Страшна буря с градушка удари София, уби човек

Улиците в столицата се наводниха, има и нанесени щети
Обновена: 8 юли 2014 20:53 | 8 юли 2014 17:17,
411

Снимка: Dnes.bg

Страшна буря и невиждана градушка, голяма колкото орех, се изсипаха над София. Стихията взе човешка жертва.

От Столична община съобщиха, че силният вятър е повалил дърво в Борисовата градина, което е паднало върху 70-годишен пешеходец. Човекът е починал. Информация за самоличността му не се съобщава.

Дървета се стовариха и върху автомобили с хора и ги приклещиха като в капан. Полицията се опитва да извади пътниците от автомобил в столичния квартал "Младост". Други двама мъже пък бяха извадени невредими от колата им, затисната от дърво на ул. "Пиротска" и ул. "Стефан Стамболов".

Шестима пострадали от градушката са потърсили помощ в „Пирогов”, съобщиха от болничното заведение. Пострадалите са с наранявания в областта на главата и лицето. Пред спешния неврологичен кабинет чакат още няколко пострадали, за да получат помощ от специалист.

Бурята превърна за минути улиците в реки.

Незапомненото бедствие парализира столицата, счупи стъкла на трамвай, наводни сгради и изпочупи клони. В центъра се образуваха огромни задръствания.

От Столична община съобщиха, че стихията е счупила предно стъкло на трамвай по линия 12 на булевард „Черни връх”.

Превозните средства на градския транспорт се движат с намалена скорост. В Столичната община има подадени сигнали за счупени от градушката прозорци на жилища и автомобили, както и паднали дървета, неработещи светофари на Царица Йоана, завиряване на участъци по „Цар Борис ІІІ”.

В района на Сточна гара движението изцяло беше спряно, съобщиха още от общината. Затворено беше движението на кръговото на Телевизионната кула от бул."Драган Цанков" до бул. "Евлогий и Христо Георгиеви".

Спряно беше движението на трамваите при надлез Надежда. Екипите на почистващите фирми са мобилизирани да отстраняват всички паднали клони и дървета и осигурят нормалното движение в града.

Най-много сигнали за щети са постъпили от районите „Люлин”, „Нови Искър”, „Модерно предградие”. Екипи на общината и столичната пожарна работят по отстраняване на повредите.

Към 20 часа движението в района на Сточна гара се нормализира. Възстановено е и движението по бул. "България". Предстои почистване на булеварда от наноси и листна маса. Продължава работата на фирма ВиК при подлеза на бул."Фр.Нансен".

От ЧЕЗ съобщиха, че силната буря е причинила смущения в електрозахранването на столицата. Изключена е подстанция „Орион“. Засегнати са кварталите „Надежда“ 1, 2 и 3 и „Люлин“ 1 и 2. Аварийните екипи поетапно възстановяват електрозахранването, но работата им е затруднена от паднали дървета, наводнени улици и шахти.

„Правим всичко по силите си да отстраним повредите във възможно най-кратки срокове, доколкото условията го позволяват”, каза Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане“ в „ЧЕЗ Разпределение България“ АД.

Бурята е предизвикала авария в подстанциите „Черни връх“ и „Младост“. Прекъснато е било електрозахранването на „Младост“, Панчарево и Бистрица, но е възстановено своевременно.

Новината за страшната буря в София заля социалните мрежи. Във Facebook хората споделят, че имат счупени прозорци на домовете си, счупени стъкла на автомобили, сигнализират за много паднали дървета и запушени шахти. Други се оплакват от срив в мобилните мрежи.

След бедствието министърът на културата Петър Стоянович спешно създаде кризисен щаб за отстраняване на щетите на най-засегнатите сгради на театри, училища, музеи и галерии.  Щабът ще изяснява щетите на културните и образователни институти и ще направи преценка на възможностите за ползване на сградите.

