От есента: 3 лева за паркиране в София

Засега паркирането пред блоковете остава без пари
12 май 2010 07:47,
134
От есента: 3 лева за паркиране в София
Снимка: Булфото

Таксата за паркиране в “синя зона” в идеалния център на София най-вероятно ще стане 3 лв. на час от есента. Досега за спиране по улиците там се плащаше левче.

След лятото обаче се очаква да влязат в сила новите зони за паркиране и съответните тарифи за тях. Освен “синя” ще има и “зелена зона” (в широкия център), за която таксата ще е 2 лв. на час. За спиране в “жълтата зона” тарифата ще е 1 лв. на час.

"Целта не е общината да събира просто пари от столичани, а да се въведе ред и да се разтовари както паркирането, така и трафикът", обясни председателят на стопанската комисия към градския парламент Николай Стойнев.

Въпреки споровете между общинарите за или против “служебния” абонамент услугата за запазване на място за колата в работни дни остава. Но ще бъде силно завишена спрямо сега действащите цени.

Досега за запазено паркомясто в “синя зона” се плащаше 357 лв. на месец без ДДС, извън нея - 325 лв., а за място извън центъра таксата е 220 лв. без ДДС.

Концепцията предвижда в районите на града извън “зоните” да няма почасово паркиране засега. Там обаче ще се направи проучване и при нужда ще се изработват програма за преодоляване на проблема чрез изграждане на надзeмни и подземни паркинги.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
5
 
! Отговори
до рони преди 14 години
В европейските градове има построени едни голями паркинги, каквито тук няма.
43
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Как мислите се справят градове като Ню Йорк,Лондон,Париж и т.н. проблема не е в броя на колите, а в организацията на движението и инфраструктурата!!!За 20г. всички политици спаха докато града разтеше!
42
2
 
5
 
! Отговори
78125 преди 14 години
Къде да не се влиза с кола. Ами а да се върнем в каменната ера. То няма нужда и от топла вода, ток и т.н.
41
0
 
8
 
! Отговори
vwgolf2 преди 14 години
Дреме ми, я че пуснем крилата на голфо да лети и паркирам на някой покрив.
40
1
 
6
 
! Отговори
Yadada преди 14 години
Значи ти си една от 5% извън София дето взимат големи заплати. Ако и бизнесът ви не е вървежен само през 3-4 месеца в годината - ОК. Но все пак не мисля, че съм заблуден след като не познавам нито един човек, който да не е от София и да не е дошъл да живее тук заради по-добре платената работа. А да кажем, че на всяка работа която съм работил поне 50% от хората са от извън София! Както и да е - живи и здрави. Само пазете чисто като не сте си вкъщи и се дръжте прилично като сте по "дискотячниците!
39
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ХА така. Изгонете ни от тази държава. То и без това тука след 20 години ще е останал някой и друг пенсионер и братоците от Филиповци и Шекер маала.
38
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Поредната глупост или са опитват да откажат по бедните за да има място за тях. Много ясно, че със заплата под 1000 лв. тази такса е висока. Въобще няма да се оправи трафика, а само ще бръкнат по дълбоко в джоба на и без това ошмуления народ. Защо кризата се тръби само в една посока и тя е когато трябва да дават, но когато трябва да вземат няма криза.
37
3
 
9
 
! Отговори
рони преди 14 години
Хора, не може ли да разберете, че просто не може всеки да влиза в центъра с кола!!! София прилича много повече на задръстен град от третия свят от колкото на нормална европейска столица!!!!Разходете се малко по Европа и вижте колко пешеходни зони с ресторанти на открито има вместо паркирани коли!!! Как може богатите западняци да се качат на градски транспорт, велосипед, такси или просто да ходят пеша, а "бедните" българи не можеш да ги свалиш от колата?Кога ще достигнем по мислене европейците.
36
3
 
