Западът никога няма да промени позицията на Путин за Украйна

Американските власти искат Путин сам да спре конфликта
3 сеп 2024 17:00, Гергана Попова
244
Западът никога няма да промени позицията на Путин за Украйна
Снимка: БГНЕС/ EPA

Стратегията на САЩ остана същата след началото на специалната военна операция в Украйна, пише Foreign Affairs. Американските власти искат руският президент Владимир Путин сам да спре конфликта заради редицата санкции, наложени на страната.

Още по темата
Вашингтон иска едновременно да подкрепи Украйна и да "накаже Русия", както и да намали рисковете от ескалация. Според чуждестранно издание руският лидер иска да направи всичко по силите си Украйна да не се превърне в бастион, който след това Западът да използва. И пое лична отговорност за постигането на този резултат. Въпреки че сега Путин има достатъчно власт, за да разреши мирно този конфликт.

Но въпреки че Путин има силата да спре войната, дали някога ще е готов да го направи? Американските политици до голяма степен отговориха утвърдително на този въпрос, твърдейки, че с достатъчен натиск той може да бъде принуден да изтегли войските от Украйна или поне да договори прекратяване на огъня. За да промени изчисленията си, Вашингтон и неговите съюзници наложиха широки икономически санкции на Русия, като дадоха на Украйна военно оборудване и разузнавателна подкрепа и изолираха Москва на световната сцена.

Под тази политика се крие убеждението, че Путин е фундаментално опортюнист. Той търси напред и, когато открие слабост, той напредва, но когато го срещне със сила, той се оттегля. Според тази гледна точка атаката на Путин срещу Украйна е водена както от неговите имперски амбиции, така и от усещането му за слабост на Запада и в Украйна. По думите на президента Джо Байдън, Путин има „страшна жажда за земя и власт“ и очаква, че след като руските сили нахлуят в Украйна, „НАТО ще се разпадне и раздели“. Ако това е диагнозата, тогава правилното предписание е да покажем сила и издръжливост. Увеличете достатъчно разходите за войната и той в крайна сметка ще заключи, че опортюнизмът му не се отплаща, пише още изданието.

Фактът, че войната е толкова извън характера на нормалните рискови изчисления на Путин предполага, че той е взел стратегическо решение за Украйна, от което не желае да отстъпи. Решението му да изпрати по-голямата част от руската армия в Украйна през 2022 г. и след това да мобилизира повече сили, когато първоначалната му атака се провали, показва, че той смята войната за твърде важна, за да се провали. И въпреки цялата цена на решението си да нахлуе, Путин вероятно смята, че цената на бездействието щеше да бъде по-висока – а именно, че Русия нямаше да може да предотврати появата на привързана към Запада Украйна, която може да послужи като трамплин за „цветна революция“ срещу самата Русия.

Ако Путин не успее сега, смята той, Русия е обречена да понесе същите разходи. Като се има предвид, че това вероятно е начинът, по който Путин претегля сценариите пред него, западният натиск едва ли ще се доближи до това да го принуди да промени решението си и да прекрати войната при условия, приемливи за Киев и Вашингтон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от Русия
Червените линии? Украйна стана първата държава, навлязла на територията на ядрена държава
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
5
 
5
 
! Отговори
Виктор преди 2 седмици
Като пишете глупости поне си пишете и имената. В близко бъдеще това ще има значение.
191
3
 
7
 
! Отговори
123 преди 2 седмици
До ... Съмнявам се че Хр. Хр. е ходил по далече от Сусурлево. Както се съмнявам че му плащат, щото за да изкарваш пари се иска акъл. По скоро е както казва другаря Ленин "полезе ид0т "
190
5
 
9
 
! Отговори
... преди 2 седмици
Ицко /Хр.Хр./ отдавна не го чета ! Назначен е на щат да зацапва целият форум! Хвали , какъв рай било в Русия, а в следващият момент се хвали , че живеел в ...Париж! При Копейките лъжата спирачен пат ...няма !
189
0
 
