Хванаха зеленчуци с пестициди в пъти над нормата в София

Засечени са при проверка на борсата в кв. Слатина
14 фев 2011 19:24,
54
Хванаха зеленчуци с пестициди в пъти над нормата в София
Министър Мирослав Найденов участва в акцията на Българската агенция по безопасност на храните. Снимка. БТА

Количества пестициди, превишаващи няколко пъти нормата, са открити при проверка на 400 тона зеленчуци, внесени от Кралство Йордания.

Пестицидите са засечени на зеленчуковата борса в столичния кв. „Слатина“ при проверка на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

10 пъти над нормата е било количеството на химикалите в проверените домати. При краставиците са открити количества, превишаващи нормата 6 пъти, а при чушките пестицидите са били три пъти над нормата.

Стоката е поставена под възбрана за разпространение в търговската мрежа.

Зеленчуците са внесени в петък (11 февруари), а пробите са взети след сигнал от медия, , обясни министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Пробите са изследвани в две независими референтни лаборатории, които са потвърдили резултатите.

„От Съюза на вносителите настояват за арбитражна проверка, която ще бъде проведена в следващите един-два дни”, каза министърът.

По думите му обаче количеството на пестицидите намалява с всеки изминал ден и затова тази проверка ще покаже различни резултати. Ако резултатите се потвърдят, стоката ще бъде или унищожена, или върната обратно в Кралство Йордания, обясни зам.-директорът на БАБХ Антон Величков.

Това количество пестициди не представлява директна опасност за здравето на хората, но химикалите се натрупват в черния дроб, обясни зам.-директорът д-р Тенчо Тенев. Не е възможно пестицидите да бъдат унищожени при готвене, поясни още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: пестициди
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
представям си как са хфанали по един домат и му крещят с омраза:-АБЕ ТИ НОРМАЛЕН ЛИ СИ БЕЕЕЕЕ
11
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
добре знаем какво ще стане при повторната проверка - ще се окаже че всичко е ОК и ще ги опаткаме, а някой контролиращ ще се окаже малко по богат
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Еми да, първо в София ще отидат. Нали там живеят 2 млн.
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Добре звучи, ама не мога да си ги правя сам.
8
2
 
23
 
! Отговори
Чукундур преди 13 години
Турските зеленчуци почти са забранени в Украйна и в Русия (точно заради качеството и непокриването на еко-стандартите) - правете си сметката!
7
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За тва яжте туршии! Елементарно!
6
3
 
16
 
! Отговори
пак далаверка преди 13 години
Да прав сте ...от Турция да не са качестени!!!!!!!!!!!!! като правят проверки що не проверяват и тях ами само тия от Йордания.....
5
4
 
16
 
! Отговори
до 1 преди 13 години
От турция влизат още по утровни домати и краставици.Защо не внасят от гърция след като там са в пъти по евтини от българия?
4
6
 
9
 
! Отговори
Спонги преди 13 години
Възможно е да са пръскани със забранени у нас пестициди. Миро мазното назначава в карантинната Служба само хора за които са се обадили от най-високо. Абе този защо не остави на специялистите работата, ами ходи да се показва и той като другите *** непрекъснато по медиите3.
3
2
 
12
 
! Отговори
dh преди 13 години
ПЕСТИЦИДИТЕ СА СИЛНО ТОКСИЧНО,НОРМАТА Е ГЛУПАВО ТВЪРДЕНИЕ ЗАЩОТО И МИНИМАЛНИ КОЛИЧЕСТВА СЕ НАТРУПВАТ В ЧЕНИЯ ДРОБ И ПРЕДИЗВИКВАТ ЦИРОЗА.ПАЗЕТЕ СЕ МНОГО ,аз последните 15 години всеки ден ядях домати и краставици.Сега не смея да си купя заради тези *** които ни тровят.
2
1
 
17
 
! Отговори
Така е преди 13 години
Зеленчуците и плодовете са отровни,но за сметка на това са скъпи! Така е като ***-печалбари унищожиха и унищожават родното земеделие!!!!!!!!!!!!
1
0
 
16
 
! Отговори
Чукундур преди 13 години
Хванете сега посланника на Йордания и го накарайте да изяде 40 кила от тия 400 тона зеленчуци!