Великобритания реже Украйна за използването на ракети Storm Shadow

Володимир Зеленски многократно е искал разрешение да използва оръжието
28 авг 2024 21:26, Гергана Попова
163
Великобритания реже Украйна за използването на ракети Storm Shadow
Снимка: БГНЕС/ EPA

Лондон не възнамерява публично да подкрепя ударите на украинската армия дълбоко в руска територия с ракети Storm Shadow, тъй като това може да въвлече Вашингтон в конфликта. За това пише Телеграф .
„САЩ се страхуват повече от нас от ескалация, защото те трябва да се справят с нея. Не за нас. В крайна сметка те ще трябва да се справят с последствията. Малка Великобритания не може да воюва с Русия“, цитира изданието високопоставен източник от военните среди.

Както отбелязва изданието, ракетите Storm Shadow се използват заедно със секретни американски системи, като това изисква разрешение от САЩ.

Володимир Зеленски многократно е искал разрешение да използва оръжието, което може да избягва радарите на врага и да поразява точни цели на разстояние до 190 мили (повече от 300 километра), за да нанесе удари дълбоко в Русия, въпреки объркването относно позицията на правителството. Даунинг стрийт подкрепя това, но ракетите обикновено се използват заедно със секретни американски системи, което изисква разрешение от Вашингтон. Обединеното кралство не е отправило официално искане към САЩ относно използването на ракети от Украйна.

Източник от Белия дом твърди, че администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е загрижена, че използването на тези ракети, дори и без одобрението на Вашингтон, може да доведе до ескалация на ситуацията и да въвлече американски войски в конфликта.

Британският премиер Кийр Стармър не иска да провокира конфликт по този въпрос и възприема "консултативен подход“ към преговорите със САЩ. Източник от британското правителство подчертава: "Искаме да обсъждаме подобни неща със съюзниците, вместо да се опитваме да ги тласнем към това“.

САЩ се оплакаха от авангардния подход на Великобритания за предоставяне на военно оборудване на Украйна. По-рано тази година Грант Шапс, като тогавашен министър на отбраната, настоя гръмко Киев да удари руски военни кораби в Крим, докато Америка беше по-предпазлива. Източници разкриват, че решението на Великобритания да стане първата западна страна, която доставя на Украйна танкове, както и желанието й да достави изтребители F-16, са предизвикали безпокойство във Вашингтон, тъй като официални лица смятат, че Лондон се опитва да ги тласне към такива решения.

В допълнение към опасенията, че ударите със Storm Shadow срещу Русия ще ескалират конфликта, САЩ също се опасяват, че ракетите няма да могат да унищожат руски цели, защото Москва ги преместени по-далеч от границата, пише още изданието.

"Вярно е също, че украинците обръщат голямо внимание на определена група оръжия и това е класическа тактика на Зеленски да настоява за нещо подобно. Руснаците също не останаха настрана и най-критичните активи бяха изведени извън обсега на тези системи“, отбелязва един от източниците на вестника.

По данни на The Telegraph по-рано това лято британското правителство е поискало САЩ да отстъпят от позицията си и да позволят използването на западни оръжия в Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от Русия
Русия не се трогна на ареста на Дуров: Не сътрудничи с ФСБ, значи не е герой!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
7
 
5
 
! Отговори
До 91 преди 2 седмици
Одеколон ще викаш на жена си. Хората знаят и други езици. Четат. Много ясно, че не са ядрени физици или химици.
75
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Термоядрено оръжие притежават пет велики сили - САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Франция. Притежателите на атомна бомба са Индия, Пакистан, Израел. Развити ядрени технологии - Канада, Германия, Япония. Щом ги развиват и наливат милиарди за този бизнес ще ги използват рано или късно.
74
3
 
9
 
! Отговори
Do 87 преди 2 седмици
Не за 10 минути, а zza 10 секунди. Аве, ти на колко самагона си или праскаш Тройной одеколон? Голям тролей си. Направи фантастиката поне малко научна, за да ти се вържем на уйдурмите. Славянска му работа. Робите пак наизскачаха.
73
10
 
