260 хил. лв. струва премахването на Паметника на Съветската армия

Сумата не включва реставрацията
13 дек 2023 08:57, Нели Христова
255
260 хил. лв. струва премахването на Паметника на Съветската армия
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

260 хил. лв. струва демонтажът на Паметника на Съветската армия, но сумата не включва реставрацията. След приключването на демонтажа ще направим обследване колко ще струва и реставрацията.

Това каза областният управител на София Вяра Тодева по БНТ.

Още по темата
Експертиза е направена през 2019 г., но тогава не бяха изследвани фигурите. Описани са конкретни ремонтни дейности, които са на стойност около 90 хил.лв., които обаче не са направени.

Впоследствие бяха изискани и възложена експертиза и на самите фигури. Такава е съдбата и на други обекти, които са държавна собственост.

Никой не е поел грижа за паметника през годините, стана ясно от нейните думи.

В становището пише, че паметникът е опасен, фигурите могат да паднат и трябва да се ограничи достъпът на всякакви вибрационни машини.  

Такава е съдбата и на други обекти, които са държавна собственост, коментира Тодева по повод демонтажа Паметника на Съветската армия.

Тодева коментира  и отрязването с флекс на  най-високата фигура на Паметника на Съветската армия.

Паметникът  е строен на части. Максимално ще се придържаме към начина, по който са монтирани тези части.

Той ще бъде съхраняван в Музея на социалистическото изкуство или в държавен имот. Докато не се реши къде ще бъдат разположени фигурите, те ще се съхраняват в държавен имот.

Ежемесечно фирма ще охранява демонтирания паметник и неговото съхранение, заяви Тодева.

Нашето желание е да приключим с демонтажа възможно най-бързо, каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
2
 
6
 
! Отговори
мисирко преди 8 месеца
По националките канят само разни врогейзери, които с подигравателен тон говорят за Русия, паметника и за всички които са против това да го съборят. Защо не канят по двама човека ЗА и ПРОТИВ, а само хора с точното мнение. ***.
141
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
С пари събрани от нашите данъци , събарят исторически паметници. Но възмездие винаги идва разни охранени господа заели власта.
140
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Всички с малки писалки и големи комплекси се радват на поредното евроатлантическо безумие! Имаше един Адолф и една държава Германия, които преди не много години бяха тръгнали на велик поход да превземат света, подпомагани от същите велики сили, които са активни и днес. Не си спомням обаче как завърши всичко... Германия я има, ама нещо не владее света! Онез презокеански койоти си мислят, че руснаците са като техните индианци... Иначе щатите бързо бягат- справка Афганистан!
139
3
 
5
 
! Отговори
9 преди 8 месеца
София не е България, в България уважават историята и паметниците. В българия има култура и памет. А в София за съжаление са само безродственици. Идете и защитет България бе "софиянци".
138
2
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 месеца
250k в кошчето - само така гениисега просто ще трябва да мочам на главата на удро и рейгън :D
137
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Я как се грижат за гражданите и за паметника! Ще го реставрират,докато ни промиват мозъците!
136
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Точно преди Коледа махат паметника! Айде бе! Намериха кога! И никой не пита Терзиев,дори интервю не взимат! Търсиха застъпваща тема на промяната в Конституцията и я намериха!
135
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Верно, че с махането на паметника стана някак си по- леко на душата!!! Ето и слънце изгря!!! Един там се гърчи, ама е комунист, да мре! Очакваме на мястото на премахнатия да се издигне нов паметник- на Президент Зеленски, Президент Байдън и Урсула фон дер Лайен! Личности, довели до затриването на Русия от картата на света!!!И на австриеца с мустачето също.На мястото на оня с коня пред Народното събрание. Неговата идеология е вечна и се е съхранила през годините за да възкръсне в центъра на София
134
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
рев на сополиви бивши комунисти - безценно, да видиш насилници да ревът.
133
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Отклонявате вниманието на плебса от важните теми! Конституцията и двойното гражданство!
132
3
 
5
 
! Отговори
идея преди 8 месеца
Издигнете паметник на Байдън там - как героично си употребява памперса! А зад него български политик - ***! Мисля, че ще се получи уникална за държавното дередже композиция!
131
8
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 159 преди 8 месеца
Това ли ви е новата опорка? За това ли така жално виете про дажници руски?
130
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пийвам си бърбана с кока-кола и чувам силен рев на продажни копейкаджии,живота наистина е хубав.
129
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А Шипка кога??? А цар Освободител кога??? А НДК кога??? А забрана на българския език кога? Това са все неща, които ни свързват с терорист #1 в света Русия!!! Искаме си родния за половинатабсвят език - американски английски!!! Искаме щатския президент да бъде и наш!!! Само така ще се чувстваме велики и недосегаеми!!! Българите??? Че кои са тези???
128
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Премахването на този паметник нищо няма да промени. Здравеопазването ще си остане същото, образованието и то, за битовата престъпност да не говорим, за корупцията пък въобще... Някакъв безсмислен труд кипи по цялата територия, с паметник тръгнали да се борят, като че няма други проблеми в държавата.
127
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Народът трябва да се надигне не само защото махат този паметник.Паметникът е поредната стъпка от един доста по голям проблем, който ние имаме с хората които ни управляват.Проблемът е че тези хора всячески ни тласкат към война.България да е държава в която да се води война! Това е нещото което мен ме плаши.Трябва да ги спрем.Разбирате ли го това?
126
1
 
11
 
! Отговори
<><> преди 8 месеца
Този паметник е издигнат с пари на данъкоплатеца ....сега ще е съборен пак с пари на данъкоплатеца ...и всичко по заповед на хрантутниците ...
125
2
 
11
 
! Отговори
КуКлус преди 8 месеца
Ето как един паметник замести набързо и коронавируси и войната в Украйна ......Много лесно медиите могат да отвлекат вниманието на шилешкия народ от истинските проблеми на България !
124
2
 
3
 
! Отговори
За Мона Лиза и ножа преди 8 месеца
Естествено, че събарянето струва много по-евтино. Преди години, по времето на Тодор Живков, когато картината "Мона Лиза" на Леонардо да Винчи беше изложена за известно време в София, един непримирим противник на управляващия режим успя да прободе с нож тази картина. Едва ли има съмнение, че стойността на използвания нож не може да се сравнява със стойността на шедьовъра на Леонардо.
123
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Ръката с шпаген - е не, това с което комунистите сте си разширявали ауспусите ритуално 45 години не представлява фетиш за никого. Ваше си е. Ползвайте го за внуците които сте възпитали във вяра и преклонение към Москва.