6
 
! Отговори
Ивендър преди 14 години
Напълно подкрепям предвижданите такси за паркиране в центъра на София. Трябва някак да се разтовари центъра от набезите на хилядите автомобили. Няма да влизам в темата за произхода на собствениците им, защото знам, че са много чувствителни и ще ги заболи. А и не това е важното. Градът ни не се вижда от автомобили. Да го разтоварим малко, за да може поне да си припомним, как изглежда. Бъдете здрави!
35
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Типично по български вместо да търсят решение на проблема те го отлагат и глобяват много ги обичат тези глоби, скоро и за въздуха ще ни искат пари!!!
34
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ВСИЧКО УВЕЛИЧЕТЕ!!!! И така докато започнеме да повръщаме кръв!
33
1
 
10
 
! Отговори
Алекс преди 14 години
"Там обаче ще се направи проучване и при нужда (...)"Какво точно ще се проучва? Дали има места за паркиране ли - ами няма! Проучването може да приключи за пет минути - отиваш, поглеждаш как са паркирали хората и готово. Какво ще ми проучват - абе тия ни имат за пълни *** и това си е. Бойковата пасмина продължава да си мисли, че целокупно сме на интелектуалното ниво на футболна топка. Предлагам, който е гласувал за Фандъкова, да паркира последен на поляната, да му дойде акъла.
32
2
 
4
 
! Отговори
Браво на общината преди 14 години
Само така, трябва да е така. Ама с паричките да сложите колчета по тротоарите за да може да се ходи по тях, и вело алеи трябват и то спешно. Сега ще се сетите защо жилища "на метрото" струват почти двойно в чужбина.
31
2
 
3
 
! Отговори
tedinkaa преди 14 години
Защо си мислиш, че само в София взимате големи заплати?!? Много си заблуден наистина. Не бих отишла да работя там. Имаме си добър бизнес тук на морето. ;) 37-ми всички други градове са нормални. Само вие се мислите за нещо повече. Селяни със самочувствие без покритие.
30
0
 
5
 
! Отговори
пате преди 14 години
Не сме комплексари, бе. В София бих живял само ако работата миналожи или се оженя и половинката ми не иска да си подаде носа навън от София. да не мислиш, че с кеф бих отишъл там, да се пържа в колата по кръстовищата и да чакам кефа на този и онзи? Ами, че той живота е ад, по този начин, както в София, в големите световни градове. В такава лудница, ще перкулясам още на вторият месец. Раят беше, преди човечеството да стане безотговорно, да се размножи до тази степен и да застрои планетата.
29
2
 
15
 
! Отговори
borokaro преди 14 години
Ха да ни е честито поредното увеличение,до есента ще има и още и още-да ни е честито герберското управление-както беше казал поета-НЕ НАРОД А ***
28
1
 
7
 
! Отговори
Joker преди 14 години
Ако е само 3лв ще закарам всичките си автомобили на Синята зона. Супер изгодно ми се струва.
27
1
 
7
 
! Отговори
Yadada преди 14 години
хах....ми плащай един лев със заплата 300лв и пак се радвай! само да не дойдеш тука да работиш след време щото на село парите са ти малко ;)
26
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
=> Който има работа в центъра паркира и ще продължи да паркира - на всички им е ясно че цената няма НИЩО да промени.Ония ненаядните в общината само се чудят по какъв начин да свалят 10 кожи от гражданите и то по време на криза. Но докато сме овце (дето даже те са по-умни) и викаме "ура" докато някой ни бърка в джобовете ще е така.
25
2
 
12
 
! Отговори
c0ldblooded преди 14 години
Гледам и не вярвам на ушите си че има такива дето ЗАЩИТАВАТ БЪРКАНЕТО В ДЖОБОВЕТЕ ИМ?!?!? Абе толкова ли сте заблудени бе? Какво ДРУГО ще стане освен че ще плащате повече за едно голямо НИЩО? Щял да намалее трафика глупости на търкалета - това е същата глупост като онова дето се изцепи Герджиков - нямало да разширяват булевардите щото видите ли щели да стимулират хората да карат. Да се чуди човек да се смее ли да плаче ли. =>