Една година след смъртта на Пригожин: Десетки се събраха на гроба му

Според тях той е отдал живота си в служба на страната
24 авг 2024 08:15, Нели Христова
24

Снимка: БГНЕС

Опечалени се събраха на гробище в бившата руска имперска столица Санкт Петербург въпреки лекия летен дъжд, за да почетат паметта на Евгений Пригожин, който според тях е отдал живота си в служба на страната, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че смъртта на Евгений Пригожин при самолетна катастрофа на 23 август миналата година на 62-годишна възрасте била странният финал на една от най-колоритните фигури в съвременна Русия. Пригожин, собственик на кетъринг бизнес, превърнал се в лидер на наемническата група „Вагнер", стана известен, след като Русия изпрати армията си в Украйна през февруари 2022 г. Неговите бойци, включително хиляди осъдени, които той вербува във затвори, бяха на първа линия в превземането на Бахмут - една от най-дългите и кървави битки от началото на войната.

До гроба на Пригожин на Пороховското гробище православен свещеник прочете молитва и се прекръсти, съобщи БТА.

Хората, които дойдоха да отдадат почитта си, заявиха, че Пригожин трябва да бъде запомнен като герой на родината.

"Има такива личности, като например (съветския космонавт) Юрий Алексеевич Гагарин, Евгений Викторович Пригожин, с които трябва да се гордеем", каза мъж, представил се като Дмитрий, говорейки до гроба на лидера на "Вагнер". Той определи Пригожин като човек, поел "патриотичния курс" от любов към страната си и като пример за идните поколения.

На издигнатия мемориал на оживена улица в центъра на столицата Москва почитатели бяха оставили десетки букети от червени и бели рози под стена, украсена със снимки на Пригожин и негови приближени. Минувачи се спираха, за да погледнат тържествено снимките, а един от тях вдигна поглед към небето и се прекръсти, отбелязва Ройтерс.

Пригожин, който използваше значителното присъствие на "Вагнер" в социалните мрежи, за да разказва за успехите си на бойното поле, влезе в спор с руското военно командване през лятото на миналата година, когато многократно обвини висшето армейско ръководство в некомпетентност и дори в предателство. През юни миналата година той оглави краткотраен бунт, при който бойци на "Вагнер" поеха контрола над южния град Ростов на Дон и тръгнаха към Москва, преди да се върнат обратно.

Точно два месеца по-късно лидерът на "Вагнер" загина, след като самолетът му мистериозно се разби северно от Москва, при което загинаха всички на борда.

Оттогава опечалени отдават почит на Пригожин на импровизирани мемориали в цялата страна, въпреки че руският управляващ елит не гледа толкова благосклонно на човека, отправил най-сериозното предизвикателство към властта на президента Владимир Путин, откакто той дойде на власт през 1999 г., отбелязва Ройтерс.

На гробището в Санкт Петербург някои заявиха, че войната в Украйна щеше да е по-близо до приключване, ако Пригожин беше жив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от Русия
Руските танкове Т-90М интегрират нова система за активна защита Arena-M
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Изхвърлете и изпъдете всичко руско от къщи.Русия е чума.
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Вие да видите колко хора ще има на помена на Навални догодина - тълпи. Подозирам че местата за камерите вече се разиграват на търг и са достигнали баснословни суми. Пропагандичката да върви и някоя дребна златна монетка.
18
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не мога да ги разбера демократичните мис ирки. До преди 4г беше готвача на Путин, после като направи Вагнер и взе да смила най-добрите украински дивизии стана непоносим и престъпник, сега вече е герой като се опита да направи преврат. Миси рката я блъскат студени и топли вълни в зависимост от грантовете и конюнктурата. Последно герой ли е или дребен престъпник, готвач? Как да го запишем в демократичните анали накрая?
17
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 2 седмици
Зорлам калабалък. Един убиец по малко. Дребният монгол не търпи по голям убиец от него.
16
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Който прави държавен преврат умира. Харви Осуалд защо ЦРУ го освитката, а Пригожин не може? Май пак имаме двойни стандарти, един за демократите и друг за всички останали?
15
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Знаем ги тези десетки - 20 агенти на МИ6 и 10 на ЦРУ се правят на опечалени руснаци и ми сир ки те от СНН щтракат. Тези постановки ги гледаме от 40г. Елена Йончева ги правеше тези пинизи в Украйна - пали гума и бяга каточели ракетата идва.
14
3
 
