Червените линии? Украйна стана първата държава, навлязла на територията на ядрена държава

На теория ядрените оръжия би трябвало да възпират нападения, Украйна премина тази линия
3 сеп 2024 07:03, Елка Василева
250
Червените линии? Украйна стана първата държава, навлязла на територията на ядрена държава
Снимка: архив, БГНЕС

От десетилетия се смята, че държавите, които притежават ядрени оръжия, до голяма степен са защитени от атаки и дори много по-малки държави като Иран, Израел и Северна Корея се стремят към такива оръжия, разчитайки на това неписано правило, за да се защитят от съседите си. Оказа се обаче, че и това правило има изключения - на 6 август Украйна стана първата държава, прекрачила червените линии и навлязла на територията на ядрена държава, пише „Уолстрийт джърнъл“, цитиран от Investor.bg.

Това е и първото настъпление на руска територия след Втората световна война насам. Вече три седмици украинските военни държат под контрол 1300 кв. км и повече от 100 населени места в Русия. За много анализатори това е изненадващ обрат, посочва изданието и припомня някои ескалации по границите на държави с ядрени оръжия, но като цяло такова мащабно настъпление се случва за първи път.

Още по темата
За анализатори, цитирани от „Уолстрийт джърнъл“, липсата на реакция сега може да означава едно - вече никой не знае къде са "червените линии" на Русия и в един момент може да се окаже, че са преминати още преди месеци. Бившият преговорящ за оръжейния контрол между Запада и СССР, а по-късно и Русия Николай Соколов коментира, че руският президент Владимир Путин разглежда заплахата към своя режим като заплаха за суверенитета на Русия. Соколов днес съветва западни военни анализатори и експерти.

Именно страхът от преминаването на "червените линии" на Русия е водещо в стратегията на САЩ и президента Джо Байдън по отношение на Украйна. Целта е да няма директен сблъсък между НАТО и Русия. По тази причина се бавеха доставките на модерни оръжия, а след това и на танкове и изтребители. В същото време Киев се опитваше всячески да докаже на Запада, че границите на Кремъл са всъщност доста гъвкави.

И това е една от причините за Курската операция, посочва още „Уолстрийт джърнъл“. Сега настъплението там се забавя, но Украйна продължава да държи инициативата на този фронт.

Всъщност Москва периодично заплашваше Запада с възможна реакция на "провокации", в съзвучие със своята ядрена доктрина. А тя предвижда четири сценария, при които е допустимо използването на ядрено оръжие. Сред тях са сигурни данни за изпращане на ядрени ракети към територията на Русия, данни за готвено настъпление или настъпление от друга ядрена сила, както и заплаха за териториалната цялост, включително и от неядрена сила.

На 1 септември зам.-министърът на външните работи Сергей Рябков коментира, че Москва обмисля обновяване на своята стратегия, но съвсем мъгляво - заради медийна публикация, че САЩ са обновили своята ядрена доктрина, а и без да дава някакви конкретни дати кога ще бъде направена или представена промяната.

Отговор на настъплението в Курска област не се коментира и от редица висши чиновници в Кремъл, които заплашваха с ядрени удари по територията на цяла Европа още в първите месеци на войната - например бившият ръководител на "Ростех" Дмитрий Рогозин или бившият президент Дмитрий Медведев, който в момента е заместник-председател на Съвета за сигурност.

Единственото, което предприема Русия досега по отношение на настъплението в Курска област, е "отмъщение", както бяха представени най-масовите ракетни удари досега над Украйна - на 26 и 27 август. Украинските системи за противовъздушна отбрана (ПВО) успяха да се справят с повечето от тях. Засега обаче Киев не може да противодейства на управляемите авиационни бомби - модернизирани от времето на Втората световна война и нанасящи значителни разрушения, и заради тях настоява за пресичането на още една "червена линия". А именно възможността да нанася удари по цели на територията на Русия със западни ракети.

През миналата седмица министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров беше на посещение във Вашингтон и според медийни публикации е носил списък на желаните цели, които могат да бъдат ударени с ракетите ATACMAS и Storm Shadow. Предстои да видим дали този списък ще бъде съгласуван.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от Русия
Обвиниха висш руски служител на отбраната в подкуп
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
То па една държава е Украйна само жени за еване останаха и за разплод на Руснаците да раждат Русначета, всички мъже бяха убити по заповед на господарите им от САЩ, Зеления наркоман стега куфарите да бега, че ще го обесят на Майдана останалите живи Украинци
15
4
 
29
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 2 седмици
Много плитка западна пропаганда е тая статия. Върнете се назад в историята и ще видите, че много ядрени държави са атакувани и дори са губили територии.
14
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да се сетим и за аржентино-британската война :)
13
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Юли 2024 Украйна стана първата държава навлязла на територията на ядрена държаваСептември 2024 Украйна стана първата държава прекратила съществуването си и отдала цялата си територия на съседна държава
12
5
 
22
 
! Отговори
та , така е преди 2 седмици
но ще е и първата държава изчезнала от картата по такъв глупав начин.
11
4
 
18
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 2 седмици
И дия и Пакистан редовно си разменят удари. Иран и Пакистан също се стакуват. Израел постоянно е атакуван от съседите си. Франция и Британия също бяха атакувани в колониите си и ги загубиха!
10
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Каква Окрайна ве,всичко е Русия,това си е гражданска война
9
10
 
38
 
! Отговори
да преди 2 седмици
познайте какво ги чака тия нещастници навлезли в територията на курск? ни напред, ни назад, чакат да ги изтрепят като мишки в капана!
8
4
 
32
 
! Отговори
ДПС-Пеевски преди 2 седмици
на краварнегрия им събориха небостъргачите - е и?
7
4
 
33
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 2 седмици
Американците нека не забравят, че както са ядрена държава, така бяха нападнати и окупирани от над 20 млн имигранти от Мексико! Какви действия предприе САЩ срещу Мексико? Даже и ограда не сложиха!
6
5
 
35
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 2 седмици
Китай бе нааднал СССР и си плати, ама тия журнналля отде да знаят, като са били в мдите на баща си.
5
6
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Вчера Турция поиска да влезе в БРИКС с което показа че ЕС е потъващ кораб пълен с джжендъри и имигранти!!
4
8
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
украйна е бивша държава която изби за нищо милион от мъжкото си население!
3
7
 
39
 
! Отговори
Анти-ЕС преди 2 седмици
Това "навлизание" е капан за майдански мишки.
2
2
 
13
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 2 седмици
Гллуупосстти. СССР бе ядрена държава и се водиха много войни там. Ако вземем след това Русия занаследних, тия забравят Чече ия.. Китай по време на СССР нападна СССР!
1
7
 
42
 
! Отговори
Шефрет преди 2 седмици
Тя Укрия вероятно ще е и първата страна изпържена от ядрена държава)