Засега Народният театър е най-пощаден, за съжаление, Военният театър е понесъл сериозни загуби", е посочил министър Стоянович. Утре до обяд той очаква от директорите точна информация за пораженията, както и резултати от срещите им със застрахователите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


411
Още по темата: буря
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
7
 
! Отговори
olga преди 10 години
i v Drujba valia orgomna gradushka, navodni ulicata
54
1
 
5
 
! Отговори
Н преди 10 години
До ОнуфриАбсолютно.
53
1
 
9
 
! Отговори
da преди 10 години
Казаха че ракети не се използват в населени места...
52
6
 
32
 
! Отговори
Онуфри преди 10 години
Добре бе, защо тези - синоптиците - не предупредиха за градушката? Защо не бе стреляно срещу градоносните облаци? Мама им да ... на отговорните безотговорници!!!
51
2
 
5
 
! Отговори
до 57 преди 10 години
Няма какво да "посмалявам", имам снимки оттогава, сложил съм капачка от буркан за сравнение.
50
10
 
1
 
! Отговори
Н преди 10 години
О боже, дори и астроид да падне, вие пак ли ще се шегувате? Заслужавате едно повторно на това преди около час, ама да ви тресне по тъпата кратуна.
49
11
 
10
 
! Отговори
varg преди 10 години
Полюсите се обръщат.
48
0
 
11
 
! Отговори
Даниела преди 10 години
И ,защо да си знае работата като пуска в София ?? -.- Най добре никъде да не пуска,защото всичко се разваля домати,краставици,череши,джанки и т.н. Да си вали колкото си ще ама градушки да няма само дъжд и сняг :) Най добре така
47
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И естествено, когато излязох на улицата да си взема нещо за ядене, някакъв п***л шофьор на маршрутка мина с безобразна скорост по наводнената улица, та трябваше да прегърна сградата до мен.Но, такива сме си бугарите - *** до дупка!
46
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До до 34Посмали малко
45
2
 
11
 
! Отговори
No PANIK преди 10 години
Xora tova e jivotat ima i Po losho stqgaite se za macha i stiga mrun
44
1
 
14
 
! Отговори
до 34 преди 10 години
... и автотенекеджия, точно преди 10 години във Варна валя градушка колкото яйце, а някои късове бяха с големината на ябълки, имаше 18 ранени и един загинал, почти нямаше кола, която да не беше станала на решето.
43
1
 
30
 
! Отговори
!!!!! преди 10 години
Ние имахме късмет, за разлика от много други... съболезнования за близките на загиналия.
42
26
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е нормално от времето е!Климатични оръжия не съществуват!Наивници!
41
2
 
30
 
! Отговори
??? преди 10 години
До някойЧе то има ли държава, за да я закриваме???
40
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да пази Бог! Срещу природата не се върви, дори тогава когато иска да отмъсти за изсечените от нас гори ! Бог ще ни прости но природата Не!
39
2
 
8
 
! Отговори
Даниела преди 10 години
Добре,на кой му се счупиха прозорци??
38
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Викайте Бойко!Неговите хора ловят снежинки от въздуха още!
37
13
 
25
 
! Отговори
Даниела преди 10 години
Моля ви,не спорете за този ХААРП ! Просто спрете да говорите за това ! Ако сте нормални хора дръжте се като такива !! ВАЖНОТО Е ЧЕ СМЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ!!!!! ...
36
6
 
52
 
! Отговори
някой преди 10 години
КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ СЛУЧИ В ТАЯ ДЪРЖАВА ЗА ДА ПОЧНЕ НЯКОЙ ДА СИ ВЪРШИ РАБОТАТА, ГРАЖДАНСКА ЗАЩИТА НЕ ОТГОВАРЯЛИ - АМИ ЗА КАКВО СА НИ ТОГАВА, ЗАПУШЕНИ ШАХТИ , КАКВО ЧАКАТ ЦУНАМИ ЛИ ДА СТАНЕ ЗА ДА ГИ ИЗЧИСТЯТ ПРЕДСТАВЯМ СИ АКО НИ УДАРИ НЕЩО ПО СИЛНО - НАПРАВО ТРЯБВА ДА ЗАКРИВАМЕ ДЪРЖАВАТА .....