7
 
! Отговори
западняк преди 2 седмици
Към 194. Пич, този е ясен отдавна и затова аз се обръщам към него като Гристо Гристов. Хи-хи-хи.
188
8
 
11
 
! Отговори
НАТОвец преди 2 седмици
До 193. И къде го видя това "пълно поражение" бе съветски калмук? Много ти поздрави от Курск.
187
7
 
8
 
! Отговори
русофоб преди 2 седмици
Ама то това е ясно. Който е закърмен с червена петолъчка на челото е безвъзвратно зомбиран. Но дървеният сандък скоро ще реши проблема.
186
7
 
12
 
! Отговори
Грозната истина преди 2 седмици
До Христо Христов. Ти като една видна копейка нагледно демонстрираш руските ценностти - всеки с различно мнение за теб е цитирам:"- абе про'с'так неграмотен, а как са човешките ценности в ЕС и САЩ!? Цивилизован бил о'френа". Няма смисъл да ти отговарям - живота те е наказал достатъчно.
185
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това, че НАТО е "гарант" за нечия сигурност е една изтъркана опорка, която бе нагледно опровергана в Украйна, където алианса търпи пълно военно поражение и респективно политическо унижение.
184
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Застъпи втора смяна руски тролеи.
183
13
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
До 173 "Ние по старите, които сме живели в Руский мир, знаем, че човешките ценности са чужди на Русия." - абе про'с'так неграмотен, а как са човешките ценности в ЕС и САЩ!? Цивилизован бил о'френа....
182
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Светът се променя и това е необратим процес. В подобни ситуации историята изхвърля на бунището ситуационни съюзи, от които никой няма особенна нужда и започват да са повече в тежест на участниците в тях. В този смисъл НАТО е минало, а разпадът му дори е закъснял и цялото лигавене по темата на родните евроатлантици е напълно излишно и те както винаги не са в крак с времето!
181
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
За да ограбиш Русия, първо трябва да я окупираш. Не знам за друга сила, която може да нападне Русия, която има 6400 ядрени бомби. Дори в Русия да няма останали войници, нейните ядрени оръжия си струват всичко
180
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Русия и Китай са такава стратегическа военна мощ, с която САЩ не могат да се съревновават. Но към тях трябва да добавим и Северна Корея, голяма държава която също има стратегически оръжия, и която няма да се поколебае да го използва.
179
11
 
12
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
Егати безсмислената статия за безмозъчни атлантици.
178
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Смешно е дори да се помисли, че Русия може да загуби войната. Първата ядрена сила в света, можеща да унищожи Европа за 10мин. и САЩ за 20 и губи от Украйна...Войната не е приключила отдавна защото ВПК на САЩ и Русия правят огромни печалби от нея. В един момент ще се намеси някакъв решаващ фактор и както ковид- а свърши за 2 дни, така и ще свърши войната.
177
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пентагонът ще приключи с рашка . Шансът на раша е равен на 0 % .
176
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Войната е между НАТО и Русия на територията на Украйна. Няма значение какво е имала Украйна, там се налива натовска и бивша съветска техника непрекъснато. Руснаците я унищожават систематично, но наливането не спира. И всичко това е за сметка на оголването на армиите на европейските държави, щото така им казва чичо Сам и те козируват и свалят гащите. И цялата сметка я плащаме всички ние - фили и фоби, симпатизанти и противници, туристи и всякакви други неутралници, без значение дали сме/сте в България или нейде из "цивилизования" свят.
175
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не трябваше да ръчкате руската мечка...Искахте да превърнете Велика Русия в Ирак,Либия,Сирия,само че руснаците са друга бира.Никой няма шанс срещу Русия !
174
6
 
8
 
! Отговори
Селянин преди 2 седмици
Позицията партер на Вова може да промени само Рамзаня!
173
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
РФ е остатък от Златната орда!