Терзиев: Амбициозна цел - София да е град с нулеви емисии до 2030 г.

Визията е ясна – градът да стане устойчиво и зелено място
27 юли 2024 13:27, Елка Василева
105
Терзиев: Амбициозна цел - София да е град с нулеви емисии до 2030 г.
Снимка: архив, БГНЕС

Една от амбициозните ни цели е София да бъде град с нулеви нетни емисии до 2030 г., каза столичният кмет Васил Терзиев при откриването на 61-вата сесията на Междуправителствителствения панел по изменение на климата (IPCC). София е домакин на форума, който бе открит днес и ще продължи до 2 август.

По думите на Терзиев, за да бъде София зелен град, е нужно сътрудничество, иновация и управление на околната среда. Според него София вече прави стъпки в тази посока. Терзиев спомена възможностите за технологично развитие, като даде за пример Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT).

Нашата визия е ясна – да превърнем столицата в устойчиво и зелено място, което може да е пример за останалите градове в страната, коментира още Терзиев. И определи като сложен процес подготовката за адаптиране към променящите се климатични условия. Според него това е по-сложно като процес, особено в гъсто населените градове.

Нашите подходи трябва да бъдат внимателни и да се има предвид свързаността на биосферата, градските елементи и социални и икономически нужди, отбеляза Терзиев.

За да посрещнем предизвикателството, се нуждаем от науката. Моята вяра в науката е огромна, каза столичният кмет. Затова и съм щастлив, че градът е домакин на 61-вата сесия на IPCC, каза още той. Вярвам, че вашите дискусии ще ни въоръжат със знание, увереност и инструменти да посрещнем проблема с изменението на климата, добави кметът.

В изказването си Терзиев посочи, че София се гордее, че е част от международна общност, с която, работейки заедно, да се създаде свят, в който икономическият растеж и опазването на околната среда могат да вървят ръка за ръка.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
1
 
! Отговори
Шаши преди 1 месец
Какъв е този шмиргел сложен за кмет? Колко вулкана изригнаха? Колко пожари станаха? Защо тях не ги прекара на преглед? И катализатор да им сложи. Кмет, пфу.
84
0
 
1
 
! Отговори
Хехехееее преди 1 месец
Поверва си твърде много този път. *** на задните части на климатолозите премина всякакви граници. Нека покани климатолозите да видят и да проучат защо София е градът с най-мръсен въздух в Европа.
83
0
 
2
 
! Отговори
Фибуначи преди 1 месец
Това значи никви коли в София ? Само колеленца и тротинетки и електрички ? Теца ще се закрива? Топла вода от панели ? В смисъл това обещание реално ли е? Ще трябват само няколко милярда за смяна на отоплението в Столипиново , абе едно 100 милярда евра не мърда този план ....
82
2
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
Близо 9 месеца дела и експертизи за нещо, което се проверява за ден-два от всеки, на който поне малко му пука за истината. Нямаше да е така, ако сега Григорова трябваше да си плати от джоба всички разходи по безсмисленото дело, но у нас това не става. Затова сега тя сигурно ще обжалва и пак ще плащаме всички ние. А ГЕРБ по друга линия търси цаката на Терзиев. Така, както вече елиминира някои кметове на ПП-ДБ в София и страната.
81
0
 
2
 
! Отговори
Дотогава преди 1 месец
София ще е с 3 млн. жители, а останалата част на Бг - 1 млн. Това не е амбициозна, а глупава и непостижима цел. 3 млн. души само с метро и трамваи не могат да се придвижват. А трябва и да ядат. Яденето се доставя с камиони. Без транспорт не може. В избора си на кмет София отива от трън, на глог.
80
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как беше - за втори път в София, за първи път в света :D СмЕх, смЕх..
79
0
 
2
 
! Отговори
Дамаджан Къмпани преди 1 месец
Това е напълно възможно-до тогава България ще бъде с нулева промишленост.
78
0
 
2
 
! Отговори
Топчо преди 1 месец
Амбициозна цел ще бъде - в България да се построят 50 затвора и да ги напълнят
77
0
 
8
 
! Отговори
Байхой преди 1 месец
Понеже вече с запушил собственото си емисионно от отверстие и е решил, че то 2030 всички ще го последват...
76
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не знам кой и кога ще се справи с основния замърсител на въздуха в София - използването на твърдо гориво за отопление в определени райони на София.
75
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е той е изпълнител, не е подписал зелената сделка.
74
1
 
10
 
! Отговори
Руси преди 1 месец
Защо ми триете коментара ? Само казах,че в Лондон неговите учители се провалиха. Как да вярвам ,че този неспособник ще направи нещо ? Това е с цел да се разпределят едни пари.
73
0
 
5
 
! Отговори
Този преди 1 месец
дали е ходил на училище и дали знае какво говори?
72
0
 
6
 
! Отговори
Терзийка преди 1 месец
Нет човек нет проблем нет емисийка а тъй ли а ти Е.П.М.
71
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Терзийка както казват на село ти си извикал от г л у п ост бе
70
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нека Запада първо, после Бг. Един Шенген не дават, а Бг зеленото им ше прилага.:))
69
0
 
5
 
! Отговори
Софиянци преди 1 месец
ТЕРЗИЙКА ТО СЕ ВИДЯЛО КВО НИ МИСЛИШ АИ Я КАЖИ ДА СИ НОСИМ ЛИ ВЪЖЕ,КУРШУМ ИЛИ НОЖ ПО ИЗБОР
68
1
 
8
 
! Отговори
АНТИКАРБОНИСТ преди 1 месец
Омразата към Борисов докара в управлението на София ПЪЛНИ ИДИOTИ! Но що за MAЛОYMHИЦИ са тия дето им се вързаха на простотиите...
67
2
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Тоя не е добре....
66
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Може да се обесим всичките и до 2025 ще има нулеви емисии. Може и в пещери да живеем и пак ще има 0 емисии. Много умна цел си е поставил.