Хванаха зеленчуци с пестициди в пъти над нормата в София

Засечени са при проверка на борсата в кв. Слатина
14 фев 2011 19:24,
54
Хванаха зеленчуци с пестициди в пъти над нормата в София
Министър Мирослав Найденов участва в акцията на Българската агенция по безопасност на храните. Снимка. БТА

Количества пестициди, превишаващи няколко пъти нормата, са открити при проверка на 400 тона зеленчуци, внесени от Кралство Йордания.

Пестицидите са засечени на зеленчуковата борса в столичния кв. „Слатина“ при проверка на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

10 пъти над нормата е било количеството на химикалите в проверените домати. При краставиците са открити количества, превишаващи нормата 6 пъти, а при чушките пестицидите са били три пъти над нормата.

Стоката е поставена под възбрана за разпространение в търговската мрежа.

Зеленчуците са внесени в петък (11 февруари), а пробите са взети след сигнал от медия, , обясни министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Пробите са изследвани в две независими референтни лаборатории, които са потвърдили резултатите.

„От Съюза на вносителите настояват за арбитражна проверка, която ще бъде проведена в следващите един-два дни”, каза министърът.

По думите му обаче количеството на пестицидите намалява с всеки изминал ден и затова тази проверка ще покаже различни резултати. Ако резултатите се потвърдят, стоката ще бъде или унищожена, или върната обратно в Кралство Йордания, обясни зам.-директорът на БАБХ Антон Величков.

Това количество пестициди не представлява директна опасност за здравето на хората, но химикалите се натрупват в черния дроб, обясни зам.-директорът д-р Тенчо Тенев. Не е възможно пестицидите да бъдат унищожени при готвене, поясни още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: пестициди
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
12
 
! Отговори
хектор преди 13 години
Как ще си даде оставката?!Той едно време разреши вноса на 50г месо,та сега заради едни домати ли?Петрич беше най-ранният производител на плодове и зеленчуци,сега полето е наполовина пусто. Заради вноса на продукция от Македония ,Турция и Гърция!И тия лигльовци се правят на ни чули,ни видели.Направо ни разкатаха фамилиите!След 10години тук никой не ще се занимава със замеделие!
31
1
 
18
 
! Отговори
съвет преди 13 години
Господа управляващи (всички от 1989г.насам),*** като тикви ли сте,или и вие намазвате от тая работа (престъпление срещу селското стопанство)??? Ако е първото-вземете пример от Израел,относно земеделие и внос на земеделски продукти!!!
30
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Май е много подходящо да кажем, че дойде време да "берем плодовете". И зеленчуците.Родени от политика, провеждана години наред.
29
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За 20 години що пестициди излапахме....
28
0
 
14
 
! Отговори
буба4ко преди 13 години
Аз имах алергия към месо и към консерванти. Миналата пролет, март-април почнах ям пресни зеленчуци-салати,лук...краставици, домати...и адски се подувах - устните ми ставаха като на ***:( И тогава почнаха венците да кървят много и после се оголиха много :(( И спрях да ям - проядох прясно чак юли-август. Тия домати ако знаете как все се подувах...Но доматите чак август-септемви станаха добри.Вчера ядох 2 купешки ябълки и ръцете ми се подуха, едното ухо и то...и колената. Явно тия пестициди ми *** черния дроб и кръвообръщението.бтв, досега не съм купешки ябълки от които да не се съм се подувал, въпреки че почнах да ги беля...НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА!
27
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тея дори и на животните не биха ги дали,ама на хора второ качество може.
26
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Найденов,след като тази храна минава през митницата и достига до крайния потребител,означава две неща :1. митничарите са взели пари да си затворят очите2. БАБХ не функционира,защото всяка една храна по закон трябва да мине през тест преди да отиде на пазара3. не е лошо и Найденов да си подаде оставката.Все пак в Китай наскоро дадоха няколко смъртни присъди за подобни неща,а у нас дори няма арестувани
25
0
 
