Страшна буря с градушка удари София, уби човек

Улиците в столицата се наводниха, има и нанесени щети
Обновена: 8 юли 2014 20:53 | 8 юли 2014 17:17,
411

Снимка: Dnes.bg

Страшна буря и невиждана градушка, голяма колкото орех, се изсипаха над София. Стихията взе човешка жертва.

От Столична община съобщиха, че силният вятър е повалил дърво в Борисовата градина, което е паднало върху 70-годишен пешеходец. Човекът е починал. Информация за самоличността му не се съобщава.

Дървета се стовариха и върху автомобили с хора и ги приклещиха като в капан. Полицията се опитва да извади пътниците от автомобил в столичния квартал "Младост". Други двама мъже пък бяха извадени невредими от колата им, затисната от дърво на ул. "Пиротска" и ул. "Стефан Стамболов".

Шестима пострадали от градушката са потърсили помощ в „Пирогов”, съобщиха от болничното заведение. Пострадалите са с наранявания в областта на главата и лицето. Пред спешния неврологичен кабинет чакат още няколко пострадали, за да получат помощ от специалист.

Бурята превърна за минути улиците в реки.

Незапомненото бедствие парализира столицата, счупи стъкла на трамвай, наводни сгради и изпочупи клони. В центъра се образуваха огромни задръствания.

От Столична община съобщиха, че стихията е счупила предно стъкло на трамвай по линия 12 на булевард „Черни връх”.

Превозните средства на градския транспорт се движат с намалена скорост. В Столичната община има подадени сигнали за счупени от градушката прозорци на жилища и автомобили, както и паднали дървета, неработещи светофари на Царица Йоана, завиряване на участъци по „Цар Борис ІІІ”.

В района на Сточна гара движението изцяло беше спряно, съобщиха още от общината. Затворено беше движението на кръговото на Телевизионната кула от бул."Драган Цанков" до бул. "Евлогий и Христо Георгиеви".

Спряно беше движението на трамваите при надлез Надежда. Екипите на почистващите фирми са мобилизирани да отстраняват всички паднали клони и дървета и осигурят нормалното движение в града.

Най-много сигнали за щети са постъпили от районите „Люлин”, „Нови Искър”, „Модерно предградие”. Екипи на общината и столичната пожарна работят по отстраняване на повредите.

Към 20 часа движението в района на Сточна гара се нормализира. Възстановено е и движението по бул. "България". Предстои почистване на булеварда от наноси и листна маса. Продължава работата на фирма ВиК при подлеза на бул."Фр.Нансен".

От ЧЕЗ съобщиха, че силната буря е причинила смущения в електрозахранването на столицата. Изключена е подстанция „Орион“. Засегнати са кварталите „Надежда“ 1, 2 и 3 и „Люлин“ 1 и 2. Аварийните екипи поетапно възстановяват електрозахранването, но работата им е затруднена от паднали дървета, наводнени улици и шахти.

„Правим всичко по силите си да отстраним повредите във възможно най-кратки срокове, доколкото условията го позволяват”, каза Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане“ в „ЧЕЗ Разпределение България“ АД.

Бурята е предизвикала авария в подстанциите „Черни връх“ и „Младост“. Прекъснато е било електрозахранването на „Младост“, Панчарево и Бистрица, но е възстановено своевременно.

Новината за страшната буря в София заля социалните мрежи. Във Facebook хората споделят, че имат счупени прозорци на домовете си, счупени стъкла на автомобили, сигнализират за много паднали дървета и запушени шахти. Други се оплакват от срив в мобилните мрежи.

След бедствието министърът на културата Петър Стоянович спешно създаде кризисен щаб за отстраняване на щетите на най-засегнатите сгради на театри, училища, музеи и галерии.  Щабът ще изяснява щетите на културните и образователни институти и ще направи преценка на възможностите за ползване на сградите.

