Умеров: Обявили сме на САЩ целите в Русия, които искаме да поразим с ATACMS

Вашингтон все още разглежда молбата на Киев
1 сеп 2024 09:20, Петър Бойчев
236
Умеров: Обявили сме на САЩ целите в Русия, които искаме да поразим с ATACMS
Снимка БГНЕС

Администрацията на американския президент Джо Байдън все още разглежда искането на Киев за отмяна на ограниченията за използване на оръжия с голям обсег за нанасяне на удари по-навътре в руската територия. От своя страна Украйна е представила списък с цели в Русия на срещите си с висши служители във Вашингтон в петък (30 август). Това коментира украинският министър на отбраната Рустем Умеров в интервю за CNN.

"Обяснихме от какви възможности се нуждаем, за да защитим гражданите от руския терор, който руснаците ни причиняват, така че се надявам да сме били чути", заявява Умеров.

Въпреки многократните искания на украинския президент Володимир Зеленски, засега не се очаква САЩ да разхлабят ограниченията върху използването от Украйна на армейски тактически ракетни системи с голям обсег (ATACMS).

"Чували сте ни да казваме, че украинците могат да използват американската помощ за сигурност, за да се защитават от трансгранични нападения, с други думи, да водят контраогневи действия. Но що се отнася до удари на далечни разстояния, дълбоки удари в Русия, нашата политика не се е променила“, заяви във вторник прессекретарят на Пентагона генерал-майор Пат Райдър.

Според американския служител Украйна разполага само с ограничени запаси от предоставени от САЩ ракети с голям обсег на действие и САЩ са дали ясно да се разбере, че Киев не трябва да очаква друга значителна доставка на ATACMS поради ограничения брой в американските запаси и дългото време за производство на оръжието.

Говорейки преди срещата между министъра на отбраната Лойд Остин и Умеров, американският служител заяви, че много от високостойностните цели на Украйна в Русия са извън обсега на ATACMS. Руската армия е изтеглила своите ценни военни средства далеч от фронтовата линия, включително самолетите, изстрелващи "плаващи бомби", които нанасят поражения в Украйна.

Умеров обаче се противопостави на подобни оценки, като твърди, че Украйна е представила на САЩ списък с цели, по които ще се нанасят удари с ATACMS.

"Ние показваме, че летищата, които те използват, за да ударят нашите градове, са в обсега на дълбочинните удари", коментира Умеров пред CNN.

Украйна е използвала наличните си запаси от ATACMS, за да насочи удари по руски обекти с висока стойност за Русия в Крим, включително противовъздушна отбрана, складове за боеприпаси и летища. Целият Кримски полуостров попада в обсега на ATACMS, което го прави основен район за използване на произведената в САЩ ракета, посочва американският служител.

От своя страна Умеров отбелязва, че Украйна настоява за премахване на ограниченията за ATACMS, за да защити украинското цивилно население и инфраструктура.

"Те убиват нашите граждани. Ето защо искаме да ги възпрем, искаме да ги спрем, не искаме [да] позволим на авиацията им да се приближи до нашите граници, за да бомбардира градовете", коментира Умеров.

САЩ продължават да се фокусират върху критично необходимата противовъздушна отбрана, която администрацията на Байдън предоставя в почти всеки пакет за военна помощ. САЩ също така поставиха Украйна на първо място в списъка с приоритети за противовъздушна отбрана, заяви американският служител, като пренасочиха към Киев 2 млрд. долара за средства за противовъздушна отбрана, които първоначално бяха предвидени да отидат в други държави.

Тъй като всички погледи са насочени към украинското нахлуване в руската област Курск, Умеров посочва, че Украйна е по-скоро фокусирана върху "възможностите", които тази област им позволява, отколкото върху задържането на руската територия, за да търгува със земя, която Русия е завзела от Украйна.

