Русия има интерес да се разраства конфликта в Близкия изток

Шаламанов: Ако Иран стане ядрена държава, това ще е заплаха не само за Израел
2 окт 2024 17:52, Гергана Попова
90
Русия има интерес да се разраства конфликта в Близкия изток
Снимка: БГНЕС

Русия има интерес да се разраства конфликтът в Близкия изток, защото това отвлича политическото внимание от агресията на Русия в Украйна. Това отвлича и ресурси в помощ на Израел, които могат да бъдат използвани в помощ на Украйна. От един момент нататък това работи и против Русия. Това заяви за БНР бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов.

Още по темата
"Ясно е, че във военен план тези атаки нямат много голям смисъл. Те са основно политическо и комуникационно средство на Иран. Много по-важно, за да разберем кризата, е, че тя е част от голямата война, която Русия започна срещу свободния свят с агресията срещу Украйна. Това, което се случи в Близкия изток, може да бъде разбрано само в контекста на руската война срещу свободния свят - война, в която от едната страна е Уставът на ООН и помощта на свободния свят към Украйна, от другата страна е Русия, подпомогната от Иран, Северна Корея, Китай. В този контекст се разгоря конфликтът в Близкия изток", добави още Шаламанов.

По думите му, по време на предизборна кампания, която и без това е много объркана, КСНС няма да доведе до вземане на добри решения.

"Тази криза е по-скоро обект на Съвета за сигурност към Министерския съвет. МС и премиерът се справят изключително добре с евакуацията. Към момента няма пряка заплаха за хората в Израел. По-важно сега е да действа МС, МВнР, МО, МВР, службите. Да кажем, че няма заплаха за България, би било безотговорно", коментира Шаламанов.

Според него има пряка заплаха от "разширяване на терористичните атаки на Русия извън територията на Украйна".

Давид Леви, който тази нощ преживя атаките на Иран срещу Израел, в бомбоубежище, съобщи, че обстановката в страната се е успокоила снощи с отварянето на въздушното пространство над Израел. Това е знак, че атаката е преминала, посочи той. Според него атаката е била неуспешна от гледна точка на Иран, защото няма нито една жертва.

"Премиерът обяви, че такава ще има неизбежно. Даже се уточни, че най-вероятно ответните удари ще бъдат по ядрената инфраструктура на Иран. Днес хората се приготвят за еврейската нова година, спокойни са. В ръцете на този безумен режим не трябва да попада най-страшното оръжие. Ако Иран стане ядрена държава, това ще е заплаха не само за Израел, но и за целия цивилизован свят", каза още Леви.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от Русия
Украйна обвини Русия, че е екзекутирала 16 военнопленници
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
21
 
6
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 часа
До Анонимен 21 === Ами канят го, защото човека си казва истината такава, каквато е. Явно вас промитите путюнеандерталски мозъци това никак не ви харесва и искате да канят и да си слушате русоpoба Чуков и да ви гали ухото с опорките на Мутрафонова :))))
26
18
 
9
 
! Отговори
Евроатлантик преди 3 часа
Именно фашистка Русия плати и насъска Хамас срещу Израел за да отклони вниманието на света и САЩ от войната в Украйна... Почти всяко ЗЛО по света тръгва от Кремъл...
25
6
 
24
 
! Отговори
български избирател преди 3 часа
Много ще се изкефя да видя как Велизар Шаламанов заминава за любимата му Уркия за да се бие срещу таварищ паПутин !А дано ама надали...!ТояЦървул на приказки е голяма работа нОООО на дела хич го няма !
24
4
 
26
 
! Отговори
опаляяяя... преди 4 часа
Шамандурата пак изплува от дупката си по нареждане на "Козяк".
23
3
 
20
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 4 часа
Тоя търси прибавка пенсия!
22
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Всички русофили дружно да подкрепим братята иранци
21
2
 
12
 
! Отговори
тази смесица между преди 4 часа
пума и ягуар защо се обажда от обора, този и Атанасов са ми водещи в списъка с най противните личности в българската политика.
20
0
 
1
 
! Отговори
Бай Лазар преди 4 часа
До до Бай ЛазарДжо Байдан-чо е Бай Данчо :)
19
2
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 часа
И Израел и помага.
18
0
 
16
 
! Отговори
до Бай Лазар преди 4 часа
Май нещо си се объркал по скъро като Джо Байдън който не знае къде се намира Шаламана и Джо ти Байдън са от едно котило предатели.
17
25
 
5
 
! Отговори
Питам копейките преди 4 часа
След като путин нахлу в Украйна, държава на която русия гарантира безопасност в замяна на украинското обезоръжаване,светът по хубав ли стана? По добър? По далече от ядрена война? И вие,милички копейки ако се изпарим....дали ще ос знаете своята вина?
16
3
 
20
 
! Отговори
Бай Лазар преди 4 часа
Шаламанов явно е като Бай Данчо, не знае къде се намира :)Абе тези хора ни взеха хептен за мезе.
15
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Не разбирам какъв е смисъла да каните за интервю вашингтонски лакеи като тоя, след като е пределно ясно, че ще рецитира опорките на стопанина си.
14
3
 
25
 
! Отговори
7373 преди 4 часа
Пълни глупости говори този човечец!!!!
13
16
 
5
 
! Отговори
НАЕБАНко преди 4 часа
ВЯРНО Е! НО НЕ Е РЕШАВАЩО ЗА ТОВА КОЙ ЩЕ СПЕЧЕЛИ ВОЙНАТА МЕЖДУ УКРАЙНА И ТЪПОТЕРОРУСКАТА! САМО ИЗБОРИТЕ В САЩ ПРЕЗ НОЕМВРИ 2024-ТА ЩЕ ОБЯВЯТ БЕЗУСЛОВНО ПОБЕДИТЕЛЯ ВЪВ ВОЙНАТА ТЪПОТЕРОРУСКАТА СРЕЩУ УКРАЙНА!
12
1
 
8
 
! Отговори
Пияница мистик преди 4 часа
е хроничен алкохолик, побъркан или пратен от руското посолство. Разумен човек не би писал тези неща. Галя ще го уволни. Поради тъпотия.
11
1
 
10
 
! Отговори
баба мара преди 4 часа
затвори си устата и не предизвикваи съдбата с прос-таш-ките си изказвания нитоти вярваме нито четем глу-пос-тите ти не се ли усещате че сте противни
10
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Путин виновен за всичко, клоуни.
9
4
 
22
 
! Отговори
Ха преди 4 часа
Ей!!! Знаех си, че Русия стои зад всичко!!!!
8
3
 
24
 
! Отговори
Един преди 4 часа
Какъв свободен свят бе нещо.астник?! В момента Украйна е военна диктатура предвождана от един клоун- марионетка.На гражданите им е забранено на публични места да говорят руски, дето на повечето от половината ( включително клоуна) им е матерен. Народа там в един момент започна да проглежда и си би камшика по света.В момента Украйна е едно жалко подобие на държава , което ако не са външните помощи е фалирало до няколко месеца. Пък ти продължавай с глупостите, дано добре ти плащат.