От есента: 3 лева за паркиране в София

Засега паркирането пред блоковете остава без пари
12 май 2010 07:47,
134
От есента: 3 лева за паркиране в София
Снимка: Булфото

Таксата за паркиране в “синя зона” в идеалния център на София най-вероятно ще стане 3 лв. на час от есента. Досега за спиране по улиците там се плащаше левче.

След лятото обаче се очаква да влязат в сила новите зони за паркиране и съответните тарифи за тях. Освен “синя” ще има и “зелена зона” (в широкия център), за която таксата ще е 2 лв. на час. За спиране в “жълтата зона” тарифата ще е 1 лв. на час.

"Целта не е общината да събира просто пари от столичани, а да се въведе ред и да се разтовари както паркирането, така и трафикът", обясни председателят на стопанската комисия към градския парламент Николай Стойнев.

Въпреки споровете между общинарите за или против “служебния” абонамент услугата за запазване на място за колата в работни дни остава. Но ще бъде силно завишена спрямо сега действащите цени.

Досега за запазено паркомясто в “синя зона” се плащаше 357 лв. на месец без ДДС, извън нея - 325 лв., а за място извън центъра таксата е 220 лв. без ДДС.

Концепцията предвижда в районите на града извън “зоните” да няма почасово паркиране засега. Там обаче ще се направи проучване и при нужда ще се изработват програма за преодоляване на проблема чрез изграждане на надзeмни и подземни паркинги.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Не ви ли омръзна да се карате,кой селянин,кой бил гражданин.Истината е една-искат да събират пари и ги събират по най-лесния начин-с въвеждане на такси за най-масово ползваните неща,в случая-личния автомобил.нито трафика ще намалее,нито паркирането ще се регулира,единствено джоба на българина ще отънее.Работа в провинцията няма,хората идват по неволя в големите градове,и се псуват едни други,вместо да псуват тези,които ги докараха до това дередже.Не може един град да побере 1/3 България.
23
12
 
7
 
! Отговори
tedinkaa преди 14 години
А така. Браво. Нали вие, софиянци, се изтъквахте колко сте над другите. Ето сега плащайте по 3 лева да ви дойде акъла. Ние в нормалните градове ще си плащаме по 1 лев, че и без пари даже.
22
0
 
7
 
! Отговори
пате преди 14 години
Ако знаех, че тъпият бог ще сътвори още по-*** и дяволити съзнания, никога не бих се родил човек. Е, още не е късно - човека не е вечен, така че едва ли ще го доживея това, с 3-те лева. От щури измишльотини живота се превърна в ад. Ще стана дух и понеже те летят, няма да ми вземете и левче вече, за паркиране. И ще влизам през ключалките в Плейбой-офисите, ще седна до някоя готина жрица и ще се наслаждавам на мириса на прясно "Lavazza" и хавански пури. И ние духовете обичаме да живеем.
21
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
не е зле да се вдигнат дори повече... така малко може да се поосвободи центъра... има метро, има транспорт... нека да има повече въздух в София!
20
0
 
3
 
! Отговори
на пряко преди 14 години
може да е най-пряко ама е най-бавно!!! Разумните предпочитат по-дългия маршрут защото тогава мотора на колата работи в по-нормални режими и не прегрява в задръстванията -иначе разхода на горива си е същият..........
19
2
 
6
 
! Отговори
Съни преди 14 години
Има достатъчно обиколни пътища, но повечето минават през центъра, защотото така им е най-пряко и сътветно най-евтино...Ако имаше такса за влизане в центъра повече от транзитно преминаващите щяха да заобикалят!
18
3
 
19
 
! Отговори
yashinaki преди 14 години
А твоите родители или баба и дядо от къде са дошли, приятелче? И те от някое селце, но простата ти кратуна вече е забравила!Аман от късогледи хора!
17
3
 
14
 
! Отговори
минаващ преди 14 години
ами минават през центъра щото няма откъде да минат, има точно 2 маршрута да прекосиш софия надлъж и нашир, ако имаше алтернативи щяха да минават по тях, да не мислиш че всеки иска да се бута в центъра?
16
0
 
9
 
! Отговори
рт преди 14 години
На теб и през ум ли не може да ти мине да отидеш до центъра без кола? Ако ти е скъпо да платиш за 3 часа паркиране 9 лева, защо не отидеш до центъра с градски транспорт или такси?
15
3
 
4
 
! Отговори
с. преди 14 години
Напълно съм съгласен!И аз това казах малко преди теб!Трябва да се ограничи трафика!То не се живее направо!
14
6
 
11
 
! Отговори
Съни преди 14 години
Освен такса за паркиране трябва да се въведе и такса за влизане в центъра подобно на Лондон, Стокхолм и т.н. Една от причините за задръстванията в центъра са, че много коли минават транзитно през града...50% от центъра трябва да стане пешеходна зона, а влизането да става главно с такси, градски транспорт и велосипеди, както е в п;овечето западсни градове..
13
18
 
10
 
! Отговори
с. преди 14 години
Още повече да вдигнат цените!И на влизане в София да се плаща!Живея и работя в центъра и съвсем отговорно заявявам,че от *** не се диша!Израснал съм по тия улици и такова чудо не е било никога!Ужасен трафик и невероятно нахално и нагло паркиране!Редовно някой *** ми затапи гаража!И като му се скараш наглее!Затова 5 лева на час и такса за влизане в центъра!И да се научат тия навлеци!
12
2
 
8
 
! Отговори
ГРАЖДАНИН преди 14 години
А защо не започнат да събират пари от всеки който няма гараж или парко място.
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
БОЙКО! БОЙКО! БОЙКО!
10
3
 
3
 
! Отговори
НАСКО преди 14 години
уф джигитите който си спират в сините зони с "голямите" коли.... мислите ли че ако е и 10 лева за час пак няма да си кисне там по колкото си иска.... тва е ограничение за хората просто няма никъв всмисъл трябва да дигат таксите за по голямите колии а не за всички .....
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
АААААААААААА Ц яс кат дойда да са снимам пред цум няма да плащам.
8
1
 
19
 
! Отговори
Kate преди 14 години
" Колкото повече -толкова повече " :) за таксата става въпрос :)А за коментара на Varna :Научи се да пишеш на родната си азбука! Вие хората покрай морето в голямата си част се издържате от туризъм. Няма по- алчни от вас! Точно за това ви държане софиянци масово ходят в Гърция и Турция! Там знаят как се прави бизнес и печелят от нас , а вие с омразата си и големите си усти може да лапате... мухи !
7
1
 
4
 
! Отговори
axxaxax преди 14 години
mi prudnete na .... kato napravat o6te 2 - 3 mola ko praim ? :)
6
3
 
12
 
! Отговори
Ристо Мотористо преди 14 години
Правилно, всеки се въоръжил с най-голмата кола която е могъл са си купи и после се чуди защо няма място за паркиране има метро и т.н. аз с мотора съм си лесен...оправяйте се. То понеже София е много голяма, за 20 мин обикаляш пеша целият център, или бай Гоньо неможе да ходи пеша него трябва да го видят, че е с кола и да спре ама точно пред мястото където има работа.
5
0
 
21
 
! Отговори
онбашията преди 14 години
и 10 лева ще стане, като дори морската администрация се е навряла у софия.