Жълтите павета на места са... зелени

Липсва поддръжка на един от символите на София
23 юни 2024 10:00, Нели Христова
62
Жълтите павета на места са... зелени
Снимка: БГНЕС

Жълтите вече са зелени, повечето от тях са обрасли с трева и това не е резултат от зелена политика, а от липсата на поддръжка и грижа за този символ на столицата, предаде БГНЕС.

Зеленината е превзела цялото пространство по ул. "Княз Александър І" от кръстовището с ул. "ул. Гурко" до пространството между Двореца и Парламента и продължава по ул. "Московска". Тревите постепенно заемат и територията в близост до Министерството на отбраната и до Президентството, в близост до уникалната сграда на бившия грандхотел "Империал", където дървета растат по фасадата й.

През последните години жълтите павета се превърнаха в център на политическата борба за власт в Столична община. Основно акцентът падна върху тяхното нареждане и пренареждане, но грижата за тях не се изчерпва с това. А резултатите от безхаберието вече са видими за всички ни.

"Озеленяването" на жълтите павета прави изключително лошо впечатление както на столичани, така и на многобройните чуждестранни туристи, които задължително посещават тези емблематични места в центъра, които са покрити с тази иначе уникална настилка.

Жълтите павета, които са се превърнали в символ на централната част на София, са внос от Австро-Унгария. През 1907 г. са застлани първите 28 400 кв.м., които впоследствие са увеличени до почти 60 000. Има няколко версии за тяхната поява. Най-прочутата от тях ги свързва със сватбата на княз Фердинанд, но тя е отхвърлена от историците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от София
BMW се обърна на столичния булевард "Илиянци"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
В чий двор отидоха останалите жълти павета, целият център беше покрит с тях.:))
56
0
 
3
 
! Отговори
Шеф Т преди 6 дни
Те като баклава изглеждат.
55
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Жълтите павета и не жълтите каменни павета е наследена технология за изграждане на пътища от хилади години до 1944г. СССРто унищожи старата вековна технологи за покриване на пътищата с каменни блокчета и въведе лесната за печалба асфалтова технология. Каменните блокчета са вечни. Трябва само някой да знае как се подреждат. Идете във Велико Търново... такъв красив изторически град... Сложиха асфалт върху каменните блокчета и унищожиха градчето.... Пари, пари - Комунистически пари!
54
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
жълтите павета ако не се поддържат, стават опасни за шофьорите. при дъжд трудно се спира а в съчетание и с трева това може да удължи спирачния път, и общината няма да е виновна
53
1
 
3
 
! Отговори
ъ преди 6 дни
Преди 30 години така беше по селата, преди 20 - в малките градчета. Днес повечето от тези населени места на практика ги няма. Столичаните се мислеха, че това при тях няма да стане. Раздаваха го големи европейци, изпълняваха стриктно указанията на началниците и редуцираха населението на територията. В замяна крадяха като за световно. Е, сега дойде ред и на София. Не е за радост, но пък показва, че има справедливост.
52
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
ЗЕЛЕМИЧКО,ЗЕЛЕНИЧКО,ТА ДА ПРИЛИЧА СОФЕТО НА СЕЛОТО КАКТО СИ И ТРЕБЕ!!!...
51
0
 
7
 
! Отговори
Българин преди 6 дни
Съсипаха я тази държава. Защо преди 1989-та нямаше проблеми с жълтите павета? Нямаше и зеленясали такива.
50
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Е, и? То така е по-добре
49
2
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 дни
Така е при демокрацията и Зелената сделка.
48
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Който не обича паветата, направо да слага асфалт върху тях. Става много бързо и с асфалтовите улици бързо се усвояват пари!
47
11
 
4
 
! Отговори
Олег преди 6 дни
Махайте ги тия павета, направени са за друга епоха с други превозни средства.Тези павета са ни подарени именно от империята която първоначално иска да създаде изкуствено Македония на балканите (четете Симеон Радев - Дипломация преди освобождението). За всички любители на павета, може да се остави едно каре от 5 квадратни метра някъде и това е....Технологиите се развиват, има достатъчно скапани улици в целия град, само и това остава да го мислим....
46
1
 
7
 
! Отговори
спиций преди 6 дни
така е зеленина има защото долу вместо пясък ги чекъл има през ама така се работи в България горе-долу отгоре да се позамаже а отдолу карай наистина важно пара да се източи
45
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
ТРЕВАТА ВИ ДРАЗНИ НАЛИ ДРУГАРИ? ПРИРОДАТА ВИ БОДЕ.
44
2
 
4
 
! Отговори
аграрно преди 6 дни
Да пръскат с Раундъп всеки месец. Особено важни са есенните пръскания, защото засягат коренната система на тревата. Или пък да плевят всяка седмица, при липса на валежи може и веднъж на две седмици.
43
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Не унищожавайте тревата - тя е сътворение на природата. Унищовайте паветата - те са направени от хората за унищожаване на природата!
42
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Поникнаха картофите, наесен ги извадедете изпод паветата и да започва пак ремонт.
41
8
 
7
 
! Отговори
мдаааа преди 6 дни
на новософиянците тревата им пречи а са расли на полето
40
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Мис Бони позорно мълчи
39
2
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 6 дни
Ама в Бургас ако си на 4-5 уискита и вървиш по перфектния мост и се подхлъзнел през парапета и паднеш на 2-3 метра дълбочина там дали ще са почистени водораслите? Ще излезеш от водата накичен и няма да те познаят.
38
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Абе важното е че Терзиева си направи празник вчера