Засега Народният театър е най-пощаден, за съжаление, Военният театър е понесъл сериозни загуби", е посочил министър Стоянович. Утре до обяд той очаква от директорите точна информация за пораженията, както и резултати от срещите им със застрахователите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


411
Още по темата: буря
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
13
 
! Отговори
Даниела преди 10 години
Леле,добре че съм на 1-ви етаж!! Нямам счупени стъкла. Но,като излезеш навън всичко е счупено и изпокъсано ;(
34
27
 
11
 
! Отговори
ненонимен преди 10 години
ЗА БОГА, СЛЕПЦИ, АПОКАЛИПСИСА ИДЕ!!!!!
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ЦветиИзвинете исках да кажа ,,О,БОЖЕ МОЙ'' :)
32
1
 
28
 
! Отговори
Цвети преди 10 години
О,БОШЕ МОЙ!!! аз съм в софия ! Хора, Ледът беше по - голям от орех,беше колкото тенис топка ужас !! Счупени са коли,сателитни чинии,и прозорци + тераси!! На мен ми се счупиха 3 прозореца ! ....
31
2
 
26
 
! Отговори
Леле че народ преди 10 години
A Стига бе . Тука във Варна пече и няма нито едно облаче Направо сякаш сме на хиляди километри един от друг градовете
30
0
 
35
 
! Отговори
Жорко преди 10 години
Доста подходящ момент за правене на списък с топ 10 на застрахователите в България. Те досега само прибираха, такова чуде не бяха виждали. Дано да няма фалирали, че пак ние ще го теглим.
29
0
 
27
 
! Отговори
Макс преди 10 години
На паркинга на МЕТРО е апокалипсис. Такова чудо не е било досега.
28
19
 
28
 
! Отговори
!!!! преди 10 години
Ей престанете с тоя HAARP.
27
1
 
74
 
! Отговори
Софиянец преди 10 години
Нормално е понякога да има и буря и градушка. Не е нормално постоянно и всичко да ни "изненадва". Трябва ли да чакаме да ни удари буря и градушка за да "видим", че шахтите никъде не са почистени, че улиците някой велик инженер ги е проектирал с обратни наклони, така, че да не могат да се отводняват, че никой от общината не е поглеждал къде има опасни дървета, хадвиснали клони и т.н. и т.н. до следващата градушка ...
26
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"О,боже,трясък...оглася планини,полета,земя трепери-град -парчета..яйце и орех ...спри,недей...труд кървав ,боже, пожалей"Природните катаклизми имат съкрушителни последствия.Преди век са унижожавали посевите на хората,което ги е обричало на пълен глад.Днес,изпотрошени коли.Най-вероятно наброяват хиляди.О,времена,о,нрави
25
0
 
43
 
! Отговори
Monibonboni преди 10 години
Дане дава Господ и да не те намира на улицата такава стихия и да няма къде да се скриеш. Щетите са много неприятни, но по-важно е, да сме добре. Аз изтръпнах за роднините ми, но всичко е точно. Вече сме заедно и чистим. Утре ще ходим на стъклар, какво да се прави.
24
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
изпочупи ми един прозорец -двойна стъклария и всичките долни прозорци на терасата...наводнения, ужас... сега гледам хората са излезли да си чистят и оправят колите...но пак малкия дявол, можеше да е мнооооого по-зле!
23
0
 
63
 
! Отговори
1 преди 10 години
Господ да пази България.Съпричастност на засегналите.
22
1
 
80
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Имаме се за много големи и силни, а всъщност пред природата сме безсилни..
21
30
 
16
 
! Отговори
Това е то преди 10 години
Руски ракети Град срещу София.
20
15
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Голяма работа станала. Важното е да няма пострадали хора. Тентите на 2те тераси ми скъса- но нали затова са застраховките, спокоен съм. Малко следи по колата, но отново- застраховката го покрива.
19
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ТошоНа кой нет си чудя се как така не ти е гръмнала ланката а защо да гърми тя чудя се как така нет имаш след такава буря
18
1
 
24
 
! Отговори
Тошо преди 10 години
Пред нашият вход в Люлин има паднал бор, колите и прозорците на блока са леж
17
10
 
52
 
! Отговори
SD преди 10 години
ДЪЖД ВАЛИ ,ДЪЖД ВАЛИ....АМЕРИНАКСКИ Е НАЛИ!!!!!!!
16
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега цяло лято няма да могат да ви възстановят нета :D:D:D пак ще винят че са мокри шахтите