260 хил. лв. струва премахването на Паметника на Съветската армия

Сумата не включва реставрацията
13 дек 2023 08:57, Нели Христова
255
260 хил. лв. струва премахването на Паметника на Съветската армия
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

260 хил. лв. струва демонтажът на Паметника на Съветската армия, но сумата не включва реставрацията. След приключването на демонтажа ще направим обследване колко ще струва и реставрацията.

Това каза областният управител на София Вяра Тодева по БНТ.

Още по темата
Експертиза е направена през 2019 г., но тогава не бяха изследвани фигурите. Описани са конкретни ремонтни дейности, които са на стойност около 90 хил.лв., които обаче не са направени.

Впоследствие бяха изискани и възложена експертиза и на самите фигури. Такава е съдбата и на други обекти, които са държавна собственост.

Никой не е поел грижа за паметника през годините, стана ясно от нейните думи.

В становището пише, че паметникът е опасен, фигурите могат да паднат и трябва да се ограничи достъпът на всякакви вибрационни машини.  

Такава е съдбата и на други обекти, които са държавна собственост, коментира Тодева по повод демонтажа Паметника на Съветската армия.

Тодева коментира  и отрязването с флекс на  най-високата фигура на Паметника на Съветската армия.

Паметникът  е строен на части. Максимално ще се придържаме към начина, по който са монтирани тези части.

Той ще бъде съхраняван в Музея на социалистическото изкуство или в държавен имот. Докато не се реши къде ще бъдат разположени фигурите, те ще се съхраняват в държавен имот.

Ежемесечно фирма ще охранява демонтирания паметник и неговото съхранение, заяви Тодева.

Нашето желание е да приключим с демонтажа възможно най-бързо, каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тази сума е нищо пред чудовищните поразии, които е сътворила червената армия у нас.
40
1
 
3
 
! Отговори
Дебел(O)(O)кият к0к0 преди 9 месеца
Димки, Фишеци, по Заръка на посолсТО и Сценарии, изграждаме всеки Ден Плътни Димни Завеси чрец Цирк, докато Грабиме Милиардите на Българският Народ и ги прехвърляме в Американски Офшорки - ЮдеюСемитите от САЩ - имат Нужда от Нашите Пари, а и ми плащат 10% за Остров в Тихия Океан - Частен, където със Спеца голи под Слънцето на Плажа - ще се Обичаме - Кекс Он Дъ Бийч, като Известният Коктейл!
39
4
 
8
 
! Отговори
Еврогейски ценности преди 9 месеца
Да воюваш с паметници.
38
5
 
4
 
! Отговори
До Бате Пешко от Шаб преди 9 месеца
за малкото германско градче Берлин чул ли си? там има такъв паметник. и на други места има... :)
37
4
 
10
 
! Отговори
Бате Пешко от Шабла преди 9 месеца
Не мислех, че ще доживея да видя махната тази помия! Няма град в целия свят в центъра накойто да има паметник на чужда армия, при това доказано окупационна!
36
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
A какво става с контранастъплението?
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Като ученик ни казваха , че тази армия която е дошла от СССР е била Работническо - селска /на Колхозници/ червена армия. През 1981г. преминавайки през СФРЮ Свидетел ми разкза, че / на 17г. 1944г.без родители взет на ужким като доброволец /в Югославия . Ми разказа биографията. Всички като минахме от България на територията на Тито. Дезертирахме . Живота в България бе много по добре от този в СССР . В Триест ни вкараха в лагер за да ни проверяват 1952 . Отказахме се от съветското гражданство
34
3
 
8
 
! Отговори
Ivan преди 9 месеца
Добре е да се прибере на сушина под летящата чиния (Бузлуджа) :D :D :D
33
2
 
5
 
! Отговори
Тези преди 9 месеца
Изкарват пари и от разрухата! Баси и разрушителите! Така и не направиха разлика между монумент и паметник! Колкато и да рушиш,не можеш да разрушиш историята!
32
5
 
6
 
! Отговори
Рушете още ама му се преди 9 месеца
види края - скоро АЕЦ-а спира и с него и Тока! а Уестингхаус - ами те от 25 години не са построили работещ реактор и са във Фалит, така че е същата измама по схемата със завода за Батерии и ДжемКорп!!
31
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Аз не искам да плащам за това!
30
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Русофилите са готови да извадят от джоба си 260 милиона лева само и само да не се пипа светинята величаеща родната им майка Русия.
29
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 39, ама говориш и пишеш на български. Щом чак пък толкова не ти харесваме имаш право да напуснеш България и повече никога да не изпозлваш езика ни. Не си нужен! Вън!
28
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
в България влиза единствено 5-та украинста армия така че има резон да го махнат...няма да възхваляваме измислен народ от нацисти...
27
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Една банка сега направете там.
26
12
 
10
 
! Отговори
Въпрос преди 9 месеца
Отдавна трябваше да го съборите. Кому обаче е нужно да лъжете, че ще го монтирате на друго място? На кое място и кой и за какво ще плаща да се заваряват тези железа наново? Лъжата говори, че в България още има страх от руската агентура и това е жалко. Не може още да се излезе и да се каже: Това грозилище е построено под натиск на окупатор с наши пари и е време да го разкараме. Точка. Толкова.
25
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Народен съд!
24
7
 
5
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 9 месеца
Защо толкова говорене по този паметник вместо да се борят да подобрят икономиката да видят че цените в магазините са прекалени да помогнат на хора които имат нужда тръгнали да защитават един паметник
23
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Защо нямаме паметник на Хитлер, който е защитавал териториалния суверенитет на България? Руските болшевики само са КРАЛИ от територията ни. Ако не вярвате, вижте по каква 'линия' и чии нареждане е създадена 'държавата' Македония.Ако не бе за Хитлер, България в ден днешен щеше да се нарича Южна Румъния.
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Реставрацията?! Муахаххааа. Утилизацията. Дайте го на съответните лица от мааалата и ще ви го "реставрират" безплатно