Страшна буря с градушка удари София, уби човек

Улиците в столицата се наводниха, има и нанесени щети
Обновена: 8 юли 2014 20:53 | 8 юли 2014 17:17,
411

Снимка: Dnes.bg

Страшна буря и невиждана градушка, голяма колкото орех, се изсипаха над София. Стихията взе човешка жертва.

От Столична община съобщиха, че силният вятър е повалил дърво в Борисовата градина, което е паднало върху 70-годишен пешеходец. Човекът е починал. Информация за самоличността му не се съобщава.

Дървета се стовариха и върху автомобили с хора и ги приклещиха като в капан. Полицията се опитва да извади пътниците от автомобил в столичния квартал "Младост". Други двама мъже пък бяха извадени невредими от колата им, затисната от дърво на ул. "Пиротска" и ул. "Стефан Стамболов".

Шестима пострадали от градушката са потърсили помощ в „Пирогов”, съобщиха от болничното заведение. Пострадалите са с наранявания в областта на главата и лицето. Пред спешния неврологичен кабинет чакат още няколко пострадали, за да получат помощ от специалист.

Бурята превърна за минути улиците в реки.

Незапомненото бедствие парализира столицата, счупи стъкла на трамвай, наводни сгради и изпочупи клони. В центъра се образуваха огромни задръствания.

От Столична община съобщиха, че стихията е счупила предно стъкло на трамвай по линия 12 на булевард „Черни връх”.

Превозните средства на градския транспорт се движат с намалена скорост. В Столичната община има подадени сигнали за счупени от градушката прозорци на жилища и автомобили, както и паднали дървета, неработещи светофари на Царица Йоана, завиряване на участъци по „Цар Борис ІІІ”.

В района на Сточна гара движението изцяло беше спряно, съобщиха още от общината. Затворено беше движението на кръговото на Телевизионната кула от бул."Драган Цанков" до бул. "Евлогий и Христо Георгиеви".

Спряно беше движението на трамваите при надлез Надежда. Екипите на почистващите фирми са мобилизирани да отстраняват всички паднали клони и дървета и осигурят нормалното движение в града.

Най-много сигнали за щети са постъпили от районите „Люлин”, „Нови Искър”, „Модерно предградие”. Екипи на общината и столичната пожарна работят по отстраняване на повредите.

Към 20 часа движението в района на Сточна гара се нормализира. Възстановено е и движението по бул. "България". Предстои почистване на булеварда от наноси и листна маса. Продължава работата на фирма ВиК при подлеза на бул."Фр.Нансен".

От ЧЕЗ съобщиха, че силната буря е причинила смущения в електрозахранването на столицата. Изключена е подстанция „Орион“. Засегнати са кварталите „Надежда“ 1, 2 и 3 и „Люлин“ 1 и 2. Аварийните екипи поетапно възстановяват електрозахранването, но работата им е затруднена от паднали дървета, наводнени улици и шахти.

„Правим всичко по силите си да отстраним повредите във възможно най-кратки срокове, доколкото условията го позволяват”, каза Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане“ в „ЧЕЗ Разпределение България“ АД.

Бурята е предизвикала авария в подстанциите „Черни връх“ и „Младост“. Прекъснато е било електрозахранването на „Младост“, Панчарево и Бистрица, но е възстановено своевременно.

Новината за страшната буря в София заля социалните мрежи. Във Facebook хората споделят, че имат счупени прозорци на домовете си, счупени стъкла на автомобили, сигнализират за много паднали дървета и запушени шахти. Други се оплакват от срив в мобилните мрежи.

След бедствието министърът на културата Петър Стоянович спешно създаде кризисен щаб за отстраняване на щетите на най-засегнатите сгради на театри, училища, музеи и галерии.  Щабът ще изяснява щетите на културните и образователни институти и ще направи преценка на възможностите за ползване на сградите.

