Най-бързо се продават ремонтирани и обзаведени апартаменти

Семействата с деца предпочитат къщи на село
9 юли 2024 17:00, Инна Ангелова
65
Най-бързо се продават ремонтирани и обзаведени апартаменти
Снимка: Pixabay

Ключов фактор за бързата продажба на имот е да бъде ремонтиран и добре обзаведен, споделя консултантска компания. Купувачите във високия и средния сегмент от пазара на имоти имат голям избор, но обмислят внимателно покупките си. Преди да се сключи сделка се правят няколко огледа, пише “Труд”.

Цените на качествените имоти в престижни квартали ще нарастват най-много. А поскъпването ще бъде плавно, смятат експертите. Преобладаващата част от сделките в столицата са с двустайни и тристайни апартаменти. А в Пловдив съществена част от реализираните сделки е с къщи, предимно в близост до града.

В столицата едни от най-търсените квартали остават Лозенец и Манастирски ливади, но Малинова долина, Овча купел, Кръстова вада също набират популярност, защото там предлагат изцяло нови комплекси. Безспорно нараства и интересът към жилище, което е близо до метрото.

Инвестиционните сделки формираха около 20% от всички покупки, посочват консултантите. Инвестиционно настроените хора продължават да бъдат активни на пазара на имоти, макар техният дял от общия брой на купувачите да намаля. Има хора, които продължиха тренда от предходните години да купуват в ранен етап на строителство пакети от няколко апартамента и след това да ги продават след получаване на разрешение за ползване.

Строителните предприемачи предлагат гъвкави схеми за плащане при новото строителство, което допълнително дава тласък на пазара на имоти.

Новата тенденция е младите семейства с малки деца да търсят жилище, недалеч от големия град. Търсят кокетни къщи с дворно пространство.

Около София най-голям интерес има към къщи на 20-30 км от южната или северната тангента. Купувачите най-често са млади семейства, които търсят самостоятелни къщи с 3-4 спални и достатъчно големи дворове. За купувачите е важен лесният достъп до столицата, така че да могат бързо да стигнат с автомобилите си до учебните заведения на децата и до офиса си.

Предпочитани са районите на Герман, Бистрица, както и Гурмазово, Иваняне, Мрамор, Кокаляне.

В София средният размер на наемите е около 550 евро, но наемите са в много широки граници и зависят от големината на имота, локацията му и обзавеждането. Най-често под наем отдават 2-стайни и 3-стайни жилища, а сред най-желаните столични квартали са Младост, Център, Овча купел, Манастирски ливади.

Много хора, които искат за живеят самостоятелно, но още не са избрали апартамент, живеят под наем. Тъй като купувачите правят по няколко огледа и не бързат да сключват сделка, нараства търсенето на жилища под наем.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: имоткварталстолица
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
6
 
! Отговори
ббб преди 1 месец
И евтините. И аз искам такъв,ремонтиран,обзаведен и евтин..
38
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
150000лв за апарт.и 50 000лв за ремонт,купувай панелната гарсониера с усвоен незаконен балкон.
37
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Горките хора които прииждат към градовете, теглят кредити и цял живот ще бъдат роби на банките за да купят тези смешни кутийки, наблъскани един до друг за безумно много пари. Само за депутатите има нормални жилища на нормални цени, цв.цв. се уреди и с личен асансьор всичко друго е зле.Тези с готовите пари не купуват в Бг.
36
2
 
17
 
! Отговори
Финансист преди 1 месец
Следващите 20г-30г.заплатите ви ще идват при нас само, че гледайки клиентелата 60-70% % нямате 20г.' въздух' . Нямате и 10г. Не ме разбирайте погрешно,желая ви здраве.,но да им е здрав гърба на поръчителите - деца,лели,тьоти и колеги в следващите 20-30г.
35
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Родените в селски ливади дават луди пари да живеят в софийски ливади, долини и гори.
34
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нормално,вече няма майстори,а тези които останаха искат безбожни пари,има и трети вид,които са си откровени измамници и на хората не им се занимава.Но така е като промиха мозъците на младите,че всеки ще става крипто милионер или велик инвеститор и не остана кой да работи...
33
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В тоя коптор София никога няма да дам 200 000 евро за някаква кутийка. Скоро ще ги давате на брадати... без пари.
32
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
99% от продавачите нямат добър вкус- мебелите, които стоят там, са евтини и грозни, много по-добре е да обзаведете след покупка според собствения си вкус
31
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Банките ви закачиха на ченгела за 20-30 години .Нито забогатяхте , нито станахте граждани . Имота е твой когато е 100% платен , иначе е на банката до послената вноска .
30
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Във Факти пише за спад на сделки , не мога да разбера сега
29
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аре престанете бе с тая промивка в тая държава нищо не се случва няма бизнес нищо работещи като хората сградите в Центъра на Сф се срутват спрете с рекламата на тия ненужни заробващи кутийки, кой нормален го интересува колко и как вървят цените на хоросан и бетон у Бг. Официално най-бе дата държава с най-скъпи жилища без никаква перспектива една умираща в агония и посредственост нация .
28
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ремонта излиза колко 2 нови. Айде чао
27
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Купуването и продаването е без данък-печалба, а печалбата е в хиляди!За това си искат Гербб някои!
26
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако са ремонтирани и обзаведени за какво ще продава. Такива нема.
25
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как ясно си личи кой няма пари и злобее на тема имоти и цените им.
24
15
 
11
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
Най-смешни са тези, които сравняват цените на имотите в София, с цените на имотите в някое забутано село или град някъде из Европа.
23
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако някой незапознат чете това, ще си помисли, че България е с население 60 милиона, от които 20 милиона са милионери ...
22
8
 
11
 
! Отговори
Играча преди 1 месец
Купувам панелки за основен. Правя го, ама леко козметичен с най-евтиното от Айко и Ангро. Външно светва. Новостоличани се кефят и слагат кеша от бабините ниви. Аз също, щото ROI ми е почти трицифрен за две години. Win-win. Хайде лека от мен :)))
21
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всичко се продава и то бързо по моя личен опит - три продадени и осем купени имота. Продадох едни имоти, за да купя други имоти и додадох някакви суми.
20
6
 
19
 
! Отговори
Мила преди 1 месец
Нормално за народопсихологията на българския потребител, който се радва на обзаведена панелка с евтино ПДЧ и второкласни уреди и настилки. Нищо, че общите части, самия блок и приложащата инфраструктура са като в град Припят.