260 хил. лв. струва премахването на Паметника на Съветската армия

Сумата не включва реставрацията
13 дек 2023 08:57, Нели Христова
255
260 хил. лв. струва премахването на Паметника на Съветската армия
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

260 хил. лв. струва демонтажът на Паметника на Съветската армия, но сумата не включва реставрацията. След приключването на демонтажа ще направим обследване колко ще струва и реставрацията.

Това каза областният управител на София Вяра Тодева по БНТ.

Още по темата
Експертиза е направена през 2019 г., но тогава не бяха изследвани фигурите. Описани са конкретни ремонтни дейности, които са на стойност около 90 хил.лв., които обаче не са направени.

Впоследствие бяха изискани и възложена експертиза и на самите фигури. Такава е съдбата и на други обекти, които са държавна собственост.

Никой не е поел грижа за паметника през годините, стана ясно от нейните думи.

В становището пише, че паметникът е опасен, фигурите могат да паднат и трябва да се ограничи достъпът на всякакви вибрационни машини.  

Такава е съдбата и на други обекти, които са държавна собственост, коментира Тодева по повод демонтажа Паметника на Съветската армия.

Тодева коментира  и отрязването с флекс на  най-високата фигура на Паметника на Съветската армия.

Паметникът  е строен на части. Максимално ще се придържаме към начина, по който са монтирани тези части.

Той ще бъде съхраняван в Музея на социалистическото изкуство или в държавен имот. Докато не се реши къде ще бъдат разположени фигурите, те ще се съхраняват в държавен имот.

Ежемесечно фирма ще охранява демонтирания паметник и неговото съхранение, заяви Тодева.

Нашето желание е да приключим с демонтажа възможно най-бързо, каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
2
 
14
 
! Отговори
Така преди 8 месеца
Аха, значи затова се сваля, да се усвои една сума.
121
1
 
16
 
! Отговори
Политкоректен преди 8 месеца
Честно казано, не очаквах новият кмет да е толкова просто момче. Очаквах да е по-хитър и обигран бизнесмен. Ама то какво ли да очаква човек от отроче на ДС? Без болшевиките и той, и предците му още щяха да са овчарчета някъде, вместо назначени милионери.
120
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Бравос! Управляващите на най-бързо изчезваща нация в света събарят паметници... Какви приоритети, каква грижа за народа!
119
8
 
4
 
! Отговори
Така преди 8 месеца
Да ме бяхте извикали с един чук, щях да го премахна безплатно.
118
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До пенсионер-ветеран - Света има по голям проблем. Следи внимателно, как един Фашист от Кремъл разрушава една съседна държава с правото на по-силния. Неговите действия сякаш представляват по голям интерес за Света от дребните ви пенсионеро-ветерански вълнения. Апропо - от какво си "ветеран"?
117
1
 
15
 
! Отговори
Така преди 8 месеца
Да издигнете един паметник на Кирил Петков там.
116
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако не го преместваха, ами бяха претопили и продали бронза и камъните общината даже щеше да е на печалба.
115
0
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 8 месеца
Добре де,надницата ми е 100 лева да нарежа паметника. Де са 100 лев, де са 260 000.
114
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Германия ще ги нареди много добре в Дойче Веле. Тези неофашисти ще получат такъв удар от Германия за тази неофашистка проява, че трябва да ги съдим после за десен екстремизъм, рушене на антифашистки паметници и фашистки прояви и отричане на фашистките престъпления. А като каже Урсула и Шолц, трябва да ги съдим. Иначе ще получим санкции.
113
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 128 - винаги те е било "срам" от българската държава. Винаги си искал да си част от Съветската държава. То си е функция на комплекса ви за малоценност. При Бай Тодор мърморехте под мустак срещу стандарта на членовете на Партията, но не смеехте да роптаете, щото.. Белене - ей го де е! После пък - Запада ви стана виновен. Всъщност сте просто едни нищоправещи мартинали които няма кой да оцени. Цял живот минал в мърморене и завист. Нищо ново - за твоята каста.
112
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Бих дарил определена сума за това събаряне.
111
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Най-после добре изхрачени пари в тази държава.
110
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако цяла Източна Европа е освободена от Съветската армия от фашизма, как само България не е? Нека обяснят неофашистите? Как те бяха прогонени от Източна Европа? С блага дума ли?
109
3
 
8
 
! Отговори
пенсионер-ветеран преди 8 месеца
може да ви изглежда като Загуба, на всъщност е - Победа - цял Свят видя и Разбра, кои са Фашистите в България!
108
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нискочелите мекогърбави плуGеци на посолството милиарди подариха на САЩ, какво са още четвърт милион за изпълнение на една поръчица? Няма да плащат те. Ние плащаме сметката. Наивниците, дето ги търпим още и не сме ги помели от тук.
107
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До За Всеки ЕвроАтлант - 136 - и само толкова ли Товарищ? Я виж дали можеш да извадиш още малко пумия от дребната си душица! И да драснеш с треперещи пенсионерски ръчици още някакво гадост? Отиди да помахаш за сбогом на любимия Солдат! Времето не спира. А ти и комунистическите ти спомени оставате в миналото.
106
0
 
4
 
! Отговори
въпрос за 1 милион преди 8 месеца
Ако може да ни светнат за следното: При положение, че на Бакърджиев му харизаха хотел Хемус за бутането на мавзолея, на тия сегашните какво са им обещали?
105
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ще се издига на мястото "Паметник на феномена" на Делян Пеевски. Новият вожд и учител на гражданите за европейско развитие.
104
1
 
8
 
! Отговори
Защо триете? преди 8 месеца
Нека всички разберат, че "Златните" арки, които изтипосаха върху паветата струват по 500 лева в Алиекспрес, а на нас ни представиха разход 50 000 лева ????
103
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимна 125 - ъхъ! От теб ако зависи - примерно - да лъснат ботушите на оня с Шпагин-а. Ае нема нужда от "пестеливи" комунисти.