11
 
! Отговори
!?!?! преди 13 години
Избягвайте несезонните,останалите взимайте от магазини "био"-по-скъпо е,но по-добре е със сигурност!!! Особено за децата си!!!!!!
24
1
 
5
 
! Отговори
anonimna преди 13 години
Dobre che sa mediite, zashtoto na signali ot grajdanite ne si murdat prusta. Predi okolo 2 meseca shtqh da kolabiram sled kato qdoh salata ot uj obiknovena marula :D ama nishto i nqmalo, mojelo da e ot druga hrana (a tq beshe domashna s produkti ot selo) da bude zamursena.. murzelivi, bezdeini nispekcii.. shte si umrem ako razchitame na tqh!!! Boikot na plastmasovite zelenchuci!
23
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
е точно по тази причина доматите и краставиците си ги гледам сам вече 20 години
22
1
 
25
 
! Отговори
Някаф там преди 13 години
Зеленчуците са с пестициди, колбасите са с всичко друго не и с месо, плодовете канцерогенни. Извода е, че трябва да започваме да фотосинтезираме, поне въглеродния диоксид е в изобилие :)
21
2
 
26
 
! Отговори
до 19 преди 13 години
не става въпрос дали ни мързи или не,просто правителството ликвидира умишлено българският производител.Умишлено не получиха субсидии.Защо ли ?Защото от вноса се взима комисионна,а от бг производителите няма какво да вземат.
20
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
19-ти, така ще е защото всеки е ВИП и работи в офис. Тези които не умеят нищо да правят, говорят ежедневно простотии от името на някоя фондация, защита на ***, дискриминации, фемини, джемини, прайдове, агенции за подпомагане на извънземните...и т.н. Ама и ние сме виновни, че не сме им избили зъбите досега че да си седнат на гъзовете.
19
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Арабите и турците освен че настъпват агресивно и почти са превзели Европа, то и ни тровят ..Като ни мързи да работим и си съсипахме цялата икономика така ще е...Не без външна помощ, но това не ни оправдава. *** народ..
18
1
 
11
 
! Отговори
До 16 ти гербер преди 13 години
Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в близките дни ще обяви изненадващи рокади в правителството, пише Bulgaria News, като се позовава на пожелали анонимност добре осведомени партийни източници. Според тях Цветан Цветанов ще изхвърчи от МВР, но ще запази поста си на силов вицепремиер и заместник-председател на ГЕРБ.
17
5
 
6
 
! Отговори
Спонги преди 13 години
Борисов започва промени в кабинета, а "Днес" пише за домати.
16
1
 
5
 
! Отговори
до 14 преди 13 години
Ти си тотално изпращял. И хапчета няма да ти помогнат.
15
0
 
35
 
! Отговори
Кочо преди 13 години
Какво доживяхме - да внясяме зеленчуци от араби, ние дето произвеждахме и изнясяхме зеленчуци и плодове с влакови композиции. Срам и позор. След някое и друго десетилетие можете направо да закриете България.
14
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Отстраняването на Цветан Цветанов от управлението ще бъде тежко решение, но ако той остане в него, отливът на доверие към ГЕРБ ще продължи, предупреди социологът от Галъп Кънчо Стойчев. Той дори предупреди, че оставането на Цветан Цветанов като вътрешен министър дърпа надолу доверието в ГЕРБ.За да не си създава вътрешни врагове в партията Бойко Борисов ще остави Цветанов като шеф на предизборния щаб на ГЕРБ. Там той ще бъде под контрола на Искра Фидосова и Тодор Димитров, който отпреди две седмици вече не са съпредседатели на парламентарната група, но се заемат с предстоящите местни и президентски избори.
13
0
 
13
 
! Отговори
Аз преди 13 години
Изобщо не се връзвайте на партенката че пестицидите се разграждат със всеки изминал ден. ДДТ-то също е пестицид и няма изгледи да се разгради следващите 100 години