"Възраждане" иска да падне забраната за стари коли в центъра на София

Мярката разделя столичани според доходите им
29 ное 2023 12:31, Александър Попов
59
"Възраждане" иска да падне забраната за стари коли в центъра на София
Снимка: БГНЕС

От 1 декември 2023 г. влиза в сила забрана за влизане в центъра на София на стари автомобили, която ще важи от декември до края на февруари, реши в края на миналата година Столичният общински съвет с приемането на доклада за промени в Наредба за създаване на зони с ниски емисии на вредни вещества в атмосферния въздух на територията на Столична община. Вносители са общински съветници от групата на ГЕРБ-СДС в СОС, а ПП-ДБ-СС са притеснени единствено, че нямало информационна кампания, но иначе подкрепят мярката.

От „Възраждане“ сме категорични, че тази мярка е дискриминационна и нелепа. Няма да доведе до реално подобряване на качеството на въздуха в София, а е вероятно и да го влоши, когато на старите автомобили се налага да изминават повече километри, за да обиколят центъра и така ще замърсяват повече, заяви Деян Николов.
 
Трябва да се отбележи също, че това е първа крачка, която засяга около 20% от автомобилите или 50 000 коли, но ще последват и втори и трети етап, които ще обхванат приблизително от 40% до  60% от автомобилите, като най-старите ще имат забрана за влизане в район с размерите на Зелената зона. Създаването на подобни кръгове със забрани за повече от половината автомобили в София е сегрегация на столичани според доходите и съответно възможностите им да използват по-нов и скъп автомобил.
 
Позицията на „Възраждане“ е категорично против подобни бутафорни мерки и ще внесем в Столичния общински съвет предложение за пълното отпадане на забраната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
19
 
! Отговори
питам преди 10 месеца
На старите хора с бастуни ще бъде ли забранено да се движат в центъра на София.
24
7
 
16
 
! Отговори
генчо преди 10 месеца
още в събота изкарвам 30 годишната корса и започвам да въртя кръгчета из центъра. ше ми пръднат на *** с тая забрана
23
15
 
7
 
! Отговори
хаха преди 10 месеца
тия са като бсп , всичко е лошо щом те не са го казали :)
22
23
 
7
 
! Отговори
Аз автомобил нямам. преди 10 месеца
Не мога да дишам вече зловонниия въздух в града. Живея в център и ще съм щастлив, ако намалят и спрат всички неизправни коли, които ми съсипаха здравето и това на всички останали. Който не може да мисли, трябва да бъде спрян административно.
21
3
 
10
 
! Отговори
Брокеро преди 10 месеца
София -столицата с най-мръсен въздух в Света и с най- високи цени на имоти спрямо дохода на населениенцето му. Къща на две плочи с по две стаи в Драгалевци без канал и на 200м от асфалтов път -1,3 милиона евро завършена на тапа - в Токио,Калифорния ,Лондон ,Дубай могат само да дишат праха (саждите от дизелаците) на шопите...
20
7
 
5
 
! Отговори
лн преди 10 месеца
А фирмените автомобили или тези под наем дадени на фирмите ? Защо и те са в кюпа ? Това нещо е много недоизмислено, подкрепям го напълно, но трябва да има и изключения.
19
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да се забранят и стари депутати в парламента... Както и дъртюгите в управлението..
18
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А с магарешка каруца мога ли да мина?
17
14
 
8
 
! Отговори
ЖИ -2033 преди 10 месеца
,,Възражадане " е по-добре да си мълчат, защото са повече грешни от много гражадани на София.
16
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Възраждане е върха!!! Браво
15
5
 
11
 
! Отговори
Джипси Джипс преди 10 месеца
Иска само да пита кога шъ има лента за каруцити както има за колилета?
14
7
 
10
 
! Отговори
Хаоус оф пеин преди 10 месеца
Развита, културна и богата е тази държава в ,която богатите ползват обществен транспорт , а не тази в която и социално слабите карат коли ( без катализатор, горящи масло, без нови гуми и лоши спирачки- за 500 евро толкоз). Забрана на всички коли без катализатор и да си оправят горивата в Лук ойл не стават за новите коли и изисквания за преглед горивата.
13
1
 
18
 
! Отговори
Крундел преди 10 месеца
градският транспорт не може да поеме нарастването на пътникопотока, ако всички слезнат от старите си коли и почнат да го ползват; колкото до старите коли - аз имам кола от 63-та година, която "замръсяваща" според стикера и не може да влиза в центъра(не че и бих се бутнал там), а реално на ГТП-то дава резултати за газовете, каквито според хората там не дават 90% от значително по-новите коли.Няма стара, има поддръжана и неподдръжана, пълно е с дизели дето чадят все едно гуми горят, а са нови.
12
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Въпрос на време е да минем всички на велосипеди ! Екологично, чисто, няма задръствания
11
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До КрунделКакво не може да поеме градския транспорт?
10
13
 
11
 
! Отговори
Чиновник преди 10 месеца
Явно никой не е запознат с тази "забрана". Първо- важи само за автомобили произведени до 1991 г. Такива автомобили в София на отдавна няма или поне не и такива, които са в движение. Второ- "забраната" не важи за живущите в тази зона. Всичко е проформа и няма никаква драма.
9
2
 
21
 
! Отговори
Крундел преди 10 месеца
тия зони са много силно обратно на умното:1. хората карат стари коли, не щото ги кефи, ами щото нямат пари за нови;2. градският транспорт не може да поеме подобно натоварване;3. обиколките, за да не се глобяват за зоните водят до нарастване на замърсяването;4. кола, минала ГТП не може да се води "замърсяваща", как минава ГТП тогава?5. едно преминаване на всички дизели над 10 години на метан и всички бензини на пропан ще има хилядократно по-голям ефект.
8
24
 
5
 
! Отговори
Свобода преди 10 месеца
Тъй тъй, даже и каруци трябват с коне. Дано Възраждане изчезне веднъж за винаги!
7
33
 
4
 
! Отговори
Кореняк шоп преди 10 месеца
Коли под евро 6 НЕ ТРЯБВА ИЗОБЩО ДА ВЛИЗАТ В СОФИЯ! Всичко друго е компромис! Трябва да намалим вредните емисии от една страна и да направим столицата чиста и приветлива! Който иска да смърди да заминава в дълбокия прованс, да се тъпче с чесън, да зарежда шано нафта и да жули парцуца!
6
1
 
16
 
! Отговори
до Манго Джери преди 10 месеца
Може, защото малцинствата имат права. Тия забрани са само за обикновения българин. Освен това изпражненията на конете са екологично чисти.