Подписка пред парламента, митинг до президентството

Протестите в София започнаха, ромски студенти раздават цветя
Обновена: 1 окт 2011 13:11 | 1 окт 2011 12:49,
211
Подписка пред парламента, митинг до президентството
Протестът на ВМРО пред Народното събрание. Снимка: БТА

В София започнаха протестите, провокирани от събитията в Катуница, където на 23 септември бе убит 19-годишният Ангел Петров. Убийството предизвика недоволството на съселяните му срещу фамилията на Кирил Рашков, който според местните е отговорен за смъртта на момчето. Последваха масови протести в цялата страна.

Днес ВМРО започна подписка против „държавното нехайство срещу циганската престъпност“. Акцията започна пред Народното събрание, където ще бъде внесена след три месеца. Там се събраха под 100 души.

От партията казват, че инициативата им е планирана отдавна и не е провокирана от събитията в Катуница. Според организаторите те са поискали разрешение за днешното събитие още на 12 септември.

ВМРО са категорични, че държавата трябва да върши работата си, а не да бъде пасивен наблюдател. Сред исканията им са държавата да дава помощи за до три деца и ромските гета да бъдат съборени.

Още по темата

Полицейското присъствие пред сградата на Народното събрание е засилено.

Полиция е струпана и при сградата на БНБ, където започна митингът на „Атака“.

Партията настоява датата 23 септември да бъде определена за „ден за жертвите и пострадалите от циганската престъпност“, каза депутатът Десислав Чуколов преди началото на митинга.

Той изтъкна, че проблемите се решават от Народното събрание, Министерския съвет и президентската институция, а не „когато се ходи популистки в Катуница, както го направиха Бойко Борисов и Георги Първанов“.

От „Атака“ искат въвеждане на смъртно наказание за жестоките убийства, строги правила за адресната регистрация, закон за създаване на доброволни отряди, защита на собствеността и селскостопанската продукция, разваляне на незаконните гета и незабавно отнемане на имуществото „на всички цигански барони“.

Повечето от присъстващите носят черни тениски с надпис „Не искам да живея в циганска държава“. С автобуси от провинцията пристигат и симпатизанти на партията от страната.

Непосредствено до парадния вход на президентството пристигна автобус със служители на реда, оборудвани с различни средства за защита при противообществени прояви.

Очаква се митингът на „Атака“ да продължи и по време на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента, който започва в 14,00 часа.

На фона на протестите в столицата при НДК се събраха студенти от ромски произход, които раздават карамфили и бележки с различни послания на минувачите. Насроченият за днес ромски парад на гордостта бе отменен, но в няколко града в страната все пак ще се проведат различни инициативи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
3
 
21
 
! Отговори
жж преди 12 години
Бившият *** депутат Тома Томов/закрилян от БСП/ открадна 850 000 лв. от община Видин.....и др. знайни и незнайни апаши.....затова протестира народа!!!!
178
7
 
1
 
! Отговори
rqzan преди 12 години
vsi4ki ot ataka sa bez izklu4enie
177
32
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво на децата,браво на младите хора,аз ще гласувам за ВОЛЕН,и всички които дадат минус значи скачат срещу нашите деца-а сега да видим
176
5
 
54
 
! Отговори
Ахил преди 12 години
Нито една партия няма място на днешния протест в София и утрешния в Пловдив----това е нашия протест - на гражданите.
175
4
 
17
 
! Отговори
до Рома бене преди 12 години
Ааа искам среща "Трактора" срещу "Тиквата" !! Всички оцелели да се доубиват на място !!
174
11
 
10
 
! Отговори
Мони преди 12 години
Не е нужно да продължават коментарите по този случай, ясни са виновниците и ще си поемат същите последствията, няма нужда от политизиране на случая.
173
7
 
48
 
! Отговори
до 179 преди 12 години
"ВИЕ ДРУГАРИ МУТРО-КОМУНИСТИ ЗАЩОТО ВСИЧКИ ЗАВОДИ ГИ УНИЩОЖИХТЕ. " е па по ком. време всички заводи си работеха ....
172
5
 
14
 
! Отговори
до wasp преди 12 години
гордеят се най-вече с телесните си миризми
171
5
 
