Щатите разследват американци за руска пропаганда

Умишлено разпространявали дезинформация от Москва
22 авг 2024 22:00, Инна Ангелова
116
Щатите разследват американци за руска пропаганда
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Широко наказателно разследване срещу американци, работили с руските държавни телевизионни мрежи, е предприело Министерството на правосъдието. The New York Times сигнализира за агресивни усилия за борба с операциите за влияние на Кремъл преди президентските избори през ноември.

Този месец агенти на Федералното бюро за разследване (ФБР) претърсиха домовете на две видни личности, свързани с руските държавни медии. Това са Скот Ритър, бивш оръжеен инспектор на ООН и критик на американската външна политика, и Димитри К. Саймс, съветник на първата президентска кампания на бившия президент Доналд Тръмп 2016 г. Прокурорите не са обявили обвинения срещу нито един от мъжете.

Очакват се скоро още обиски, казаха някои от служителите, пожелали анонимност, за да обсъдят разследванията. Възможни са и наказателни обвинения.

Разследването идва след официалните констатации на разузнаването на администрацията на Байдън, че държавните новинарски организации на Русия, включително глобалният новинарски канал RT, работят с неговите разузнавателни агенции, за да повлияят на изборите по света.

Тези усилия включват състезанието през ноември между Тръмп и вицепрезидента Камала Харис. За трети път, според официални лица и публични изявления, пропагандният апарат на Кремъл се е хвърлил зад кандидатурата на Тръмп, създавайки онлайн новинарски издания и фалшиви видеоклипове, за да очернят президента Байдън и, наскоро, Харис.

Разследването, предприето от ФБР ще се фокусира върху потенциални нарушения на икономическите санкции, наложени на Русия след нахлуването й в Украйна, и закон, който изисква разкриването на лобистки усилия от името на чужди правителства. Разследването на правителството е политически натоварено, повтаряйки яростния партизански дебат за влиянието на Русия в президентската кампания през 2016 г. Като се насочва към американци, работещи с новинарски организации, дори и да са държавни, разследването може също да се сблъска със защитата на правото на свобода на словото от Първата поправка.

Службата на директора на националното разузнаване предупреди още на 29 юли, че Русия експлоатира “съзнателни и несъзнателни американци“, за да създава и разпространява разкази, които са благоприятни за правителството на президента Владимир Путин. “Тези личности“, се казва в изявление на офиса, “публикуват съдържание в социалните медии, пишат за различни уебсайтове с открити и тайни връзки с руското правителство и извършват други медийни усилия.“

Правителственото разследване не е насочено към обикновени американци, които гледат руски държавни медии или публикуват за това онлайн, а по-скоро е фокусирано върху лица, които умишлено разпространяват дезинформация от Москва, казаха някои от служителите.

Ритър, който е работил като сътрудник на RT, каза в телефонно интервю, че продължилото с часове претърсване на къщата му в Делмар, Ню Йорк, на 7 август изглежда като опит да бъде сплашен, защото е изразил политическите си възгледи относно САЩ, Русия и войната в Украйна. ФБР агенти и щатската полиция иззеха мобилни телефони, компютри и твърди дискове, но не го арестуваха. “Това е абсолютна фронтална атака срещу конституцията на Съединените щати“, каза той.

Степента на репресиите остава неясна и Министерството на правосъдието и други служители във Вашингтон отказаха да го обсъдят, когато бяха попитани. През последните месеци обаче администрацията на Байдън става все по-разтревожена от операциите за влияние на Русия, насочени към Съединените щати – и изглежда желае да действа по-силно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от Русия
Украинските войници в Курск: Тук е като на ваканция в сравнение с Донецк
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Защо така с двойни стандарти бе?
45
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 41До 38 За тоя схемаджията дето го съдят за финансови измами ли говорим? Робин Худ?)))Влад Тенев и,, Робин Худ" никога не са съдени или разследвани от прокуратурата на САЩ.Имаше някакво изслушване в комисия на сената на Тенев за някой практики на,, Робин Худ и нищо повече.Няма съд, няма глоби.
44
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Иван И как Саймс е руснак пък Брин само евреин роден в Москва бе? За логика чувал ли си въобще?
43
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 39 Щом е евреин търсещ на баницата мекото къв руснак те гони пък и живеел в САЩ щот му е кеф?
42
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Влад Тенев много хубаво "българско" име най са ми смешни някакви селяни сложили си западняшки имена и вирнали носове муахахах.
41
2
 
6
 
! Отговори
Иван преди 3 седмици
Сергей Брин е евреин. Да, роден е в Москва, но родителите му бягат от Русия още 1979 година, когато той е на 6 години.
40
1
 
2
 
! Отговори
До 41 преди 3 седмици
Няма никакви схеми. Нищо не разбираш и приказваш като папагал.
39
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 38 За тоя схемаджията дето го съдят за финансови измами ли говорим? Робин Худ?
38
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 38 Ок значи излиза, че не всеки ангал роден в България е българин добре. Само, че после в другата статия ще ми говориш как някакъв уземец роден в България Али Баба е бългрин та си изясни критериите.
37
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 35 Дмитрий Саймс е евреин бе, продал се за мноого пари на руската пропаганда. Но и той си живее хубавият живот в САЩ, не ще пропаднала Расия.
36
5
 
5
 
! Отговори
До 33 преди 3 седмици
И най-богатият българин Влад Тенев (основател на Робинхуд) живее в САЩ от 30 години. Не ще да се връща в България и дори не говори български. Ама той е тенисистът Григор Димитров трудно говори български и не се връща от САЩ. Много зле е в САШ, стойте в България.
35
0
 
3
 
! Отговори
Ямболски цървуль преди 3 седмици
Кои щати( държави)? 52 са.
34
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Значи роденият в Москва СССР Сергей Брин не е руснак, ама Дмитрий Саймс е чист руснак щот така ни изнася. :-)
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 33 А Димитрий Саймс къв е бе?
32
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 30Ми той и Сергей Брин съосновател на гугъл също е руснак.///Сериозно,а не беше ли евреин, родителите му избягали от Русия в САЩ, когато е бил на 6 години. В момента живее в Лос Аламос Калифорния, а не в Русия.
31
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 31 оффф оффф офф скрий се не сме 1977 година бая хора са били в САЩ включително и аз та скрийй се некъде.
30
6
 
4
 
! Отговори
Анализатор до 20 преди 3 седмици
Наптлно нормално е да не вярваш в нищо,ти живееш в Булгаристанското блато.В средата на 80те баща ми успя да избяга в щатите,а след година с много врътки издърпа и нас.Бях десет годишен и ми се струваще,че съм попаднал на друга планета.Заселихме се в Калифорния.Тук си и останах.Няма да забравя 27 януари 1989г бях на концерт на Майкъл Джаксън,нещо за което вие само си мечтаете.С правилните инвестиции и завешаното ми от родителите ми не се налага да работя.Поне не като теб.Хайде със здраве.
29
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ми той и Сергей Брин съосновател на гугъл също е руснак.
28
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Димитри Саймс е един от най-известните руски пропагандисти, редовно изявяващ се на 1-й Канал и получаващ баснословни суми за това. Представят го като американец (той е с руски произход) изобилно плюещ по Америка.
27
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Разликата между нас в източна Европа и западняците, е че ние сме виждали тиранията на СССР от първо лице, а ония са като птици додо без естествени врагове и без инстинкти за самосъхранение.