Храм в софийското метро

Разкриха параклис от VI век при разкопаването в участъка пред ЦУМ
16 мар 2010 19:50, Красимир Ангелов
74

Снимка: Булфото

Работниците по прокопаването на метрото попаднаха на ценна археологическа находка в участъка пред ЦУМ.

Разкритият при строителството на метростанция "Св. Неделя" древен църковен параклис ще бъде демонтиран от археолозите, които работят на място, обяви изпълнителният директор на "Метрополитен" Стоян Братоев.

Според специалистите параклисът датира от около VI век, а каменната ограда в непосредствена близост до него е от XVIII век.

След построяването на метростанция "Св.Неделя", която ще бъде на дълбочина 24 метра под пътното платно на бул. "Кн. Мария Луиза", над нея ще бъде експонирана цялата разкрита археология в участъка.

Това ще бъде част от архитектурно-комуникационния комплекс "Сердика", който обхваща участъка от бул. "Кн. Мария Луиза" до пл. "Независимост" под Ларгото, обясни Стоян Братоев пред БТА.

Входовете на новостроящата се метростанция от втория лъч на метрото ще са откъм ЦУМ и през съществуващия подлез при Централни хали.

Направената томография в участъка пред ЦУМ показва наличие на още неразкрита археология, посочи Стоян Братоев.

Археологически екипи работят по разкриването на находките в обсега на строителните дейности, като това става преди началото на същинското строителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
9
 
! Отговори
браво! преди 14 години
Това е супер ценно!
25
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Общо взето само храмове се откриват.Значи в средните векове тук е било харам до храма.Как пък не се пръкна нещо друго,като свободни /древни/ професии?
24
9
 
17
 
! Отговори
ССС преди 14 години
Джамията трябва да се събори това е !!!!!!!!
23
37
 
3
 
! Отговори
SS преди 14 години
Боли ме за тъпия Храм.........Отсечката по Евлоги Георгиев от Орлов мост до НДК се взема за по 30 мин а това са 500 метра..............Трябва да се строи метро...........Боли ме за няква *** църква
22
2
 
0
 
! Отговори
444 преди 14 години
ами нищо какво!!!
21
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Това отзаде на първата снимка дажамия ли е, ако е значи турците нарочно са я построили там, знаели са предварително за тоя храм там и са решили да го почернят като построят в непосредствена близост тяхната джамия на терористи.
20
6
 
1
 
! Отговори
juno reactor преди 14 години
ВАРНА Е ПРИСТАНИЩЕТО НА ДЕВНЯ И ВЕЛИКИЯТ БЪЛГАРСКИ ГРАД ШУМЕН !!!
19
1
 
1
 
! Отговори
Rakela преди 14 години
Ами град е ми беше мисълта.
18
1
 
3
 
! Отговори
Rakela преди 14 години
Девня е град в Североизточна България. Той се намира в община Девня, Област Варна и е в близост до град Провадия. п.п. Не съм от там споко ;)
17
2
 
1
 
! Отговори
444 преди 14 години
Ne moga da razbera kakva e tazi zloba, hristiqnstvoto oficialno e prieto po vremeto na kniaz Boris ili v perioda ot 853- 889 god. Dori i da e imalo hristiqni po rano na balkanskiq poluostrov ima mnogo golqma veroqrtnost hrama da ne e hristiqnski!!! No dori i Manuelcheto da ne e pravo tova ne e pri4ina da q napadate taka!!!
16
0
 
4
 
! Отговори
valsodar преди 14 години
През първата четвърт на V в. епископски седалища има в Сердика (София) и Марцианопол (днес развалини до с. Девня, Провадийско). На Първия вселенски събор присъства епископът на Сердика Протоген и епископът на Марцианопол. През V в. християнството се разпространява почти из целия Балкански полуостровПо материали от: Евсевий Кесарийски, Църковна история.
15
3
 
0
 
! Отговори
manuelche преди 14 години
За малко... по чисто географски причини.
14
0
 
5
 
! Отговори
Пак до manuelche преди 14 години
Горкото manuelche! Ограмотявай се, бедничко! Сердика за малко не е станала столица на империята при Константин Велики. Чети А, Бе - то сляпото окато прави!
13
7
 
2
 
! Отговори
manuelche преди 14 години
Между другото, откритият храм, както много добре се сещаш, не е християнски. За какъв Бог ми говориш? История, нещо?
12
9
 
2
 
! Отговори
manuelche преди 14 години
16, не те знам от кой етнос си, но ръсиш само клишета. Ами ако на "Смех" му одържат всеки ден пари от заплатата за закъснение? И метрото ще му помогне да спести тези пари за децата си? Какво да предпочете - пет павета или децата си?
11
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
И понятие си нямаш колко грешиш! България няма нито има полезни изкопаеми, нито високи технологии! Единственото което имаме е средна ръка море и плани и огромно количество неразкрити археологични паметници сравними с тези в Гърция и Италия....Ако София разкрие и изложи всички архитектурни паметниници би могла да привлече поне толкова туриски колкото привлича Атина или Рим. Най-големият античен театър се намира в София, но за съжаление трябва да се съборят няколко сгради за да може да се изложи.
10
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
До СмехНе те знам от кой етнос си (защото един нормално мислещ българин не мисли като теб) но след като слагаш това да се предвижиш с 20 мин по-бързо от точка А до точка Б пред българската история,прав ти път на запад. Тук никаква нужда нямаме от такива като теб и колкото по-малко са,по-добре за България.Точно заради такива егоисти сме на такова положение,и точно заради подобни егоисти се изнесе и преиначи историята на страната ни.
9
14
 
3
 
! Отговори
manuelche преди 14 години
14 - ти какво би предпочел за децата си - ядене или купчина камънаци?
8
2
 
4
 
! Отговори
бай Иван преди 14 години
Драги Българи Това което ще кажа няма нищо общо с храма ама България ще се оправи по 2 начина : Ето -я. Незабавно да започне преместването на столицата някъде към розовата долина. Да се загради с бодлива тел. На първо време министтерствата и посолствата да се настанят във фургони. Така е заграден белия дом, кремъл. Много държави които бяха в нашия хал си преместиха столиците . начин друг път ще кажа. Например вместо АЕЦ Белене първо да възстановят затвора. Ще има безплатна работна ръка от км
7
8
 
2
 
! Отговори
manuelche преди 14 години
Трябва да се спре временно работата по метрото за експертиза на находката. Да се уточни колко е ценен храмът, с каква историческа стойност е. Истината е, че в България където и да копнем - ще изскочи нещо. Не можем да спираме всеки проект за намерени останки. Следователно, просто не можем да запазим всичко намерено, трябва да се правят и компромиси.