БНБ: Откритите пари в университета не са реквизит, фалшиви са

Те са отпечатани двустранно, имат сериен номер и водни знаци
22 мар 2021 14:51,
145
БНБ: Откритите пари в университета не са реквизит, фалшиви са
Снимка: БГНЕС

Милионите долари и евро, намерени в помещение в сградата на университет в София, са фалшиви и не представляват реквизит. Това сочи експертизата на БНБ, назначена от Софийската градска прокуратура.

Двама души са привлечени като обвиняеми по досъдебното производство, съобщава Нова тв. Пред съда обаче те заявиха, че парите са реквизит за сватби и кръщенета.

Още по темата

Заключението на експерт от БНБ е, че предоставените за изследване произволно избрани банкноти с номинал от 100 долара са неистински. Серийните им номера са направени на цветен лазерен принтер и съдържат поредица от две букви, седем цифри и една буква. При истинските парични значи цифрите са осем, съобщават още от прокуратурата.

Според официалния отговор на БНБ иззетите банкноти са направени в разрез с реда и изискванията за възпроизвеждане на т.нар. "реквизитни пари". Съгласно действащата нормативна уредба за щатската валута, както и нормативната уредба за евро банкнотите, "реквизитните пари" трябва да са с размери ясно различими от тези на оригинала, да са отпечатани едностранно, върху изображенията да не се имитират защитни елементи (нишка, воден знак и други) за разлика от иззетите, които са отпечатани двустранно, притежават сериен номер и са с два защитни елемента - нишка и воден знак.

Техниката за отпечатването на банкнотите е идентична с тази при производство на истинските парични знаци, сочат събраните до момента писмени доказателства, съобщават още от прокуратурата.

В хода на изследване на банкнотите, БНБ е установила, че същите са с идентичен начин на изработка с банкноти, които са предмет на престъпление по друго досъдебно производство, водено за разпространение на неистински парични знаци в големи количества.

Съгласно изисканите и приложени към материалите по делото документи е видно, че единият от обвиняемите - И.Н., е изпълнявал длъжността "печатар" съгласно трудов договор с търговско дружество с едноличен собственик на капитала - висше учебно заведение. Управителят на търговското дружество е бил ректор на висшето учебно заведение.

За разкриване на престъпната дейност са съдействали и представители на "Сикрет сървиз" в България, в чието задължение влиза противодействието срещу фалшифицирането на американската валута, се казва в съобщението на прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 17- Защо БНБ да замества Прокуратурата, БНБ дава експертиза. Нали не си мислиш, че прокуратурата ще се обърне за експертиза към теб.
28
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дори ФЕД не спазват въоросните реквизити, генерират 1.9 трл за пореден път по ел път! Кои са по истински тогава?
27
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И аз това си мислех и БНБ го потвърди.Чак пък милиони долари за реквизит,хайде,де!Кой се жени в днешно време и кой толкова прави партита,та милиони долари за реквизит да им трябват.Тук-там някоя сватба,тук-там някое кръщене или друго парти и толкоз. Сега да си сърбат попарата,която сами са си надробили.
26
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 21"Ако ще и севернокорейско качество да са, щом Гешеф участва, никой не вярва. Факт!"А кой да участва, Радев и Нинова ли?
25
1
 
14
 
! Отговори
БНБ преди 3 години
Сигурно не разбират, както и докторите от коронавирус и ваксини.
24
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи сега ще си говорим с термини и заучени фрази, не са реквизит, защото реквизита е еди какво си. Съдът каза, че са реквизит. БНБ борави с други термини, защото си има точно определение. То и Борисов не прави рализлика между данък и такса.Ок, но с такива пари замеряха Гешев на едно излупване.Такива пари лепеха протестиращите по щитовете на полицаите по време на протестите.Само се съмнявам такива да са парите в чекмеджето на Борисов.
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 17БНБ не замества прокурора,а дава експертна оценка,на която база стъпва прокурора и решава дали има извършено престъпление!
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 17"Голям хумор сте! От кога БНБ замества прокурора?"По-големия хумор е ако Съда не знае какъв е закона за реквизитни материали, и смята, че това е "реквизит".
21
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако ще и севернокорейско качество да са, щом Гешеф участва, никой не вярва. Факт!
20
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Въпрос"кой печати фалшиви пари с очевидно неверен сериен номер?!"Ти принципно на колко банкноти проверяваш серийния номер?За един прЕател питам (който може да работи а може и да не работи в Университет).
19
1
 
16
 
! Отговори
Ф16 преди 3 години
Да бе ама как така...Нали довчера друго приказваха всички нали уж нямали сериен номер ,сега откъде излезе този сериен номер.Мисля ,че реквизитни пари от неистински трябва да се различават само като ги пипнеш. Тоест да приличат на истински но само от 2рият ред в театъра.
18
5
 
8
 
! Отговори
Хмм преди 3 години
Ако бяха само нашите, щях да се осъмня в преценката им. Ама щом и Сикрет Сървиз са включени значи наистина нещата са дебели. Сега всичко зависи от съда... а там е окаяно положението
17
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голям хумор сте! От кога БНБ замества прокурора? То не че вече у нас има някаква разлика - прокурори, полицаи, чиновници дребни и по-едри - всичкото е все калинка.
16
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами сега Боко Тиквата с какво ще купи изборите?
15
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами по филмите масово се използват фалшиви пари.Да не си мислите, че някой ще тегли от банката няколко милиона долара за това да ги покаже в един филм
14
1
 
15
 
! Отговори
Виц на Деня преди 3 години
ако вие печатите пари в мазето - углавно престъплениеако адеи-семити печатат пари в мазето - централна банка!
13
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гештапо няколко дена е обикаляло със заплахи и компромати срещу бянкери некви и ето, извъртяха нещата. Работят, работят, работят
12
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фалшива акция за PR имидж пред чуждите (US) служби. Гешев е приклещен в ъгъла и си инсценира подобни постановки.
11
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нещо не се връзва, ако това е вярно защо тогава ги пусна по живо, по здраво с най-леката мярка, кой лъже???
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И отново..сигурно америнканците са ни казали за тези фалшиви пари...та и за това каскета се е активизирал.