13
 
! Отговори
WTF преди 2 седмици
Абе вие сериозно ли говорите? Армията на Русия преди войнате е 1.2 милиона, в момента е не повече от 800к!Професионална редовна армия на алианса НАТО е 3.7 милиона!Общата територия на НАТО е два пъти по-голяма от на Русия! Във венна техника, технологии, авиация, флот, пехота е в пъти разлика в полза на НАТО! Е как ще стане Русия да е победи, нещо математиката ви куца здраво!
72
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
до 83, не знам дали Русия се смята за велика, но Великобритания се смятала малка да воюва с Русия, е това не го очаквах
71
9
 
5
 
! Отговори
До 84 преди 2 седмици
Балистичните ракети летят за минути. Една балистична ракета може да порази един голям град. За 10 минути всичко може да приключи. Последствията за Земята ще са катастрофални.
70
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Колко часа е времето за достигане на ядрена ракета до САЩ?
69
8
 
12
 
! Отговори
WTF преди 2 седмици
Русия, завзе две села в Украйна и се помисли за велика! Нищо че вече минаха 3 години! До сега са хвърлили 1567000 атомни бомби по Европа и САЩ! Мухаххаха! Абе вие добре ли ате бе! Кой ви изпи акъла на вас! Вярно е че най-силното оръжие на Русия е пропагандата, ама чак пък толкова!
68
12
 
12
 
! Отговори
WTF преди 2 седмици
Абе каква трета световна война ви гони бе хора! За да има ТСВ, трябва да има съюз срещу съюз! Като гледам на Русия, съюзници, това няма да е ТСВ, а урок по възпитание! Сериозно ли има хора, които си мисли че Русия има и минимален шанс срещу НАТО??? Айде малко по-сериозно!
67
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Русия предупреждава Запада, че Третата световна война ще излезе извън Европа. Оръжията, които Зеленски иска от Запада са далекобойни и Русия ще отвърне подобаващо. Сергей Лавров обяснява,че заради разхлабването на мерките да се използват оръжия доставяни на Украйна от чужбина. Аз аз се чудя нима Трета световна война ще настъпи заради един клоун?
66
13
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
Няма значение. Уркистан трябва да изчезне!
65
12
 
14
 
! Отговори
Ларавел преди 2 седмици
Иначе войната ще започне да се обръща, а никой не иска това. Най-доброто решение е да си върви наравно и русия да затъва икономически всеки ден.
64
15
 
12
 
! Отговори
Кръв и Вътрешности преди 2 седмици
ще Газят Победоносните Руски Войски по Пътя си към Вашингтон, който ще мине през Берлин, Париж и Лондон! Русия - никога няма да Забрави Кой е Врагът!!
63
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 71 - Бирмингам от няколко дни е осеян с расистки графити, които са насочени срещу белите хора пише Дейли Телеграф. Без бели, Забранено за бели и подобни.
62
5
 
7
 
! Отговори
ГАГА преди 2 седмици
До Анонимен-А от европата сте остане само пепел и развалини.
61
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Според Пресата в САЩ - Нека помагаме, те София, Плевен, Пловдив, Ямбол и още имаше изброени селища са им цели на руснаците в плана за нападение, ако събитията тръгнат на зле. Та не знам, еФ-ка в панелка или ракета, май добре се подреждаме, разминаване няма да има.
60
2
 
13
 
! Отговори
Това е краят преди 2 седмици
запада беше казал че ще помага ДО края нали? Така го разбираме?!
59
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Лондон да си оправи имиграционната политик, щото едни цветнокожи нападат бели и крещят .Тая земя вече е наша...
58
5
 
17
 
! Отговори
Българин преди 2 седмици
Русия много ясно каза не е важно какво говорят а в действителност какво вършат терористите мършата сащ и великобритания
57
7
 
23
 
! Отговори
Смях преди 2 седмици
Вече трета година великото НАТО с 90% БВП го спукват от бой в Украйна, някаква бедна и изнемогваща Русия с 2% БВП.