57
 
! Отговори
ан преди 12 години
КЪДЕ БЯХА СЪЩИТЕ ТЕЗИ ДРУГАРИ КОГАТО НАРОДА ПРОТЕСТИРАШЕ ПРОТИВ ВИСОКИТЕ ЦЕНИ НА ГОРИВАТА? КЪДЕ БЯХА КОГАТО МУТРИТЕ ОГРАБВАХА ДЪРЖАВАТА И РЕКЕТИРАХА ХОРАТА? КЪДЕ БЯХА КОГАТО ЛОСТОВ ПРАВЕШЕ БАНДИТСКАТА ПРИВАТИЗАЦИЯ? КЪДЕ БЯХА КОГАТО УНИЩОЖАВАХА СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО И ЗАВОДИТЕ? КЪДЕ БЯХА КОГАТО БАНКЕРИТЕ УНИЩОЖАВАХА СПЕСТЯВАНИЯТА НА НАРОДА? КЪДЕ БЯХА КОГАТО МУТРИТЕ БЕТОНИРАХА МОРСКОТО КРАЙБРЕЖИЕ? КОЙ НАПРАВИ *** ПРЕСТЪПНИЦИ? ВИЕ ДРУГАРИ МУТРО-КОМУНИСТИ ЗАЩОТО ВСИЧКИ ЗАВОДИ ГИ УНИЩОЖИХТЕ.
170
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
:)
169
9
 
20
 
! Отговори
НФБ преди 12 години
атака пак демагогства!а иначе е десния *** на боко ипонеца!Парите и власта са всичко за нашите политици!Ипон и СИК вярно разбиха всички опоненти на наркопазара но той не е замрал а има нови лица които насочват парите към боко и цецко апартаменчето!Някой изнесе ли данни за ко,исионните които гушкат при всяка държавна поръчка...стига лъжи идемагогия1полицията стана ударен отряд на ИПОНи СИК!Маджо и маргините са недосегаеми!пашата сибира парите на боко и върти за негова сметка далавери1
168
7
 
48
 
! Отговори
wasp преди 12 години
"ромски парад на гордостта"... не мога да се сетя с какво точно се гордеят тея?!
167
8
 
38
 
! Отговори
Рома бене преди 12 години
"София е моят Рим!" казал Константин Велики!Да се построи Колизеум!Искаме гладиаторски битки!Волен срещу Серьожа Дмитриевич!Победителят срешу Янето!После в третия кръг Мартинчо излиза с тризъбец!И накрая да излезат Боко и Цецо, срещу Дуги и Местан!Кой остане става Президент!Е това е зрелище един път!!Билетите за Колизеума по 1000 евро!Ще се напълни Гарантирано от ГЕРБ!А Си Ен Ен и Ен Би Си ще се избият за правата за излъчвани на живо!!
166
25
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Стига сте се настройвали срещу *** и помаците. Има всякакви хора сред всички етноси. Жалкото е, че тези етноси са много удобни и евтини за манипулация, но въпреки това християните трябва да постъпваме по християнски. Призовавам всички българи да се опитаме да бъдем търпими помежду си. Призовавам държавата да спазва правата и да изисква от всеки гражданин да спазва задълженията си.
165
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
След като атака подкрепяла протеста си има начин да го подкрепи - извинявай ама начина не е като се органиира друг митинг по същото време!!! И още нещо - къде бяха от атака до сега... от тях само едните приказки и нищо повече...
164
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ама пък...и футболните ни клубове си имат едни "фенове" !!!...???
163
29
 
14
 
! Отговори
Deko преди 12 години
Взе да ми писва вече от тия самозвани националисти-червени атакисти. Няма ли най-накрая правозащитната с-*** да си свърши работата и тия улични хулигани и *** да получат заслуженото си. Плащам си данък за спокойствие -не за мангасарщина по улиците.
162
32
 
25
 
! Отговори
Rad преди 12 години
Пълни глупости-само ромите били извършвали престъпления. Най-долните и гнусни престъпления не се извършавт от роми. Наглите роми ли са? Смешници. Бугаристанеца докато не проумее причината за хала си, винаги ще е на това дередже.
161
14
 
24
 
! Отговори
Sedesar преди 12 години
Тия комунисти -атакисти, и вожда им Волен-който през 90-те продаде синята идея и обиколи всички партии, които подкрепят това комунистическо управление-нямат ли срам да се показват. От комунист-националист не се става.
160
4
 
2
 
! Отговори
до 154 преди 12 години
"плюьт""свиленена клаксони"първо се култивирай малко ти