Петима души са били нападнати след София Прайд

Пострадали са три момчета и две момичета
19 юни 2011 17:06,
821
Петима души са били нападнати след София Прайд
Снимка: Архив Булфото

Петима души, сред които  активисти на младежката организация "ЛГБТ Действие", са били нападнати на 18 юни вечерта след София Прайд, съобщиха от организацията. Нападението е станало  малко след 20 ч., близо до Музикалната академия в София.

"Нападнаха ни в гръб. Бяха четири-пет момчета. Ритаха ни и ни блъскаха с юмруци, един от нас е със сцепена вежда. Явно са ни следили дълго време и са изчакали да стигнем до по-тиха улица, за да атакуват", разказа Димитър Димитров от "ЛГБТ Действие". Нападнатите са три момчета и две момичета. Един от нападнатите е Калоян Станев от Български хелзинкски комитет.

Нападателите са избягали, но минути по-късно минават през същото място с кола, крещейки обиди към останалите на улицата момичета. Номерът и марката на автомобила са записани и предадени на полцията, която издирва нападателите.

"Това е недопустим акт на насилие. Да нападнеш хора в гръб само заради това, че са били на Прайд, е престъпно, долно и страхливо. Случаи като този са поредното доказателство както зa размера на хомофобията в България, така и за нуждата от прайд шествия", заявиха организаторите от фондация "София Прайд". Те и жертвите на нападението обсъждат съвместни действия, за да се гарантира, че това деяние няма да остане безнаказано.

Още по темата
18 юни 2011 19:17
583
"Това е ярък пример на престъпление от омраза. За съжаление, тъй като сексуалната ориентация не е един от защитените от престъпления от омраза признаци в Наказателния кодекс, това ще бъде третирано в най-добрия случай като хулиганство. Това е абсурдно. Има нужда от спешна промяна на Наказателния кодекс в тази посока", казаха още от "София Прайд".

Четвъртият София  Прайд се проведе на 18 юни, събота. Началният час беше 16 ч., на Моста на влюбените до НДК. На събитието  дойдоха над 1200 души  което е  с над 50% повече участници от миналата година, и над осем пъти повече от участниците в първия прайд (около 150 души).
 

 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


821
Още по темата: София прайд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
10
 
! Отговори
do Turk преди 13 години
В Турция ли няма гей парад? Я провери и пак се изкажи.
36
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Те хулигани за какво не отиват да трепат ***, а бият някакви п***лчета???То *** 100 пъти са по-вредни от тези п***раси
35
1
 
7
 
! Отговори
винету преди 13 години
се *** ли бяхте ,тва де активисти на тази тиха уличка ,че ви нападат отзад
34
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
30, в Турция няма такива, защото сте мюсюлманска държава. ЛГБТ парадите и цялата идея за мултикултурализъм се налага само на (бившите) християнски държави. Прави се с цел да се удари по традиционните ценности, да се наложат марксистките ценности, залегнали още в "критичната теория" на Франкфуртската школа.Полицията в България никога не е имала право да арестува гейове, защото са гейове, това е било само в САЩ. Заради това тръгват и парадите, но сега се разпространяват по цял свят.
33
4
 
21
 
! Отговори
4 до 9 преди 13 години
Право мислиш ! Аз съм Хомофоб и си признавам ! НО НЕ СЪМ ТРЪГНАЛ ДА ПРАВЯ НАСИЛИЕ ! Напротив опитвам се да изслушам аргументите и да вникна във вашата проблематика! А дали някой *** или лезбиика се опитва да чуе мен? НЕ ! ПИСНА МИ П****АСИ *** И ВСЕКВИ МАЛЦИНСТВА ДА ИМАТ ПОВЕЧЕ ПРАВА ОТ МЕН! Какво означава че мен ако ме нападнат защото съм нормален е едно а към вас е друго така ли ? Това ли е разбирането ви за равенство ? некой спирали ви да сте гейове ? или нямате право да гласувате ?
32
3
 
