В парк "Студентски" в София ще вдигнат 56-метров небостъргач

Визата за проектирането е издадена от бившия главен архитект
22 авг 2024 20:23, Петър Бойчев
60
В парк "Студентски" в София ще вдигнат 56-метров небостъргач
Снимка БГНЕС

В София се подготвя строеж на поредния небостъргач в зелена територия, като този път под заплаха е парк "Студентски" в едноименния столичен район. За това алармира блогърът Боян Юруков, който от години следи какви градоустройствени заповеди, визи за проектиране и разрешения за строеж издава Направление "Архитектура и градоустройство" към Столична община, пише Сега.

Юруков съобщи, че срещу известното заведение "Джой стейшън" на един от входовете на парк "Студентски" на ул. "Акад.Стефан Младенов" е издадена виза за проектиране на 56-метрова сграда (поне 16 етажа), като в тази височина не влизат таванските етажи.

Визата е подписана през май 2022 г. от вече бившия главен архитект на София Здравко Здравков. Малко преди да напусне поста, през юли т.г. Здравков издава градоустройствена заповед, с която позволява изработването на работен проект за застрояването на терените под бъдещия небостъргач.

Те са два, частни са и са с обща площ от близо 3 дка. Според кадастралната карта по-големият с големина от 2,5 дка е с предназначение "за друг вид застрояване", а по-малкият е "за ниско строителство".

Във визата обаче Здравков обаче посочва, че според Общия план на София имотите попадат в устройствена зона Смф "Смесена функционална зона", в която няма горен праг за височината на строежите. В тази зона максимално позволеното застрояване е 60 на сто от имота при максимална интензивност 3,5, а задължителното озеленяване е 40 на сто.

За по-големия имот обаче Здравков посочва, че се възползва от член в Закона за устройство на територията, който му позволява да разреши плътност на застрояване от 81% и интензивност 12.

През ноември м.г. дружество "ИВ ПРОВИЖЪН" ЕООД с управител Йвайло Панев, което е собственик на терените, внася проект за изработването на работен устройствен план за застрояването им. След серия от уточнения през юли Здравков одобрява проектирането на смесена сграда с магазинен етаж, 15 жилищни и офисни етажа и тавани в по-големия парцел и на втори корпус от магазини и 5 етажа в по-малкия. В бъдещия билдинг на входа на парк "Студентски" се предвижда и изграждането на подземен паркинг на 4 нива.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от Страната
1000 лева разлика в средната заплата между София и другите градове
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ЕВала селяци идвайте в повече! Направо у студентски, след дипломирането дирекшън у небостъргачо да небостърчите !!!
32
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това май ще е на онез два завоя.Мале мале .Ще трафик и лудост
31
3
 
8
 
! Отговори
Леле-мале преди 3 седмици
Според тези щуротии се оказва, че и аз от 55 години живея в "небостъргач". А нацвъканите досега из София жилищни сгради по 20 етажа и малко отгоре какво са? Брей, каква архитектурна трагедия, край на умилителния пасторален изглед на София... какъвто никога не е имала.
30
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
То, че са ви научили да строите от по времето на Соца циментови блокове, които не стават за нищо.... поне погледнете в миналото какво са правили нашоте деди - запазвали са природата Жива и функционална с Жива Природна Къщичка за живеене! Престанете да правите "Бизнес" от строеж на "Циментови Блокове" Тази епоха свърши! Край! Идва епохата на Еко Конопената Индустрия - Къшички от Коноп. Цемент от Коноп... Влезте в новите Строителни Технологии или Идете в Еленския Балкан и се Учете от нашите деди!
29
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 3 Наскоро карат колело във Витоша, от Бояна през Драгалевци. Отдавна не бях минавал оттам. Точно през средата на гората огромен ров, тръби, основи, асфалт на мястото на горска пътека и какво ли още не. Пълно безобразие. Този "архетект" Здравков е за затвора, заедно с Юрданка и Тиквата
28
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ТЕЗ СА ЗА ЗАТВОРААААА ЕЙЙЙЙ.Така или иначе няма инфраструктура там камо ли още мамуниии на клона.То сега няма къде да се паркира камо ли като насели таз изгъзицаа
27
1
 
6
 
! Отговори
Българан преди 3 седмици
В бъдещия билдинг на входа на парк "Студентски" - Сори, ко речи?А на български?
26
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Защо не строите едноетажни, двиетажни къщички направени от дървен материял или конопен материал? Престанете да съсипвате природата с тоя цемент и да асфалтирате улиците.....
25
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Престанете да строите блокове! Не нарушавайте природата!
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да бе много апетитни имоти имало в София. Апетитни имоти са тези на и около морето. Половин-един милион евро за огрухан соц блок във въшливия уж хубав жк Изток не си струва.
23
3
 
9
 
! Отговори
ФАНДЪК ОТМЪК преди 3 седмици
ЗАЩО ПАРКА НЕ Е СОБСТВЕНОСТ НА ОБЩИНАТА ? > НЕ СЕ ЛИ НАЯДЕ ?
22
2
 
4
 
! Отговори
Бай Тошо преди 3 седмици
Ахаааа, значи навремето и аз съм строил небостъргачи щом на 56 метрова сграда казвате небостъргач.
21
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
нали при терзиев и Бонев няма такива работи
20
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Кск ще вдигнеш небостъргач в обществен парк бе ???
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Какъв небостъргач бе? Та в един скааапан бургаски квартал Меден Рудник има жилищен блок с 30 етажа който с ресторанта отгоре е някъде 100 метра. В един мизерен квартал на Бургас.
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А провинцията на колумбийци я оставихте един ден те ще са най големия проблем на България те вече са
17
1
 
16
 
! Отговори
ГЕРБ преди 3 седмици
Застроиха толкова градинки и детски площадки,че една в Студентски град ще им се опре.Важно е да има комисионни.
16
2
 
5
 
! Отговори
До 12 преди 3 седмици
Ти си олицетворение на болестта, която прояжда човечеството в момента.
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ми сир куте напишете кой е подписал. В пие Чекмедже са отишли комисионите.
14
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тоя квартал не знам защо още се нарича студентски. На запад университетите и кампусите са едно. Можеш да се разхождаш в тях, навсякъде зеленина. При нас прах и кал!