Симеоновският лифт отива в историята: Къде е истината и защо се стигна до това?

Той се оказа ябълката на раздора в Столичната община, има ли шанс да тръгне?
19 май 2024 20:12, Красимир Ангелов
88

Собственикът на Симеоновския лифт уведоми Столичната община, че съоръженото затваря окончателно. Последва мигновена реакция.  Председателят на СОС съобщи, че съоръжението било продадено на "Витоша ски" през 2007 година и поиска обяснение защо.

"Не мога да си представя, че за отиването в историята на Симеоновския лифт няма виновни. Конкретни имена - кой го е продал? Кой е следил за изпълнението на следприватизационния договор, кой е позволил да не се прекрати сделката? Ще се постарая скоро да научите тези имена, с които ще сезирам и компетентните органи", гласи позицията на Цветомир Петров.

Още по темата
Според договора за приватизацията на лифта обаче, до 2032 година столичните общинари имат право на контрол върху функционирането му.
 
"Кметът и председателят на СОС освен, че бездействат, те говорят неистина. Срокът за приватизация не е изтекъл, той е в рамките на 25 години след решението и от ПП-ДБ-СС лъжат", коментира общинският съветник от ГЕРБ-СДС и зам.-председател на СОС Георги Георгиев.

Контраатаката не закъсня.

"Днес сутринта чухме доста художествени измислици на тема Витоша и поредната порция от страна на ГЕРБ да пробват да хвърлят вината за нещо, което те са сътворили на друг и как за 6 месеца не сме успели да се справим, и  че ГЕРБ са продали лифтовете с един безумен договор", контрира кметът Васил Терзиев.

Общинските съветници на ГЕРБ-СДС настояват за извънредно заседание по темата.

"Проблемът е на първо място в бездействието, на второ място в незнанието, казахме, че София не може да има Facebook кмет", каза Георгиев.

А на интернет страницата на "Витоша ски" е публикувано съобщение, в което се посочва, че "лифтовете излизат в профилактика и няма да работят до началото на летния сезон".

Вижте повече в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
3
 
2
 
! Отговори
ССЛС ССЛС ССЛС преди 3 месеца
Кирелизирайки Простото ликвидира Държавна собственост върху лифтаджийската земя, след което ще стане вече подписана продажба и на другия ден ще докарат зглобяеми Молове, Хотелчета и ПростоТутски общежития запроститутките да *** къде да подмият орган и заразят тираджийте с некоя друга пътнопутнапичьозна срамна болест. ССЛС = ССЛС = Спаси София от Лифта Симеоновски
47
0
 
4
 
! Отговори
НЕКА СЕГА преди 3 месеца
ДА ЗАПОЧНЕ СТРОИТЕЛСТВОТО НА БОГАТАШКИТЕ ПАЛАТИ
46
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен"Не мога да повярвам, но е факт. ГЕРБ съсипа София за 15 години. Дано Терзиев има мисъл и категорично забрани на наглите бачкатори да се качват на Витоша с бракмите си." , не може да разделяш обществото на такива и онакива, това ще се обърне в бумеранг срещу такива като теб, които разделят обществото ни.
45
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ергенчетата от спси софия пак са проспали процедурите
44
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До средата на месец юни, нищо няма да се променя, нищо! И да знаете, че колкото по-високо се качвате, толкова жертвите са повече, така че си помислете добре къде да застанете.
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нищо няма да се променя до изборите! Нищо.
42
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А бе 35 години слушам как държавата била лош собственик, пък сега ко стана? Частен лифт приватизиран от държавата през 2007г. не можа да изкара едни 20 години в частни ръчички!
41
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Роби, това е планирано за да може софийските велможи политици да завладеят и да контролират района. Замислете се в този район дали става нещо без тяхното покровителство. И понеже сте бедни робии ще ви вземат всичко, мълчете си още. Морето взеха, ТЕЦве взеха, горите взеха, планините взеха, всичко ви взеха робииии
40
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Разбирам, че сте в по в час от мен Днес, но защо винаги като пиша в сайта ви, почват някакви проблеми :))) Нали искате популярност, защо ми причинявате това русофили :)))
39
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не мога да повярвам, но е факт. ГЕРБ съсипа София за 15 години. Дано Терзиев има мисъл и категорично забрани на наглите бачкатори да се качват на Витоша с бракмите си.
38
3
 
8
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 3 месеца
Ама за изтребители на чертеж имаме милиарди левове. И за саниране на комунистически панелки също имаме милиарди. Нямаме хиляди за лифт. Последния да загаси лампата.
37
2
 
3
 
! Отговори
Observer преди 3 месеца
32 На кого е ла пал за да стане чак такъв собственик на всичко?
36
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Лошото е, че всичко е било организирано предварително, че ще закрият лифта за да правят бизнес. Нямало е кой да се противопостави. Всички са били изкушени в едно дело, което са сметнали за нормално и морално.
35
0
 
3
 
! Отговори
Стройте бе преди 3 месеца
Направете я Витоша на пи4ка то вече няма значение.
34
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Умни и красиви
33
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сега ще почнат да я застрояват. 10 000 евро квадрата на дупка.
32
0
 
17
 
! Отговори
... преди 3 месеца
епа кото такова! собственика на витоша ски е и собственик на първа инвестиционна банка и на Ок такситата и на още много неща! този собственик целенасочено искаше да се затворят пистите по витоша и лифта и всичко! идеята му беше да се ходи на Банско! където той е изцяло собственик! първо премахна пистата стената! тя не е работила от как той е там! После премахна и драгалевския лифт! после се опита да премахна и симеоновския лифт! И явно успя!
31
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 26 Айде бегай с тоя Бай Тошо. Като толкова ти липсва почни да си спираш тока през 3 часа,продай си колата и телевизора и чети книги на свещи по цяла вечер.Да не говорим,че точно хората на Тошо събраха парите в куфарчета и ги раздадоха на техни хора. Демокрацията беше обречена от любимите ти комунисти още преди да започне
30
4
 
10
 
! Отговори
ТЪРСЕТЕ ФАНДЪК-ОТМЪК преди 3 месеца
ТАМ Е ЗАРОВЕНО КУЧЕТО
29
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
2007 г. кмет на София беше Бойко Борисов.