260 хил. лв. струва премахването на Паметника на Съветската армия

Сумата не включва реставрацията
13 дек 2023 08:57, Нели Христова
255
260 хил. лв. струва премахването на Паметника на Съветската армия
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

260 хил. лв. струва демонтажът на Паметника на Съветската армия, но сумата не включва реставрацията. След приключването на демонтажа ще направим обследване колко ще струва и реставрацията.

Това каза областният управител на София Вяра Тодева по БНТ.

Още по темата
Експертиза е направена през 2019 г., но тогава не бяха изследвани фигурите. Описани са конкретни ремонтни дейности, които са на стойност около 90 хил.лв., които обаче не са направени.

Впоследствие бяха изискани и възложена експертиза и на самите фигури. Такава е съдбата и на други обекти, които са държавна собственост.

Никой не е поел грижа за паметника през годините, стана ясно от нейните думи.

В становището пише, че паметникът е опасен, фигурите могат да паднат и трябва да се ограничи достъпът на всякакви вибрационни машини.  

Такава е съдбата и на други обекти, които са държавна собственост, коментира Тодева по повод демонтажа Паметника на Съветската армия.

Тодева коментира  и отрязването с флекс на  най-високата фигура на Паметника на Съветската армия.

Паметникът  е строен на части. Максимално ще се придържаме към начина, по който са монтирани тези части.

Той ще бъде съхраняван в Музея на социалистическото изкуство или в държавен имот. Докато не се реши къде ще бъдат разположени фигурите, те ще се съхраняват в държавен имот.

Ежемесечно фирма ще охранява демонтирания паметник и неговото съхранение, заяви Тодева.

Нашето желание е да приключим с демонтажа възможно най-бързо, каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
4
 
3
 
! Отговори
ПЛАТЕНО преди 8 месеца
Нека инвалидите остават без пенсии! Нека останалите пенсионери не получават коледни надбавки! Нека културата остане с 0,4%, колкото и послушна да е - да я е*нем (за всеки случай), нека все няма пари за лечения. Имаме си каузи като рушенето, щото не ни е удобно построеното. Не се връзва със столичната ***, която се превръща в ежедневие откакто красивия и интелигентен кмет - жендър, влезе в управление.
161
5
 
8
 
! Отговори
Васко преди 8 месеца
Държавата да предложи на руския посланник да откупи паметника и го отнесат в Москва и го монтират в Кремъл. Захарова и Путин да си го гледат всеки ден от прозореца.
160
7
 
12
 
! Отговори
руски слугинаж преди 8 месеца
Както животните си маркират територия, така и с тези така наречени паметници се цели на българите постоянно да им се напомня кой им е господаря и че държавата ни е считана от години като задморска губерния на Русия.
159
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Култура ми Янков Не продаваме природните си ресурси - настанените в колониалната администрация управници ги подаряват на задокеанските господари. Вземи се запознай с концесиите в златните ни мини - за нас 0,5 до 1 процент, за тях всичко останало. Така е в колониите.
158
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Зеленски в САЩ , виждаме филма ''НА ПРОЩАВАНЕ'' !Няма кинти за Украйна , СОРИ !
157
2
 
7
 
! Отговори
Култура ми Янков преди 8 месеца
Съборихме мавзолея , станахме ли по-богати , продадохме енергетиката , станахме ли по-богати , продаваме природните си ресурси и златните находища , станахме ли по-богати , изсякохме горите , отровихме въздуха и водите в реките , езерата .... , станахме ли по-богати , сега събаряме паметниците , ПАК ЛИ ЩЕ СТАВАМЕ ПО-БОГАТИ ?Напомням , че ------доброто теле , бозае от всички крави
156
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На "културата" така и се пада - 0,4% от бюджте, защото си драха гърлата по площадите - "Времето е наше", "Кой не скача е червен" и т.н. ... помним, помним всичко! И сега закономерно имат видими резултати, всеки ден се подиграват с тях така горещо подкрепените от тях национални предатели
155
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Ритнистолчо--Парфюмът ти мирише на лютеница , къде си тръгнал в ''А'' група , няма Шенген и Менген , няма и евтини горива , има само европейски ''ценности'' и копаене към дъното , до като още ни управляват -ДОГАН-ЕЕВСКИ И БАЦЕ , които станаха за една нощ ''атлантици'' , всичко е ПУНТА МАРА .
154
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И защо!? Няма пари за каквото и да е, но се харчат лесно. Като събориха мавзолея какво постигнаха? Да я бяха продали сградата или да я пускаха под наем. Вече никой не строи неща, които ще останат за бъдещето. Другите държави от пустунята правят рай, ние сме майстори по разрушаването. Да не вземат пак да монтират някоя модерна "мрежа", като на мястото на мавзолея, че и пари за махането й ще трябват...
153
5
 
