Страшна буря с градушка удари София, уби човек

Улиците в столицата се наводниха, има и нанесени щети
Обновена: 8 юли 2014 20:53 | 8 юли 2014 17:17,
411

Снимка: Dnes.bg

Страшна буря и невиждана градушка, голяма колкото орех, се изсипаха над София. Стихията взе човешка жертва.

От Столична община съобщиха, че силният вятър е повалил дърво в Борисовата градина, което е паднало върху 70-годишен пешеходец. Човекът е починал. Информация за самоличността му не се съобщава.

Дървета се стовариха и върху автомобили с хора и ги приклещиха като в капан. Полицията се опитва да извади пътниците от автомобил в столичния квартал "Младост". Други двама мъже пък бяха извадени невредими от колата им, затисната от дърво на ул. "Пиротска" и ул. "Стефан Стамболов".

Шестима пострадали от градушката са потърсили помощ в „Пирогов”, съобщиха от болничното заведение. Пострадалите са с наранявания в областта на главата и лицето. Пред спешния неврологичен кабинет чакат още няколко пострадали, за да получат помощ от специалист.

Бурята превърна за минути улиците в реки.

Незапомненото бедствие парализира столицата, счупи стъкла на трамвай, наводни сгради и изпочупи клони. В центъра се образуваха огромни задръствания.

От Столична община съобщиха, че стихията е счупила предно стъкло на трамвай по линия 12 на булевард „Черни връх”.

Превозните средства на градския транспорт се движат с намалена скорост. В Столичната община има подадени сигнали за счупени от градушката прозорци на жилища и автомобили, както и паднали дървета, неработещи светофари на Царица Йоана, завиряване на участъци по „Цар Борис ІІІ”.

В района на Сточна гара движението изцяло беше спряно, съобщиха още от общината. Затворено беше движението на кръговото на Телевизионната кула от бул."Драган Цанков" до бул. "Евлогий и Христо Георгиеви".

Спряно беше движението на трамваите при надлез Надежда. Екипите на почистващите фирми са мобилизирани да отстраняват всички паднали клони и дървета и осигурят нормалното движение в града.

Най-много сигнали за щети са постъпили от районите „Люлин”, „Нови Искър”, „Модерно предградие”. Екипи на общината и столичната пожарна работят по отстраняване на повредите.

Към 20 часа движението в района на Сточна гара се нормализира. Възстановено е и движението по бул. "България". Предстои почистване на булеварда от наноси и листна маса. Продължава работата на фирма ВиК при подлеза на бул."Фр.Нансен".

От ЧЕЗ съобщиха, че силната буря е причинила смущения в електрозахранването на столицата. Изключена е подстанция „Орион“. Засегнати са кварталите „Надежда“ 1, 2 и 3 и „Люлин“ 1 и 2. Аварийните екипи поетапно възстановяват електрозахранването, но работата им е затруднена от паднали дървета, наводнени улици и шахти.

„Правим всичко по силите си да отстраним повредите във възможно най-кратки срокове, доколкото условията го позволяват”, каза Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане“ в „ЧЕЗ Разпределение България“ АД.

Бурята е предизвикала авария в подстанциите „Черни връх“ и „Младост“. Прекъснато е било електрозахранването на „Младост“, Панчарево и Бистрица, но е възстановено своевременно.

Новината за страшната буря в София заля социалните мрежи. Във Facebook хората споделят, че имат счупени прозорци на домовете си, счупени стъкла на автомобили, сигнализират за много паднали дървета и запушени шахти. Други се оплакват от срив в мобилните мрежи.

След бедствието министърът на културата Петър Стоянович спешно създаде кризисен щаб за отстраняване на щетите на най-засегнатите сгради на театри, училища, музеи и галерии.  Щабът ще изяснява щетите на културните и образователни институти и ще направи преценка на възможностите за ползване на сградите.

Засега Народният театър е най-пощаден, за съжаление, Военният театър е понесъл сериозни загуби", е посочил министър Стоянович. Утре до обяд той очаква от директорите точна информация за пораженията, както и резултати от срещите им със застрахователите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


411
Още по темата: буря
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
22
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кой ще ми плати стъклото на колата?! Дори София не е защитена от градушки.Скапана държава.
74
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"И изля Бог върху Содом и Гомор дъжд от сяра и огън от небето и унищожи градовете и околностите им, и жителите им. И погледна (Авраам) наоколо и видя: дим се издига от земята като от печка."
73
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
а сега си представете какво им е било на японците при последното катастрофално цунами. Нашата градушка наистина не беше малка, но все пак беше малкото зло. Слава богу! Моята кола стана на нищо, но не се ядосвам толкова много. Важното е че няма много пострадали хора. На загиналия - мир на душата му, на останалите - не се ядосвайте, все пак сме живи и здрави.
72
10
 
4
 
! Отговори
Пипи преди 10 години
Само да попитам - какво правят тези шестимата под градушката- нямало ли е къде да си приберт главите или и за това не им стига умът?!??????
71
10
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Язък, трябваше да запраска по време на гей парада.
70
3
 
22
 
! Отговори
Bh преди 10 години
Войни, Криза, наводнения, болести, градушки, земетресения и т.н. Колко безпомощен е човек...Няма значение usa, варна, мексико, софия.
69
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много злоба виждам тук
68
24
 
11
 
! Отговори
въпрос... преди 10 години
Вярвате ли в Бог ?Ако не си го заслужавате !
67
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сегашните шахти трудно могат да спрат нещо такова... Събори маса клони и листа и ги повлече по улицата. Не знам каква шахта трябва да е, че да не се задръсти...В интерес на истината вече е доста по-добре положението.
66
10
 
17
 
! Отговори
замислен преди 10 години
Дали пък не е наказание Свише,а ?
65
4
 
22
 
! Отговори
силистра преди 10 години
то и в Силистра ,преди 2м имаше голяма градушка,но никой не писа.
64
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
кола от софийско няма да си купя след тази градушкапредполагам и цените им ще станат по ниски
63
4
 
23
 
! Отговори
комисионера преди 10 години
за ваша информация - магнитното поле се мести от юг на север с 90 метра на ден , очаквайте още .
62
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Жестока буря
61
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Докаааааато се сееееетим чеееее тряааааабваа голяааааама канализация по градове и села и отводнителни системиииииииииииии и тоооооо светаааааа ше свършиииииии...Даааа не гооовооорим за други неща катоооо пръскане на облаци и други подобниииииии-ше ни трябвааааат още два три свършека на света докат се сеееееееетиииииим
60
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
искараха си ангелите в пороя
59
1
 
3
 
! Отговори
na sofiiskiq преди 10 години
https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfp1/t1.0-9/q85/s720x720/10525850_848059988557363_5985945119235685458_n.jpg
58
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анониментова беше до номер 74.
57
6
 
36
 
! Отговори
!!!!! преди 10 години
Не може Гражданска защита да се оправдава с думите "че в населени места не се пускат ракети". Тези облаци не са се образували над София?! Това е поредната доза смислени оправдания, за да замажат очите на хората. Малко да се замисли човек и си дава сметка, че каквото и да чуе в новините, то не е вярно, а понякога дори абсурдно!
56
4
 
26
 
! Отговори
kofti преди 10 години
Лошо за човечеца че така нелепо си е отишъл другите неща са поправими ако има кой да ги поправи.