлайн новинарски издания и фалшиви видеоклипове, за да очернят президента Байдън и, наскоро, Харис.

Разследването, предприето от ФБР ще се фокусира върху потенциални нарушения на икономическите санкции, наложени на Русия след нахлуването й в Украйна, и закон, който изисква разкриването на лобистки усилия от името на чужди правителства. Разследването на правителството е политически натоварено, повтаряйки яростния партизански дебат за влиянието на Русия в президентската кампания през 2016 г. Като се насочва към американци, работещи с новинарски организации, дори и да са държавни, разследването може също да се сблъска със защитата на правото на свобода на словото от Първата поправка.

Службата на директора на националното разузнаване предупреди още на 29 юли, че Русия експлоатира “съзнателни и несъзнателни американци“, за да създава и разпространява разкази, които са благоприятни за правителството на президента Владимир Путин. “Тези личности“, се казва в изявление на офиса, “публикуват съдържание в социалните медии, пишат за различни уебсайтове с открити и тайни връзки с руското правителство и извършват други медийни усилия.“

Правителственото разследване не е насочено към обикновени американци, които гледат руски държавни медии или публикуват за това онлайн, а по-скоро е фокусирано върху лица, които умишлено разпространяват дезинформация от Москва, казаха някои от служителите.

Ритър, който е работил като сътрудник на RT, каза в телефонно интервю, че продължилото с часове претърсване на къщата му в Делмар, Ню Йорк, на 7 август изглежда като опит да бъде сплашен, защото е изразил политическите си възгледи относно САЩ, Русия и войната в Украйна. ФБР агенти и щатската полиция иззеха мобилни телефони, компютри и твърди дискове, но не го арестуваха. “Това е абсолютна фронтална атака срещу конституцията на Съединените щати“, каза той.

Степента на репресиите остава неясна и Министерството на правосъдието и други служители във Вашингтон отказаха да го обсъдят, когато бяха попитани. През последните месеци обаче администрацията на Байдън става все по-разтревожена от операциите за влияние на Русия, насочени към Съединените щати – и изглежда желае да действа по-силно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от Русия
Украинските войници в Курск: Тук е като на ваканция в сравнение с Донецк
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
15
 
3
 
! Отговори
Коста Мутрофанов преди 3 седмици
Копейките ще ядат гьостерицата скоро...
85
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Какво още да очернят Байдън и Камарата,единият със силна деменция сенилен старец,а другата със смях на истеричка и полу-***...какво още могат да направят руснаците та да ги очернят,сякаш че от 300милиона американци не могат да намерят двама нормални хора да ги сложат там....
84
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ей богу, не се сещам как се очернят Байдън и Камала :) Те са си карикатури и двамата, тоест е необходимо невероятно въображение, за да ги направиш още по-смешни.
83
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Че как така ще има руска пропаганда?! Трябва да има само американска, за водене на непрестанни войни в чужди държави, за избиването на мирно население, за ограбване природните богатства в цял свят, за превръщане на хората в еднополови и безмосъчни същества. Това с руска пропаганда не става.
82
22
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Споко,в скоро време Рассията отива в канализацията....
81
3
 
26
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
И у нас трябва да се въведе смъртно наказание за държавна измяна и лица като атлантика Соломон Паси да бъдат разследвани.
80
2
 
25
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
А кога у нас срещу чуждите западни?
79
3
 
15
 
! Отговори
Добре преди 3 седмици
Има честни хора дори в САЩ!
78
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"публикуват съдържание в социалните медии, пишат за различни уебсайтове с открити и тайни връзки с руското правителство и извършват други медийни усилия. - Т.е. утре решавам, че Днеска бг има тайни връзки с Русия, правя официално изказване и всеки, дето някога е влизал и писал коменти в тоя сайт ... го погвам. МУХАХАХА - Young Lenin!
77
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 83 - Изредиха цялото му семейство по обвинения в държавна измяна - престъпление, наказуемо със смърт на федерално ниво. Не, че нещо, но демократите си създадоха отбор мъченици, против тяхната кауза. И после се правят, че нищо от това не се е случвало. А днес залогът е огромен. Стане ли Тръмп президент, първите две години поне, ще има мнозинство и в сената и при долната камара на представителите.
76
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Скот Ритър го натискат при всеки сериозен конфликт, когато каже истината ... Преди Ирак го намачка Байдън (да, байъдт, края на 90-те), след 11-ти септември го намачкаха от медията, че питаше "къф го дирим в Афганистан", а полсе и за Ирак го намачкаха ... Сега и за Украйна, защото не остави медията да е толкова "Едностранна", като опроверга първите "твърдения", че Русия падала след 1 месец от недостиг на ракети. Човекът им каза, как ще върви конфликта ход по ход ... И че Украйна ще загуби.
75
1
 
19
 
! Отговори
Банана Джо преди 3 седмици
Ако си критик на американската външна политика - в затвора. Ако не се информираш само от CNN и MSNBC - в затвора. Ако си против имиграцията - в затвора. Ако не гласуваш за Байдън и Харис - в затвора.
74
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Влиянието на Русия в президентската кампания през 2016 г. беше разследвано по време на целия президентски срок на Доналд Тръмп ... и нищо. Кръгла Нула. Сега отново изобразяват дейност. Лов на вещици. Оправдават заплатите си.
73
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Беше лесно, кога бореха комунизма в СССР. Сега борят капитализма и империализма. САЩ станаха болшевики и борят капитализма и империализна на Русия.
72
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Върнаха им агентите на САЩ. Нищо не вършат, безполезни са извън затвора в Русия.
71
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Комунистически Китай е по-приятел на Запада от капиталистическа Русия.
70
2
 
5
 
! Отговори
Огледално преди 3 седмици
Щатите разследват американци за руска пропаганда. . . Така както . . . Русия разследва руснаци за американска пропаганда! Какво е новото?
69
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това са обикновени американски патриоти на които им е писнало от вечно неразбралия Джо и цвилещата кобила. Не е нужно да ти плащат за да разбереш, че демократите дърпат сащ и света към дъното, а *** възражда страната си въпреки огромния външен натиск
68
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Глупости, мразим демУкратите и джен дъ ри те безплатно. Тези дето плащат си мислят, че някой друг трябва да плаща за обратното мниние.
67
8
 
2
 
! Отговори
Нептун преди 3 седмици
Всичкото русня към мацка - Ходом марш!