В парк "Студентски" в София ще вдигнат 56-метров небостъргач

Визата за проектирането е издадена от бившия главен архитект
22 авг 2024 20:23, Петър Бойчев
60
В парк "Студентски" в София ще вдигнат 56-метров небостъргач
Снимка БГНЕС

В София се подготвя строеж на поредния небостъргач в зелена територия, като този път под заплаха е парк "Студентски" в едноименния столичен район. За това алармира блогърът Боян Юруков, който от години следи какви градоустройствени заповеди, визи за проектиране и разрешения за строеж издава Направление "Архитектура и градоустройство" към Столична община, пише Сега.

Юруков съобщи, че срещу известното заведение "Джой стейшън" на един от входовете на парк "Студентски" на ул. "Акад.Стефан Младенов" е издадена виза за проектиране на 56-метрова сграда (поне 16 етажа), като в тази височина не влизат таванските етажи.

Визата е подписана през май 2022 г. от вече бившия главен архитект на София Здравко Здравков. Малко преди да напусне поста, през юли т.г. Здравков издава градоустройствена заповед, с която позволява изработването на работен проект за застрояването на терените под бъдещия небостъргач.

Те са два, частни са и са с обща площ от близо 3 дка. Според кадастралната карта по-големият с големина от 2,5 дка е с предназначение "за друг вид застрояване", а по-малкият е "за ниско строителство".

Във визата обаче Здравков обаче посочва, че според Общия план на София имотите попадат в устройствена зона Смф "Смесена функционална зона", в която няма горен праг за височината на строежите. В тази зона максимално позволеното застрояване е 60 на сто от имота при максимална интензивност 3,5, а задължителното озеленяване е 40 на сто.

За по-големия имот обаче Здравков посочва, че се възползва от член в Закона за устройство на територията, който му позволява да разреши плътност на застрояване от 81% и интензивност 12.

През ноември м.г. дружество "ИВ ПРОВИЖЪН" ЕООД с управител Йвайло Панев, което е собственик на терените, внася проект за изработването на работен устройствен план за застрояването им. След серия от уточнения през юли Здравков одобрява проектирането на смесена сграда с магазинен етаж, 15 жилищни и офисни етажа и тавани в по-големия парцел и на втори корпус от магазини и 5 етажа в по-малкия. В бъдещия билдинг на входа на парк "Студентски" се предвижда и изграждането на подземен паркинг на 4 нива.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от Страната
1000 лева разлика в средната заплата между София и другите градове
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
3
 
! Отговори
от 10 преди 3 седмици
Над 100 етажа или 300 метра. Тогава е небостъргач. 56 метра е 21 етажен блок, каквото има на доста места е София.
12
28
 
2
 
! Отговори
Расте и се развива! преди 3 седмици
Който не му харесва, че София се развива, да си заминава на село! Там поляни има бол. Именно строителството на високи сгради отличава развития град от Алфатар да речем. София се развива, апетитни работни места и апетитни имоти за инвестиция. Супер възможности отваря столицата, НО за хора с акъл. За мрънкачите все нещо не е ок. Искали паркове, искали градинки - и кой да ви ги поддържа бе самсуляци! Пак повтарям - трябва да се строи, който не му харесва - марш от столицата!
11
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Строежът е одобрен от герберастията. Срещу тлъста комисионна естествено
10
4
 
2
 
! Отговори
до 6 преди 3 седмици
Небостъргач е, когато е над 199 етажа. Това са про сто високи блокове
9
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А в средата на 80-те в студентски град имаше поляни и зеленина, имаше и атмосфера. Сега е само бетон. Всъщност вече не е никакъв "студентски град".
8
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Брави, икономиката се развива, строй се. Това са много работни места и високи доходи. Не като при Тиквата и Учител Ицата - само кражби на асфалт.
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Здравко презастрои София, но за Червен бряг ще има проблем. Насар ще го вдигне и изхвърли като щанга. Прокуратурата и другите институции защо спят?
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Мисля си, че терминът небостъргач, изисква сградата да е висока много повече от 56 метра. В страната има 22 и 24 етажни жилищни сгради(блокове) Най-високите от тях достигат 81 метра. Никой не ги нарича небостъргачи. Фактически в момента в България има завършени само шест небостъргача и плюс един, който трябва да бъде завършен по план през 2025г.
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Молете се да няма земетресения.
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
бай тошо отдавна ни построи такива с по 20 етажа, още стоят, а тоя след година и по малко я вятъра го духнал, я се сринал щото гербаджиите спестили от матрял
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Те буквално изсичат дерета на Витоша и ги бетонират един парк да ги спре дълбоко ме съмнява.
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
небето свършва след 100 км и оттам ппчва космоса, така не знам с тия 50 м що тръгнал да стържи каквото и да било
1
7
 
15
 
! Отговори
И много преди 3 седмици
Удобно премълчаване,че 2022 кмет на София е Фандъкова.За да може като почне строежът да хвърлите вината на Терзиев.Колко сте прозрачни гербаджийските мишоци.