0
 
! Отговори
Бидон с деменция преди 2 седмици
русия не се намесила в армения, ами нали българия по американските опорки е най-старата държава в света, империя, с най-голям разцвет, откакто американците са тук, тя защо не се намеси с еф шеснайските си на хартиякато и е толкова мила православна армения
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ейй Пирожка, имаше шанс да влезеш в Мацква и да ошамариш Путин, Шойгуто и Герасимов ама не го направиии... и ти таковаха таковата бързо-бързо.... кот' такоа
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Русия е лъжкиня и 24 каратова измамница.Русофилите са агенти на Москва и Българофоби.Русия подло не се намеси да защити православна Армения с войските си в тамошната база, а се съюзи с мюсюлмански Азербайджан, поради коварните си имперски интереси.Така и нас навремето уж ни освобождава, а когато правим Съединението не го признава, организира преврат, изтегля своите генерали и насъсква Сърбия в братоубийствената война от 1885 г.Това е Руската - подла и коварна.
11
1
 
6
 
! Отговори
17ти Август преди 2 седмици
Нормално е колхозниците да почитат един престъпник като герой. Само тоя престъпник тръгна срещу престъпниците в москвето. А колхозниците други герои нямат.
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пригожин си е класически гангстер който бърза и не мисли, не разбираше нещата в дълбочина, войната ако приключи бързо запада и РФ няма да печелят милиарди!
9
4
 
2
 
! Отговори
Десетки?!?!? преди 2 седмици
Кукунелче,знам че си платена ми$$ирка и за 300 гривни правиш всичко! Но не знаех,че не можеш и да броиш! Що не написа направо "стотици хиляди се събраха..."Оливате се тотално с пропагандата и нямате никакви скрупули да лъжете хората. За щастие все още има и други медии,които за разлика от донос.бг, са независими... И не, не са български,за съжаление, защото фразата "независима българска журналистика" не съществува!
8
1
 
3
 
! Отговори
Паню Баирски преди 2 седмици
Такива жалки мерзавци и убийци не заслужават да живеят!
7
1
 
5
 
! Отговори
Прозтаг преди 2 седмици
Много хора по света в Европа Азия и Африка въздъхнаха с облекчение когато тоя престъпник отиде там където му е мястото.
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пригожин- от два пъти + осъден престъпник до доверен сътрудник на Путин- олигарх милиардер изграден с опорките на КГБ- по същият начин са създадени и нашите олигарси- на бедни, но верни момчета се дават милиони за да развият бизнес, а после дават на боса милиони за качване или сваляне на удобно/неудобно правителство или да съсипят държавата- виж кой вдигна юмрук и кой плаща напоително ония протести- искаме пак през деня на гизме и опикаване из София събота и неделя на море в Гърция...
5
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Русия е лъжкиня и 24 каратова измамница. Русофилите са агенти на Москва и Българофоби.
4
1
 
11
 
! Отговори
Карачанаков преди 2 седмици
А Мара, ПЕСков и МЕДВЕДев бяха ли там.
3
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Този казваше истината - че генералите на Путин за нищо не стават и Путин го уби. Голяма грешка! Ако бяха оставили на Пригожин да води военните действия, отдавна с Украйна щеше да е приключено и нямаше сега цял свят да се смее на Русия.
2
8
 
7
 
! Отговори
Мужик преди 2 седмици
Тия опечалените са няколко близки на които им секнаха кинтите откакто готвача се пресели в пъкъла. Иначе няма нормален човек дето ще скърби за водача на ордите от престъпници.
1
2
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
Приложим е жив и ходи на концерти на Елвис!