Руски наемници напускат Буркина Фасо, поемат към фронта в Курск

Информацията потвърди командирът на бригада „Мечките“
4 сеп 2024 13:36, Елка Василева
170
Руски наемници напускат Буркина Фасо, поемат към фронта в Курск
Снимка: Ибрахим Траоре и Владимир Путин. архив, БГНЕС

Руски наемници, които наскоро бяха изпратени в Буркина Фасо, напуснаха западноафриканската страна, за да защитават руския град Курск, който е подложен на атаки от украинската армия, съобщи техният командир за Франс прес.

В интервю в "Телеграм" Виктор Ермолаев, командир на бригада „Мечките“, потвърди на 30 август информация на вестник "Монд", че някои от неговите бойци е трябвало да отидат да се бият в Русия.

„Видяхме, че (украинците) са избрали войната“, обяснява командирът, който нарича себе си „Джедай“. „Войната е нашата професия /.../. Няма по-голяма чест за руския боец от това да защитава родината си“, добави той.

Преди няколко дни каналът в "Телеграм" на това подразделение, един от многото примери за руското паравоенно разгръщане на континента, посочи, че „поради последните събития бригадата се връща в Крим“, където е базирана.

Руската армия, която напредва на фронта в Украйна, беше изненадана от украинската офанзива в руската Курска област на 6 август. Операцията, която все още е в ход, завари Русия неподготвена, тъй като тя не беше виждала толкова голям брой вражески войски да нахлуват на нейна територия от Втората световна война насам.

Според различни оценки, потвърдени пред АФП от западен източник от сферата на сигурността, пожелал да остане анонимен, около 100 наемници от бригадата „Мечките“ са напуснали Буркина Фасо от общо 300 души. Те отговарят по-специално за гарантиране на сигурността на лидера на страната и водач на хунтата капитан Ибрахим Траоре.

"Руски инструктори"

Виктор Ермолаев отказва да конкретизира целите на мисиите си, но потвърждава цифрата от 300 души, които първоначално са били дислоцирани в западноафриканската държава. „Някои от тях остават, разбира се, имаме бази и имущество, оборудване и боеприпаси. Не всичко ще вземем обратно в Русия“, добави той.

Неотдавнашна негова снимка с бръсната глава, прошарена брада и ръце, покрити с татуировки, застанал до Ибрахим Траоре, се разпространява в социалните мрежи.

През юни африкански дипломатически източник заяви пред АФП, че „два самолети с руски инструктори“ са пристигнали в страната от съседно Мали. Този термин обикновено се използва, за да се опишат руските наемници, включително тези от частната военна компания (ЧВК) „Вагнер“, които сега са реорганизирани в новия флагман на руското влияние в Африка - "Африкански корпус".

Виктор Ермолаев заяви, че е независим от руското правителство. „Ние им помагаме, когато те ни помолят за помощ“, казва той.

През юни Джак Марголин, експерт по руските наемници на Изследователския институт за външна политика, описва „Мечките“ като формирование „под контрола на министерството на отбраната“ и свързаното с него военно звено, което захранва ЧВК„Вагнер“ от 2014 г.

„Мечките" са група доброволци на базово ниво“, обяснява за Франс прес Лу Озбърн от швейцарската неправителствена организация "Всички погледи са вперени във "Вагнер", като посочва, че членовете ѝ са подписали договор с руското военно разузнаване (ГРУ).

"Катастрофални човешки загуби"

ЧВК "Вагнер", най-известната група руски наемници, беше разформирована и реорганизирана след смъртта на лидера ѝ Евгений Пригожин през август 2023 г. в мистериозна самолетна катастрофа. Повечето операции по сигурността в Африка сега се координират от "Африканския корпус".

Капитан Траоре дойде на власт в Буркина Фасо през септември 2022 г. в резултат на държавен преврат и започна стратегическа преориентация, като скъса с Париж и се сближи с Москва. Подобен курс поеха и неговите регионални съюзници - хунтата в Мали, а напоследък и нигерийските военни.

Сега Буркина Фасо е обхваната от нападения на джихадистки групировки, свързани с "Ал Кайда" или „Ислямска държава“. В началото на август министърът на отбраната генерал Касум Кулибали заяви, че почти 70 процента от територията на страната е под контрола на армията. Тази оценка беше опровергана от чуждестранни наблюдатели, запознати със ситуацията.

Макар че успехите на въоръжените сили и гражданските помощни сили, ангажирани в борбата с тероризма, „са безспорни, от друга страна, при всяко „победно“ настъпление следват нови нападения с катастрофални човешки загуби“, заяви наскоро западен военен източник, пожелал да остане анонимен.

За кървавата атака миналата събота отговорност пое свързаната с "Ал Кайда" групировка - "Група за подкрепа на исляма и мюсюлманите".

Според Европейския съюз нападението е взело „стотици жертви“, а според групата от роднини на жертвите "Колектив за справедливост за Барсалого", наречена на името на града, срещу който е извършена атаката, има „поне 400 убити“.

