Петима души са били нападнати след София Прайд

Пострадали са три момчета и две момичета
19 юни 2011 17:06,
821
Петима души са били нападнати след София Прайд
Снимка: Архив Булфото

Петима души, сред които  активисти на младежката организация "ЛГБТ Действие", са били нападнати на 18 юни вечерта след София Прайд, съобщиха от организацията. Нападението е станало  малко след 20 ч., близо до Музикалната академия в София.

"Нападнаха ни в гръб. Бяха четири-пет момчета. Ритаха ни и ни блъскаха с юмруци, един от нас е със сцепена вежда. Явно са ни следили дълго време и са изчакали да стигнем до по-тиха улица, за да атакуват", разказа Димитър Димитров от "ЛГБТ Действие". Нападнатите са три момчета и две момичета. Един от нападнатите е Калоян Станев от Български хелзинкски комитет.

Нападателите са избягали, но минути по-късно минават през същото място с кола, крещейки обиди към останалите на улицата момичета. Номерът и марката на автомобила са записани и предадени на полцията, която издирва нападателите.

"Това е недопустим акт на насилие. Да нападнеш хора в гръб само заради това, че са били на Прайд, е престъпно, долно и страхливо. Случаи като този са поредното доказателство както зa размера на хомофобията в България, така и за нуждата от прайд шествия", заявиха организаторите от фондация "София Прайд". Те и жертвите на нападението обсъждат съвместни действия, за да се гарантира, че това деяние няма да остане безнаказано.

Още по темата
18 юни 2011 19:17
583
"Това е ярък пример на престъпление от омраза. За съжаление, тъй като сексуалната ориентация не е един от защитените от престъпления от омраза признаци в Наказателния кодекс, това ще бъде третирано в най-добрия случай като хулиганство. Това е абсурдно. Има нужда от спешна промяна на Наказателния кодекс в тази посока", казаха още от "София Прайд".

Четвъртият София  Прайд се проведе на 18 юни, събота. Началният час беше 16 ч., на Моста на влюбените до НДК. На събитието  дойдоха над 1200 души  което е  с над 50% повече участници от миналата година, и над осем пъти повече от участниците в първия прайд (около 150 души).
 

 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


821
Още по темата: София прайд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Осем дипломатически мисии в София излязоха с декларация в подкрепа на София Прайд. Днес посолствата на Холандия, САЩ, Белгия, Норвегия, Финландия, Великобритания, Германия и Словения разпространиха становище, в което изразяват ангажимента си към равните права на всички българи, без значение на тяхната сексуалната ориентация или полова идентичност. "Като посланик, бих искал да изразя подкрепата си и подкрепата на страната си към всички тези, които ще участват на четвъртото София Прайд шествие на 18 юни. За съжаление, в много части на света членовете на ЛГБТ общността (лесбийки, гей, бисексуални и транссексуални) продължават да страдат заради дискриминация на база тяхната сексуална ориентация или полова идентичност. Никой не трябва да бъде преследван или дискриминиран заради това кой e, или кого обича. Чрез прегръщане на многообразието, промотиране на толерантността и борбата с предразсъдъците и дискриминацията се борим да изградим свят, където всеки може да се радва на своите основни човешки права. Поднасям признателността си към организаторите на София Прайд парада и се надявам, че много хора - гей и стрейт, ще се присъединят към нас в тази кауза. Желая на всички успешен и мирен празник", се казва в писмото, подписано от посланиците на осемте държави.
56
5
 
7
 
! Отговори
Георги преди 13 години
Защо прокуратурата не разследва казаното по БТВ снощи ---че голяма част от ""участниците" в гей-парада са непълнолетни..., а някои като гледам снимките -- и малолетни! Което подхранва слуховете, че е платено на младежи да се правят на содомити, за да се вижда,че уж са много!
55
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Като прочета "Български хелзински комитет" и яд ме хваща че само са ги били.ТЕЗИ СА ЗА УРАНОВИТЕ МИНИ.Да умрът бавно........Национални предатели.
54
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Като си в Берлин за нещо повече ли се имаш? Да не си германец вече? 'Убавец!
53
6
 
10
 
! Отговори
tulski преди 13 години
Скинарите, като са такива мъже ще не идат във Факултето да бият ***, ами набили две гейчета ? Да набиеш гей може всеки. Скинарите и футболните фенове се правят на мъже, когато са много срещу малко или срещу беззащитни люде. Нападнали няколко гейчета и девойки, щото са безобидни и няма да окажат съпротива. Като са такива мъже да идат да бият ***, ама там не им стиска.
52
10
 
7
 
! Отговори
Таня-Барселона преди 13 години
Спокойно, всичко ще си дойде на мястото. Един ден и в България ще живеят нормални хора които нямат проблем с хомосексуалноста. Не можеш да очакваш след толкова години сталиниска червена пропаганда набита в главите на българите и предадена на следващото поколение да срещнеш хора мислещи като тези в белият свят. В момента психиката на българина е оръфана и изгнила след толкова години турско робство а после руски геноцид. Българинът вижда нещо ненормално в един хомосексуален мъж или жена. Неговото разбиране по въпросът е на нивото на тези в Иран,Ирак,Северна Корея и Куба.Спокойно нещата ще се оправят,но се иска време.
51
11
 
