От есента: 3 лева за паркиране в София

Засега паркирането пред блоковете остава без пари
12 май 2010 07:47,
134
От есента: 3 лева за паркиране в София
Снимка: Булфото

Таксата за паркиране в “синя зона” в идеалния център на София най-вероятно ще стане 3 лв. на час от есента. Досега за спиране по улиците там се плащаше левче.

След лятото обаче се очаква да влязат в сила новите зони за паркиране и съответните тарифи за тях. Освен “синя” ще има и “зелена зона” (в широкия център), за която таксата ще е 2 лв. на час. За спиране в “жълтата зона” тарифата ще е 1 лв. на час.

"Целта не е общината да събира просто пари от столичани, а да се въведе ред и да се разтовари както паркирането, така и трафикът", обясни председателят на стопанската комисия към градския парламент Николай Стойнев.

Въпреки споровете между общинарите за или против “служебния” абонамент услугата за запазване на място за колата в работни дни остава. Но ще бъде силно завишена спрямо сега действащите цени.

Досега за запазено паркомясто в “синя зона” се плащаше 357 лв. на месец без ДДС, извън нея - 325 лв., а за място извън центъра таксата е 220 лв. без ДДС.

Концепцията предвижда в районите на града извън “зоните” да няма почасово паркиране засега. Там обаче ще се направи проучване и при нужда ще се изработват програма за преодоляване на проблема чрез изграждане на надзeмни и подземни паркинги.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Цачева ще им вземе колите, но на велосипеди няма да се качат всички.Представете си Фидосова на колело.Да им раздадат десантни реактивни раници и да си хвъркат.На Фидосова - рикша с двойна тяга.
63
1
 
2
 
! Отговори
тит пуло преди 14 години
е верно на карфур има коли на всекаде на тревата на тротоарите на булеварда баси явно нещо не е доизмислено там дори и 30лв. синя зона да е а не 3 лв. пак нема да се оправи положението
62
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
проблема с липсата на паркоместа в центъра малко ще се облекчи в същност. пред министерствата вече НЯМА да има служебни паркинги. нали ЩЕ ПЪТУВАТ С КОЛЕЛА ! голям смях ще падне- сутрин -гледаш от към бояна се задава веломаратон от министри и депутати...бойко е лесен,той има мускули за колело. да му мислят станишев и първанов-те нали не спортуват. ааа доган също е лесен-той на работа не ходи. а сакскобурготски ходи само до мусала.там не пречи на трафика,тя си му е частна.
61
1
 
5
 
! Отговори
Софиянец преди 14 години
Естествено и "сините" зони са помпи за хранене на корумпирани тумбаци от общинските фирми, общинарите и всички, които са на отглеждане в софийските ясли. Както по-рано фирмата "Паркинги и гаражи", която заграждаше де що намери свободно, правеше го на платен "паркинг" и след години се оказа, че един лев не е влязъл в общината.
60
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ще нося Райд в себе си и ще трепем паяци... Наред с куките в тях!
59
0
 
4
 
! Отговори
454545 преди 14 години
Много неща можеха да се направят, но мафията в общината и по министерствата нямаше да лапат комисионни. примерно нищо не перчеше да се забрани високото строителство и да се увеличи изискването за паркоместа към новите сгради. Нищо не пречеше да се изисква гаражите да се ползват по предназначение, а не да стават магазинчета, можеше да се въведат по-нормални норми към моловете и по-голямите магазини, за да не се получава това струпване на коли по съседните булеварди, както е сега при Карфур и т.н.
58
1
 
12
 
! Отговори
Кольо преди 14 години
Ало в Мадрид таксата е 1,5 евро на час, но автомобилите са в подземни паркинги, с осигурено видеонаблюдение, на топло, на сухо, на сигурно. А в софия /нарочно пиша с малка буква/ 3 лева /повече от 1,5 евро/ за да паркираш на улицата. Страхотно ние сме по-големи пичове от испанците.
57
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
трябва да се направи и червена зона с 5 лева на час и всеки месец да се променя според най-натоварените места
56
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Какви 3 лева. В NY е 2 долара. Алоооо, оляхте се.
55
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Да, но ако подобна мярка беше въведена от някое предишно управление, какво оплюване щеше да падне.Сега понеже ви оправя Слънчевото правителство хълцате щастливо как правилно ви пускат двоен пас отзад по всяко направление.То да беше само паркирането....
54
0
 