"Фокусирани сме върху това да увеличим възможностите си да устоим, да отблъснем руснаците от временно окупираните територии", отбелязва Умеров, пише Труд

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още по темата: САЩРусияКиевATACMS
Още от София
Блокирани улици и допълнително метро за концерта на Ед Шийрън
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
1
 
11
 
! Отговори
Русия може преди 2 седмици
Да абсорбира всеки удър с Атакамс и всяко първоначално нападение и после да зовърши противника във война на изтощение! Може да обменя време за територия ( 17, 000,000 км2) докато не се адаптира и мобилизира да отвърне, а хротивника колкото повечи навънре навлиза и му свършва логистиката на снабдяване, толкова по добре за Русия! Накрая никой не излиза жив( Справка Хитлер и Наполеон)
115
1
 
18
 
! Отговори
тя преди 2 седмици
Има ли още бълъци да мислят ,че Русия се сражава с Украйна ?!Американците ползват само територията им !Така се бият те ,далеч от Америка !
114
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Прроклети укри, не мога да повярвам, че преди 2 години бях на ваша страна! Но видях какви нагли ***,луци сте
113
0
 
9
 
! Отговори
До 112 преди 2 седмици
Да но при условие, че САЩ не участват в тая война и не умират американци ;)
112
16
 
4
 
! Отговори
Чебурашка преди 2 седмици
НАТО си води записки и се превъоръжи! Понеже джуджето е глупаво, сега границата на Финландия е и на НАТО-1300 км. Той докара ракети до носа му, а въшната т.о.а.л.е.т.н.а с дупка нищо не може да направи! А до Киев стигнаха ли вече? Ахахахахаххахаа
111
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Мечтата на САЩ е в Европа да избухне голяма война. Това означава победа над икономически конкурент - всички индустриални и човешки капитали да се изнесат в САЩ или да умрат в Европа. Това е уин-уин за тях
110
2
 
10
 
! Отговори
САЩ дори да дадат преди 2 седмици
Атомно оръжие на Украйна, тя пак ще загуби!Но ще бъде напълно изравнена със земята..
109
3
 
14
 
! Отговори
тя преди 2 седмици
Тия искат Световна война в която да загинат европейците !
108
3
 
9
 
! Отговори
Хаха преди 2 седмици
След Хаймарс, Сторм Шедоу, Леопард, Пейтрийт, Ф-16 поредния геймчейнджър?!!!
107
2
 
8
 
! Отговори
Не мисля че Дедо Б преди 2 седмици
Иска Трета Световна точно 2 месеца преди Изборите
106
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Всеки който мисли, че Украйна може да победи Русия на бойното поле ( с просене на оръжие от други) е не много умен ;)
105
2
 
14
 
! Отговори
До 102 преди 2 седмици
Всеки който мисли, че Украйна може да победи Русия на бойното поле е не много умен ;)
104
2
 
13
 
! Отговори
До наблюдател преди 2 седмици
Тя Украйна и в нападателна война срещу Русия няма шанс да спичелиЗа справка: Опирация Барбаросса 1941 година
103
2
 
16
 
! Отговори
Ако САЩ се съгласят преди 2 седмици
Целия свят вече знае, че САЩ определят директно целите по които Украйна стреля в Ресия! Не могат да се оправдаят, че нищо не са знаели,.
102
10
 
4
 
! Отговори
наблюдател преди 2 седмици
Отбранителна война не може да бъде спечелена. Ако Укпайна не може да поразява цели на руска територия, Русия може да води войната 100 години без съществени загуби за своята икономика. В същото време Украйна трябва да живее под вечни сирени за въздушно нападение и денем да строят, а нощем руснаците да събарят, както действат у нас последните 30 години.Отказът на САЩ да разреши на Украйна да поразява цели дълбоко в Русия е негласно съглашение с Русия.
101
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Удари по руска територия означава, че всички американски спътници стават легитимна цел. И тогава цялата украинска армия изведнъж ще ослепее, ще се лутат като мухи без глави по бойното поле.
100
2
 
9
 
! Отговори
Русия преди 2 седмици
Е 17,010,000 км2 , колко Атокамс рокети може да произведе и предостави САЩ на Украйна-12? 20?Ще направи ли някаква разлика?
99
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен - 98 е ти да не мислиш, че до сега САЩ не им даваха и продължават да дават спътникови данни в реално време.
98
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Три години вече НАТО понася само загуби в Украйна, не могат да се похвалят с нито една победа.
97
0
 
14
 
! Отговори
До 98 преди 2 седмици
Не само това, екипажа който изстрелва и програмира ракетите Атакамс с данни и цел са американски войници, под амириканско командване!