Засега Народният театър е най-пощаден, за съжаление, Военният театър е понесъл сериозни загуби", е посочил министър Стоянович. Утре до обяд той очаква от директорите точна информация за пораженията, както и резултати от срещите им със застрахователите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


411
Още по темата: буря
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До МирославПовечето площадки ги закри Костов,после мутрата ,сега май не повече от 30% от страната има такава защита,но за тази година ракетите са свършили.Запази ни Боже!Поне от тази беда!Запази труда на хората ,че някои само на това разчитат!
94
2
 
25
 
! Отговори
Денис преди 10 години
Ето сега чак ще забележим, колко малки и нищожни сме всъщност !
93
1
 
12
 
! Отговори
Николова преди 10 години
Нека пожелая на всички "забавняги", които са невероятно забавни на чужд гръб, да ги сполети същото - как иначе ще имат възможност да проявят великото си чувство за хумор?
92
1
 
34
 
! Отговори
Мирослав преди 10 години
Не можем да обвиним природата за бурите които ни изпраща! Можем само да попитаме защо вече няма такива площадки с ракети за разбиване на облаците? И това ли "приватизирахме"? Или целта е да се убие и последната реколта на която се надява всеки втори българин? После да тичам да си купя домати и т.н. от вноса? Защо след всеки по-голям дъжд градовете се превръщат в гребни канали? Нали уж данъци се плащат и имало безработица? Ми назначете хора които да се грижат ежедневно за тези системи!
91
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А ся на хорицата ,кой ще помогне ,есм от Варна ли!
90
7
 
30
 
! Отговори
Монархист преди 10 години
Не става само с резане на лентички, ей, не става. Жалко, че тоя урок така и не си го научихте.
89
0
 
6
 
! Отговори
До 101 преди 10 години
На Вас майтап Ви се чини , да ама не
88
7
 
7
 
! Отговори
ГОШО преди 10 години
Ракети не се изстрелват над населени места!!!
87
3
 
33
 
! Отговори
нормален преди 10 години
Добре че в България няма действащ вулкан. Велик е бил Хан Аспарух. Българите са мрънкалници. Бог да прости загиналия дядо.
86
6
 
6
 
! Отговори
Fifo преди 10 години
@94 Kakvo Vi e vinovna dyrjavata ?!? Moje bi trqbva pri losho vreme da premestva s paqci vsichki koli na zakrito?!?
85
5
 
9
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
Никакви полюси не се обръщат - живеем в апокалипсиса
84
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А ракети против градушка изстрелвани ли са?
83
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Четох,че времето е проекция на мислите и поведението на хората,но не вярвахТая година се убедих в това-крадливото ,лъжливо, арогантно правителство съд прокуратура,чиято цел е да унищожат България и само да грабят-ето какво проектират в космосаднес оневиниха великия робовладелец ковачки,излезе инфо за умишлен на здр.каса,мвр си бетонира калпавите кадри при небивала престъпност-и времето не понесе покварата нистига злоба,простотия и безхаберие
82
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименНе
81
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До vargМани полюсите нашите ***..раси да дадат пари за ракети против град.
80
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Другарката Фадъкова да отпуши шахтите,и така няма да има наводнения.
79
12
 
15
 
! Отговори
varg преди 10 години
Вчера точно това си говорихме с таксиджията,които ме докара до вкъщи,че полюсите се обръщат.До 150 години тук ще е пустиня.
78
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Успокойте топката. Всичко свърши, сега на ход са застрахователите.
77
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Една градушка,което даже не е средно голямо бедствие...парализира главния град в държавата,все едно са терористи.Беше трагикомично да гледаш,как цялата столица е в хаус,и никой не знае кво да прави,понеже всички които са отговорни са партийно и приятелски назначени,накратко безпомощноста и безизходицата на една държава,в които депутати и властимащи треперят за субсидията,президента вика"сред първи сме по Wi-Fi точки в света"...такъв купон е...муд и масло.
76
9
 
3
 
! Отговори
10010 преди 10 години
До 92Така ще е, докато продължава тази злоба от страна на такива като теб. Следващият път ще е колкото диня градушката!