7
 
! Отговори
454545 преди 14 години
Порблемът с паркирането много лесно може да се реши поне на 90%, ако се премахнат всякакви привилегии за паркиране - на депутати, министри, общинари, фуражки всякакви, синята зона, служебните абонаменти и т.н. Тези "привилигеровани" отнемат огромен процент от местата за паркиране без да ги използват достатъчно и без да си плащат, а от тях зависи нещета да се оправят. Като не могат и те да паркират, ще си свършат най-накрая работата.
53
0
 
4
 
! Отговори
тит пуло преди 14 години
мдаа бойко прави всичко в името на народа и добруването му всичко се увеличи и е факт няма нещо което да е намалино след кото по негови думи са се прекратили злоупотребите ...що не я направят тая синя зона 10 лв . та да може неговият човек от герб който е на директорския пост на фирмата събираща пари да лапка повече .и аз съм виждал улици с ровове и места нарисувани за синя зона .прав е ном.55
52
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
До 58Например, вместо Молове можеше да се направят паркинги, не е задължително всички Министерства да са в центъра, всички офис сгради да имат собствени паркинги за служебните коли и т.н.
51
0
 
7
 
! Отговори
454545 преди 14 години
Преди да се налагат почасовите глоби, общината е длъжна първо да осигури нормален градски транспорт, обществени паркинги и нормална инфраструктура. Вместо това общината подарява на мутрите обществената собственост - местата за паркиране, а мутрите едно си знаят - да ни рекетират, вчера с по левче на час, утре с по три. И разбира са всякакви сравнения с нормални градове в нормални държави само показват пълната олигифренност на сравняващия.
50
1
 
7
 
! Отговори
454545 преди 14 години
Поредната дивотия.ГЕРБ били много по-зле отколкото изглеждаха.
49
3
 
6
 
! Отговори
рт преди 14 години
До 44, какво според теб е решението на проблема? В цял свят паркирането в центъра е много скъпо или е невъзможно (поради пешеходните зони) плюс се въвеждат такси за влизане в центъра.Как виждаш ти "българското" решение на проблема? Много лесно е да кажеш, че пак някой иска да ти свали още една кожа от гърба, но едиственият начин е да бръкнеш в джоба на хората за да ги свалиш от колите!!! Както западняците могат да отидат до центъра с градски транспорт или велосипед, така и българинът ще се науч
48
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Абсолютно подкрепям ! Както други казват по-долу - града не можем да си видим от коли вече. Дори по-сериозни рестрикции трябва да има. Аз лятото си карам вече мотор и ни преча, ни задръствам. 4-те ми коли си седят по гаражите. А това е другия момент - българина си купува коли и после реве, че няма паркинги, пък аз все си мисля, че първо трябва да помислиш къде ще го държиш и как ще го издържаш, пък после да купуваш. И
47
0
 
5
 
! Отговори
c0ldblooded преди 14 години
на никой не му харесва да седи в задръствания и да обикаля с часове за място за паркиране, но алтернативите които споменаваш при нас за разлика от белите държави са много зле. Велоалеи? Или няма или са много зле - да не говорим че има една купчина блейки по пътищата (днес пак имаше инцидент). Градски транспорт - пълна скръб - закъснява, претъпкан, вътре е жега или клинч. Това не е решение. Решение е да се изградят първо добри алтернативи и тогава да се искат пари и ТОГАВАда се третира като лукс
46
0
 
4
 
! Отговори
????? преди 14 години
само за сравнение понежесе се сравняваме с европейците в прага е 55евроцента синята зонана на час тук обаче ще стане 1.5 евро на час и за какво ....гледам на синята зона на улца кракра как е разчертано местата за паркиране върху дупките който не вярва да иде да види значи събираме пари и те потъват незнайно каде
45
0
 
3
 
! Отговори
Yadada преди 14 години
Грешиш!!! Те не спаха - те крадяха!! и продължават!Колкото до големите градове там точно организацията е помислена. Примерно има всякакви видове паркинги - подземни, наземни...въздушни едва ли не :) тук един нормален паркинг за моловете не могат да си направят, каму ли за хората които просто имат работа