5
 
! Отговори
Berlin преди 13 години
Хайде знаеме ви колко сте уникални в България. Появи ли се статия за някоя чалгарска певица всички почват да реват срещу нея. Пълнят форума с негативни коментари, но няколко часа по-късно са в чалготеката и хвърлят гюбеци на масата. Появи ли се статия за гейове веднага омразните анадолски нападки. Няколко часа по-късно като ги удари хормона пълнят градските тоалетни. Смях и още смях.
50
11
 
7
 
! Отговори
ПСИХОЛОГ преди 13 години
Много социологически проучвания показват че хетеросексуалните мъже нямат никакви проблеми с хомосексуалните мъже. Тези които се нахвърлят срещу гейовете обикновено крият собствен проблем. Или самите те се борят със сексуалната си ориентация или имат много провалени връзки в резултат на малък или нефункционален полов орган.
49
5
 
22
 
! Отговори
Педерасиииииииииииии преди 13 години
- Каква е разликата между готвача и п***раса ?- Готвачът бърка в днешната храна, докато п***раса - във вчерашната.
48
3
 
12
 
! Отговори
Георги преди 13 години
Никой не пречи на содомитите да работят, да гласуват,да живеят както искат... Целият шум е за ПРИВИЛЕГИИ,които те искат. Прав е оня, който беше писал за САЩ и ***-така е.Сега е задължително във филм на САЩ да има *** и китайци освен белите и дори насила се променят сценариите. Тези дни се насилих да гледам голяма част от негърски филм -- БЕЛИ НЕ ВИДЯХ! СОДОМИТИТЕ искат ПРИВИЛЕГИИ!
47
3
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 13 години
В каква страна живеем едни били гейове други турци,роми,марсианци,джадаи и тем подобни глупости и ние шепа нормални трябва да се съобразяваме с глупостите и и да ни се катерат по главите ни а за тея на Болен ненормалниците нямам думи нема такива ненормалници полицията е крайно време да вземе мерки за да не вземем ние и анархията да стане пълна!
46
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Шефът на малка фирма събрал всичките си четирима подчинени и им казал:- С голямо съжаление ви съобщавам, че трябва да уволня един от вас...- Аз съм от малцинство! Ще те съдя за расова дискриминация - казал чернокож служител.- Аз съм жена! Ако ме уволниш, ще те съдя за полова дискриминация!- А аз ще те обвиня в незачитане на възрастните - казал побелял служител.Тогава всички погледнали към беззащитния млад, бял мъж. Той размислил за момент и после казал:- Мисля, че аз бих могъл да бъда гей...
45
4
 
12
 
! Отговори
ОПС преди 13 години
Добре де защо трябва тази показност "Вижте ме аз съм различен " (Обратен) ?! Ако нямаше подобна показност нямаше да им правят проблеми. Дайте да направим и парад на хетеро ориентираните тогава , то както е тръгнало с тази показност на обратните май скоро ще трябва и пропаганда на нормалната хетеро ориентация :)))
44
3
 
17
 
! Отговори
някой преди 13 години
Нямам нищо против тези хора,НО защо трябва да правят показни паради през ден?? Какви права искат точно? Свободна страна сме,никой не пита с кой спиш и какво правиш в свободното време все пак!
43
3
 
14
 
! Отговори
? преди 13 години
Продължавам да се питам: Имало ли е в това шествие платени участници?
42
3
 
9
 
! Отговори
edna преди 13 години
Малко са...толерантност към *** ли?....НИКОГА
41
7
 
0
 
! Отговори
Turk преди 13 години
haha bylgarin , may po dobre si poznat ot mene za turcia :D bylgarin izlagash sebe si , chestito vi EC :D
40
4
 
13
 
! Отговори
Nobody преди 13 години
В малка фирма с персонал от 3-*** души ( жена, възрастен и младо момче ) се налагало да съкратят един заради кризата. Събрал ги шефът да им обясни. Тогава жената скокнала и рекла "Аз съм млада майка, законът ме защитава!!!" Възрастният рекъл "Аз съм последна година преди пенсия, законът ме защитава!!!". Всички погледнали към младежа, а той с въздишка рекъл: "И к'во ся, за мен остана да стана ***...."
39
7
 
11
 
! Отговори
Рамбо до военните преди 13 години
Да не сте посмели да защитите такива откачалки като тия? Ако знаех, какво ще доживея в България, щях да остана в Дания още преди десетилетия и да не се върна поне до сега. Тия хора са срам и позор за всеки който поне малко му пука за човешкото в човека, а не за такива извратени хора като тия. Ако видите такива в беда, то моля военните и полицаите, не ги спасявайте, за да не се каете в душите си, след време - ще подведат и децата ви по техните идиотизми и то извратени! Остава и НС да върви отпред
38
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
- Грешно ли е дядо Попе, мъж да спи с жена ?- Не е грешно чадо, лошото е че не го правят !