Храм в софийското метро

Разкриха параклис от VI век при разкопаването в участъка пред ЦУМ
16 мар 2010 19:50, Красимир Ангелов
74

Снимка: Булфото

Работниците по прокопаването на метрото попаднаха на ценна археологическа находка в участъка пред ЦУМ.

Разкритият при строителството на метростанция "Св. Неделя" древен църковен параклис ще бъде демонтиран от археолозите, които работят на място, обяви изпълнителният директор на "Метрополитен" Стоян Братоев.

Според специалистите параклисът датира от около VI век, а каменната ограда в непосредствена близост до него е от XVIII век.

След построяването на метростанция "Св.Неделя", която ще бъде на дълбочина 24 метра под пътното платно на бул. "Кн. Мария Луиза", над нея ще бъде експонирана цялата разкрита археология в участъка.

Това ще бъде част от архитектурно-комуникационния комплекс "Сердика", който обхваща участъка от бул. "Кн. Мария Луиза" до пл. "Независимост" под Ларгото, обясни Стоян Братоев пред БТА.

Входовете на новостроящата се метростанция от втория лъч на метрото ще са откъм ЦУМ и през съществуващия подлез при Централни хали.

Направената томография в участъка пред ЦУМ показва наличие на още неразкрита археология, посочи Стоян Братоев.

Археологически екипи работят по разкриването на находките в обсега на строителните дейности, като това става преди началото на същинското строителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
11
 
4
 
! Отговори
Смех преди 14 години
До анонимен: Не знам кой къде отива и не знам дали това да предпочета метрото означава да забравя рода си. Ще избера това което ще нахрани мен и децата ми и ще ни позволи по добър живот. Ако това са старите останки - да, ама някак си от метрото ползата като че ли ще е хиляди пъти по голяма. Така че нека не ползваме заучени фрази, когато имаме стандарт като японския можем да си позволим лукса да вкараме 20-30 милиона и да заобиколим руините, ама сега колко от вас искат да се похарчат пари за това
5
8
 
1
 
! Отговори
zdfb преди 14 години
Номер 2 е оскотял човечец, без грам останал мозък.. такива хора остават само в милата ни Родина и до 20 години ще я затрият заради простотията си!
4
2
 
2
 
! Отговори
321 преди 14 години
през комунизма каква история гие интересувала нали казваха защото от Марс и Енгелс тръгва историята на България затова когато са полагали колектора са чупели без даим пука
3
2
 
2
 
! Отговори
kofti преди 14 години
Идеално ще се впише до нея джамията ...... без коментар...
2
24
 
8
 
! Отговори
Смех преди 14 години
Докато гледаме само миналото никога няма да си оправим настоящето и бъдещето. Мисля че не сме в позицията да пазим находки от миналото при положение че спират проект които ще донесе супер много много ползи за икономиката. Ако не се реализира метрото загубите ще са много по големи от това да не гледаме останките от стар храм. Колкото и грубо да звучи но това е истината - времената ни задължават да мислим практично.
1
1
 
10
 
! Отговори
varg1 преди 14 години
слава на бога