1
 
! Отговори
123 преди 8 месеца
да го платят руснаците и да приключваме тая разправия
152
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нека инвалидите остават без пенсии! Нека останалите пенсионери не получават коледни надбавки! Нека културата остане с 0,4%, колкото и послушна да е - да я е*нем (за всеки случай), нека все няма пари за лечения. Имаме си каузи като рушенето, щото не ни е удобно построеното. Не се връзва със столичната ***, която се превръща в ежедневие откакто красивия и интелигентен кмет - жендър, влезе в управление. Проклети са сте!
151
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ще има разплата, рано или късно. Това е като махало. Първо фашисткия преврат, терор над населението, после народен съд и терор на терористите, сега в другата посока - напъни против Русия и "демократичен" терор над населението, после махалото ще се върне обратно пак. Има стара поговорка - да бе мирно седяло не би чудо видяло.
150
1
 
13
 
! Отговори
шегувате се преди 8 месеца
А ние събираме капачки за лечение на болни деца и ковиози за недоносени...
149
1
 
4
 
! Отговори
не само преди 8 месеца
До Анонимен - и за майките не могат да увеличат сумата за втората година от майчинството... нямат пари...
148
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
260 хил. лв. струва премахването на Паметника на Съветската армия - занижена е сумата! Но в същото време НЯМАЛО ПАРИ ЗА КОЛЕДНА ПРЕМИЯ ЗА ПЕНСИОНЕРИТЕ???? Обаче са дадени 40 милиарда подарък за Украйна. Не случайно СОС държа там украинското знаме вместо българското.
147
10
 
4
 
! Отговори
Ритнистолчо преди 8 месеца
Паметника е само началото. Комунистите много нещастия причинихте на светия български народ!
146
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Няма да ни преимат в Шенген затова отвличат вниманието на гражданите с премахване на стари паметници. Колко още провалени политици ще се хранят от анти-комунизъм? Комунизмът свърши официално през 1989г., сега сме 2023г.
145
1
 
7
 
! Отговори
A преди 8 месеца
Ако "наша фирма" извърши бутането, ще си начисли 10 милиона. Тъй като не могат да строят, а им трябват много пари - прибягват към бутане. Отиде си АЕЦ-а, ТЕЦ-ове и пр. Купиха ваксина за целия китайски народ на високи цени, сега, тъй като са опасни отпадъци, ще дадат милиард за унищожаването им. и беж в Канада с окраденото.
144
0
 
7
 
! Отговори
Kornella Openheim преди 8 месеца
Абе ей фашаги, как не ви беше срам почти да отсечете ръката на Георги Свиленски. Човека беше на косъм да остане инвалид до живот!!! Само Аллах го спаси от трагичната участ да падне посечен при защитата на светинята ПСА от фашистите! Само Господ го спаси! Аллах Акбар
143
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Голям паметник бутни, голям европеец стани!!! Това е мотото на демократите в България! Горките, откакто се закрепиха на върха вече 35 години само бутат! Докоги бре? Кой ша праи после??? Ясно е, че вие не можете... И в Европата ни въ искат... Шенген- менген... Всички глупости дето ги творите са единствено с тази цел! Да се подмазвате. Ама подмазвачите накрая им бият по един шут изотзадзе и пак в калта!