Властите в Буркина Фасо не са обявили официални данни за броя на жертвите.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от Русия
Владимир Путин формира руската младеж по свой образ и подобие
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
5
 
! Отговори
???????????????????? преди 2 седмици
Както се казва по Приятелите ще познаеш и човека
51
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Новина от преди 3 дни...... А новината от тази сутрин е, че същите тия наемници от ВАГНЕР, след като пристигнали вчера в Курска област - са се сблъскали с едно от елитните подразделения на ВСУ, което вече не съществува поради големия брой безвъзвратни загуби )))
50
2
 
4
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 2 седмици
БЕ СИ НАРЕЧЕШ ДЕТЕТО АБРАМЗ И БРЕДЛИ И Ф 16 СИ Е ЛУДА РАБУТА ! БЕБЕТА У УКРИИНЯ ВЕЧЕ ИМА С ТАКИЕ ИМЕНА !
49
7
 
8
 
! Отговори
рускини без мъже преди 2 седмици
Скоро наемници от Буркина Фасо ще опрашват руските жени останали без мъже.
48
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Няма по-голяма чест за руския боец от това да защитава родината си, каза Джедай. Определена част от ЧВК "Вагнер" напуснаха Буркина Фасо преди 26 дни, за да защитава Курска област от набезите на бендеро-нацистите. Тяхната задача е да откриват и ликвидират многобройните диверсионни укро-банди, окопали се в гористите масиви на областта.
47
4
 
6
 
! Отговори
На работа преди 2 седмици
имаме двама русофили, охраната и общия работник, не знам дали имат и 8ми клас, но за международна политика са специалисти! Всичко знаят, и колкото по неграмотни са, толкова повече се отварят да обясняват на икономисти, юристи,счетоводители и прочее...неграмотници като нас!
46
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ХА-ХАААА Това ли са приятелите на Рашка-голташка.ХА-ХААААА
45
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
44
3
 
3
 
! Отговори
Руската мечка пунда преди 2 седмици
Много по-дребна от брат си макака ибраим !!!
43
7
 
6
 
! Отговори
Русофилите преди 2 седмици
имат активна зависимост към мъжката Дружба. Целувания на комунистическите лидери "уста-в-уста", с гонене на езици, потупвания тук-там и прочее. За да укрият мъжките си уклони, постоянно анатемосват гейството, защото самите те са активни ***. Кypвeтuнuтe комунистични си личат отдалеч.
42
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
интересно путин освен за война,смърт и разруха за друго мисли ли?
41
6
 
8
 
! Отговори
Въобще преди 2 седмици
не се занимавам с русофили, това са болни мозъци! С тях трябва психиатър да се занимава! Това да кажеш на черното - бяло, и да си вярваш, това е брутално увреден мозък, няма смисъл с него да се говори!
40
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
щом стигнахме до Буркина Фасо е време безстрашните и смели беге копейки да стягат багажа за курск, само като отидат там да не стоят пак опикани под леглото както докато разчленяваха любимия им паметник
39
6
 
6
 
! Отговори
До 24 преди 2 седмици
Рано или късно, парите винаги сработват. Все ще се намери някой да пръсне ботоксният череп или да го почерпи с радиоактивно чайче. А в бункера има много стълбища.
38
4
 
4
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 2 седмици
НАИ НОВИЕ ЖЕРТВИ НА УКРИИНЯ ! 10 000 ПЕШАЦИ ! 1 Ф 16 ! 20 ТАНКА АБРАМЗ ! ОКОЛУ 80 НАТО БРОНЕТРАНСПОРТЕРИ ! И СИЧКО ТВА У БЛИЦ КРИГА НА ЗЕЛЕ У СЕЛАТА ОКОЛУ КУРСК ! МИ ШЕ СИ ДАВАТ ОСТАФКИТЕ ШО СА НАЦИ ДЕМУКРАТИ ! ЗЕЛЕ ИСПУШИ ! МИ ШЕ ЛЕТИ !
37
8
 
10
 
! Отговори
Русофил преди 2 седмици
Защо русофилите викат заден вход на това на което ние нормалните казваме заден изход? А да, русофилията е генетично свързана с хомосексуализма сред продуктите на ромско кръвосмешение.
36
4
 
10
 
! Отговори
Военен преди 2 седмици
Какво правят руски наемници в Буркина Фасо? И до тях ли опряха? Явно работата е съвсем зле!
35
3
 
4
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 2 седмици
ФАЛИРА НА ДЕДО НЕЗАЛЕЖНАЯ ! ОСТАНАА НИВИТЕ НА РУСКИЯ ЦАР С МНО ВИНКЕЛ !
34
2
 
3
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 2 седмици
ПУТИН ВИКАЛ НЕХТ ! АИДИ ЧЕ ИМА УПАШКА !
33
13
 
8
 
! Отговори
Тиква преди 2 седмици
Усраинци ползват отличителни знаци на Нацюгите, бандероФашаги същото, равно на Нацюги и Фашисти.