Великобритания реже Украйна за използването на ракети Storm Shadow

Володимир Зеленски многократно е искал разрешение да използва оръжието
28 авг 2024 21:26, Гергана Попова
163
Великобритания реже Украйна за използването на ракети Storm Shadow
Снимка: БГНЕС/ EPA

Лондон не възнамерява публично да подкрепя ударите на украинската армия дълбоко в руска територия с ракети Storm Shadow, тъй като това може да въвлече Вашингтон в конфликта. За това пише Телеграф .
„САЩ се страхуват повече от нас от ескалация, защото те трябва да се справят с нея. Не за нас. В крайна сметка те ще трябва да се справят с последствията. Малка Великобритания не може да воюва с Русия“, цитира изданието високопоставен източник от военните среди.

Както отбелязва изданието, ракетите Storm Shadow се използват заедно със секретни американски системи, като това изисква разрешение от САЩ.

Володимир Зеленски многократно е искал разрешение да използва оръжието, което може да избягва радарите на врага и да поразява точни цели на разстояние до 190 мили (повече от 300 километра), за да нанесе удари дълбоко в Русия, въпреки объркването относно позицията на правителството. Даунинг стрийт подкрепя това, но ракетите обикновено се използват заедно със секретни американски системи, което изисква разрешение от Вашингтон. Обединеното кралство не е отправило официално искане към САЩ относно използването на ракети от Украйна.

Източник от Белия дом твърди, че администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е загрижена, че използването на тези ракети, дори и без одобрението на Вашингтон, може да доведе до ескалация на ситуацията и да въвлече американски войски в конфликта.

Британският премиер Кийр Стармър не иска да провокира конфликт по този въпрос и възприема "консултативен подход“ към преговорите със САЩ. Източник от британското правителство подчертава: "Искаме да обсъждаме подобни неща със съюзниците, вместо да се опитваме да ги тласнем към това“.

САЩ се оплакаха от авангардния подход на Великобритания за предоставяне на военно оборудване на Украйна. По-рано тази година Грант Шапс, като тогавашен министър на отбраната, настоя гръмко Киев да удари руски военни кораби в Крим, докато Америка беше по-предпазлива. Източници разкриват, че решението на Великобритания да стане първата западна страна, която доставя на Украйна танкове, както и желанието й да достави изтребители F-16, са предизвикали безпокойство във Вашингтон, тъй като официални лица смятат, че Лондон се опитва да ги тласне към такива решения.

В допълнение към опасенията, че ударите със Storm Shadow срещу Русия ще ескалират конфликта, САЩ също се опасяват, че ракетите няма да могат да унищожат руски цели, защото Москва ги преместени по-далеч от границата, пише още изданието.

"Вярно е също, че украинците обръщат голямо внимание на определена група оръжия и това е класическа тактика на Зеленски да настоява за нещо подобно. Руснаците също не останаха настрана и най-критичните активи бяха изведени извън обсега на тези системи“, отбелязва един от източниците на вестника.

По данни на The Telegraph по-рано това лято британското правителство е поискало САЩ да отстъпят от позицията си и да позволят използването на западни оръжия в Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от Русия
Русия не се трогна на ареста на Дуров: Не сътрудничи с ФСБ, значи не е герой!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Инглезите не искат руски атом по Лондон. Ще сготвят последният украинец и после ще подпишат капитулацията. Е, като не става с бой, ще харижат Украйна на руснаците. Няма да се лее нагло-сакска кръв за укрите я!
35
9
 
5
 
! Отговори
Сълза и смях преди 3 седмици
Е Потя,потя....какво ти требва да се данимаваш със по-силните от теб украинци.Защо по време на ковид чете история?!Не можа ли да четеш Чибурашка?
34
7
 
14
 
! Отговори
Великобритания и САЩ преди 3 седмици
Подготвиха нападението срещу Курск чрез снимки от разузнавателни спътници. Тоест се намесиха открито във войната. И Путин не може да ги спаси. Как ще отговори Кремъл е трудно да се предвиди. Например хуситите да изпробват нови балистични или крилати ракети срещу Лондон. Или Ню Йорк.
33
3
 
10
 
! Отговори
Колю преди 3 седмици
На Зельо работата е да гледа Украйна да е добре, това е нормално и вас да ви сложат за управител и вие ще гледате да си свършите работата. И съответно Путин прави същото. Наще кауни трябва да се учат от тях.
32
15
 
7
 
! Отговори
Ада на чебурашките преди 3 седмици
Е чебурашки, днес превзехте ли Киев или още топуркате около границата? И, загасихте ли пожарите в петролните рафинерии, щото с тях нарушавате температурния баланс на земята. Уморихте ни от жега бе :)))))))))))))))
31
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ще изяде Курск-а Зелензски , но е едър и може да му заседне в гърлото
30
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 31 Не " тяхните", а НАШИТЕ дето им ги Изпрати без пари Котето!! А познай Киро,дали ще е Мин предс вече!-:) Никога!!
29
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
абе почнаха да се осъзнават нато-вците ..стъпка по стъпка назад ,,подготвят се за изоставяне на Окрайна...
28
16
 
5
 
! Отговори
Gorskio преди 3 седмици
Украинците си преработиха техните ракети и гърмят петролните бази и без западните ракети.
27
5
 
6
 
! Отговори
ЖълтПавет АктивистПП преди 3 седмици
Жаалки Страшливци - ако Трябва - ще Умреме с кИкИ и НаскУ за Украина!
26
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Добри са, доста са добри в подстрекаването. След Ковид трябваше някак да възстановят загубите и го направиха. Зеленски по-добре да мисли какво ще стане като започне осъзнаването. Дано да си е избрал топла дестинация.
25
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
24 кога избяга от Карлуково? И хапчетата си си забравил. Я да се връщаш веднага!!!
24
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Вече има унищожен Ф16 барабар с пилота самолета се е базирал на летище Коломия
23
1
 
2
 
! Отговори
Зозалина преди 3 седмици
Ехооо
22
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тръмп каза, че след влизането в Куркс Трета световна война е неизбежна.
21
2
 
20
 
! Отговори
Късно преди 3 седмици
Москва не вярва на сълзи.
20
3
 
4
 
! Отговори
Грозната истина преди 3 седмици
До 123 Същата Скабаева в деня в който ВСУ навлезнаха в Русия, малко след като Герасимов каза че всичко е наред и са влезнали само 1 000 души, направи следния гаф. Говори с некъв руски шапкар и оня най безогледно лъже, че частта му е избила 1 000 души от ВСУ и е забавила напредването им. И тая го пита е как сте избили всички , а те напредват . Може и тя да пие чай скоро
19
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Мисля че Нахлуването на Зеленски в Курск беше Голяма грешка! И Истинските проблеми за Украйна ,тепърва предстоят! Ще поживеем ще разберем!
18
0
 
15
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 седмици
БРИТАНИЯ НЕ Е ГЛУПАВА! И АЗ НЯМА ДА РАЗРЕША ТЕЗИ РАКЕТИ ДОКАТО НЕ МИНАТ ИЗБОРИТЕ В САЩ ЗА ПРЕЗИДЕНТ!
17
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нали Байдън е разрешил използването на АГМ 158? Те не могат да бъдат прихванати, изключително точни, летят на вис. от 20 м, навлизат дълбоко на враж територия... Затова Путин се е развихрил в момента - иска да изпревари очаквана офанзива. Украйна ще може и без Storm Shadow.