17
 
! Отговори
Георги преди 13 години
На тези не може да им се угоди, защото винаги търсят конфронтация! Ако ги замерят и ругаят справедливо --тормозени са! Ако не им обръщат от отвращение внимание - сами си спретват нещо, за да покажат, че са "жертви".Те не искат да са равни с другите, ТЕ ИСКАТ ДА СА НАД ДРУГИТЕ -- С ПРИВИЛЕГИИ !
31
2
 
6
 
! Отговори
До 33 преди 13 години
Много точно, и ме кефи тва "геювете", отива им на нашите *** :D
30
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Клада за такива хомо-*** ...
29
2
 
5
 
! Отговори
Рамбо преди 13 години
26, няма всички дас танем като тия, не се безпокой. може повечето хора да не сме съгласни с тия неща, а и да парадираш с такива неща си е тъпо. Все едно, някой футболист да прави митинг, че е футболист? Аз лично се питам: кой от администрацията е за бой, че позволява такива щуротии да блокират движението и да ни карат да хукаме по кръстовищата, докато такива си развяват прашките с балони? Кои от НС и управлението позволяват такива неща? като искат митинг, да ги изпратят в някой стадион и там!
28
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Stiga ste revali ve p***asi nishto vi niama.
27
3
 
5
 
! Отговори
червена пихтия преди 13 години
' прайд шествия 'цепи просто цепи мрака 'прайд шествия' , когато 'каубойте' от Запада Видинско водиха добитъка към София кой 'прайд политик' ги спря кой ... гордостта на БСП
26
6
 
5
 
! Отговори
Turk преди 13 години
provakacia ? az li sym gi karal da napravqt gay parada ? :D shto ne vijdame takiva bolni neshta v turcia ? a v bg ima mn :D
25
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
20 000 лв. е струвала организацията на "цветния парад на многообразието". 20 000 лева! Не, че са много пари, но с такива средства можеше да се обнови някое селско училище или да се дарят благотворително за лечението на някое дете!Но не - по-добре да дадем 20 бона, за да покажем, че сме в цветно общество, да развяваме знаменца с цветовете на дъгата, да пеем реге, да с напушим и да крещим "тук сме, защото ни има"...
24
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Шествието се водело от СерГей, Болен Пиздеров и Яни Булката
23
4
 
12
 
! Отговори
Machiavelli преди 13 години
"Нападателите са избягали, но минути по-късно минават през същото място с кола, крещейки обиди към останалите на улицата момичета."Егати ***.
22
5
 
4
 
! Отговори
statistika преди 13 години
Statistika so4i 4e pedalite v Bulgaria se uveli4avat exponencialno150->500->1200....skoro 7 miliona
21
5
 
15
 
! Отговори
попа преди 13 години
"Да би мирно седяло, не би чудо видяло ". Превеждам : хем трябва да се покажем пред света колко сме извратени, и че се гордеем с това, па и се оплакваме, че някой не ни харесва. При нас на Балканите да не харесваш някой значи да го утепаш от бой. Та трябваше да се очаква, че ше има поукрасени с ВАШИТЕ цветове на дъгата.
20
4
 
23
 
! Отговори
Рамбо преди 13 години
И тия се оплакват, от изненада отзад? Мен всеки ден ме изненадват и отпред и отзад, но не искам промени в закона? И за какво се борят? Всъщност исканията ми са странни - да правиш паради демонстрирайки, че си полово откачен, пардон - разкрепостен? Няма смисъл - политиците отдавна са го узаконили - прескачат полово от партия в партия без да им дреме.
19
7
 
21
 
! Отговори
Таковащ преди 13 години
Петима души са били нападнати след София Прайд19.06.2011 17:0610 Пострадали са три момчета и две момичета-----------------Пострадали са ПЕТ момичета, а не "три момчета и две момичета". Азбучна истина, която знаем още от деца е , че момчетата "таковат", а момичетата са "таковани". В случая, и петимата пострадали са от "такованите" , демек момичета :)))
18
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хомофобия, хомосексуализъм, хомеопатия - глупости на търкалета. Какво друго може да е престъплението, описано в статията, освен хулиганство?! И каква е функцията на тоя *** "Прайд", освен да провокира към насилие? Ако зависеше от мен - нямаше да го има въобще. В тази иначе опропастена страна поне никой не пречи на никого да разполага със свободите си, затова такъв парад просто не е необходим.