Стефка Костадинова: Аз орисах Магучих

Нашата школа е велика, световният рекорд беше наша дъщеричка, каза още тя
13 юли 2024 13:15, Нели Христова
41
Стефка Костадинова: Аз орисах Магучих
Снимка: БГНЕС

„Има знак от съдбата. Ярослава Магучих подобри рекорда в скока на височина на 22 години, аз сторих същото. Направих го в Рим, където завърши моята спорна кариера. В Рим ми съобщиха, че рекордът е паднал. Това беше много интересно, защото бях там и служебно, и поканена на сватба на моята приятелка. Звънна ми телефона, обадиха ми се ваши колеги. Първите ми думи бяха „браво“, това е реакция на спортист – винаги да поздравяваш по-добрия. Имах шанса да я наградя на европейското първенство в Рим преди месец, след това й прошепнах в ухото, че в Париж първо ще скочи 2,07 м. в Париж, а след това и 2.10 , тъй като не знаех, че има Диамантена лига. Аз я орисах“, сподели великата Стефка Костадинова през БНТ. Както е известно преди седмица украинката Магучих подобри рекорда на примата ни в скока на височина. Цели 37-години оцеля постижението на българката от 2,09 м.

„Беше въпрос на време това постижение да падне. Бях подготвена, на европейското първенство в Рим видях Магучих как скача, талантлива е, има голям потенциал. Не бях изненадана. Моят болка е, че за 37 години не се роди друга Стефка Костадинова. Много искам този рекорд да е български, но дайте да изчакаме да мине едно поколение и може пък да се обърнат нещата. Нашата школа е велика, световният рекорд беше наша дъщеричка, имаме основите и талантите. Може би трябва да изчакаме едно поколение, за да скочим много високо. Аз ще бъда най-щастливият човек на света“, заяви още Стефка.

Председателят на Българския олимпийски комитет разкри подробности относно родната делегация, която ще замине за Игрите в Париж.

"46 спортисти са покрили олимпийски норматив в 16 вида спорт и ще представляват България. Това са повече, отколкото на Игрите в Токио. Олимпиадата ще бъде единствена и страхотна, защото за първи път откриването няма да се проведе на стадион и няма да го гледат 100 000 човека на живо, а 600 000. На река Сена ще има над 100 лодки, които ще превозят всички олимпийски нации. Те ще минат под 10 моста. Оттам отиваме към Айфеловата кула на площада, където ще бъде официалната церемония. Мерките за сигурност ще бъдат страхотни, над 45 000 доброволци работят по организацията“, поясни тя.

„Много ми се иска нашите момичета и момчета да покажат своите върхови възможности. Те много добре знаят, че една олимпиада е каймакът на една спортна кариера. Това е шанс, който дава много възможности. Спортът е култура, феномен, изкуство. Дано моята малка България бъде зарадвана от тези момичета и момчета. Дано се класират добре и да спечелят медали. Пожелавам им го от сърце, тъй като аз съм минала по този път. Знам колко е приятно, когато се изкачиш на почетната стълбичка и целият стадион слуша българския химн“, добави председателят на БОК.

„В Токио 42 спортисти покриха олимпийски норматив , делегацията ни за Игрите в Париж ще бъде около 115 човека. Всичко е подсигурено за спортистите. Главен психолог на отбора ще бъде Йорданка Янчева, това е изискване на МОК, така че тя ще се грижи за всички, а не само за гимнастичките. Няма да казвам имена, защото не искам да ги натоварвам. Тези хора и спортисти, които са покрили олимпийски норматив, са се подготвяли в четири годишен цикъл или повече. Те знаят добре, че едно е да покриеш олимпийски норматив, но за един такъв форум е много по-важно е да си във върхова спортна форма. Няма да казвам какво очаквам от нашите спортисти“, отбеляза бившата лекоатлетка.

„Доста са олимпийските спортове, в които България отстъпва, но са ни радвали много, включително и моята любима лека атлетика. Много пъти са ми задавали на въпроса защо по времето на Сеул през 1988 година имаме най-много олимпийски шампиони, а сега не. Говорим за 1988 г., когато България беше с население от 9-10 милиона души, а сега сме много по-малко. Предишните олимпийски игри се оказаха женски, тъй като нашите момичета спечелиха шест медала, от които три златни. Много ми се иска тази година да чуя българския химн в Париж, защото нашите спортисти го заслужават. Спортът е малко длъжник на България, тъй като при нас най-бързо се виждат резултатите. Спортистът е най-добрият посланик на българщината по света“, поясни една от легендите на българския спорт.

„МОК взе едно много добро решение, казвайки на всички международни федерации, те да се съберат и да кажат дали искат Русия или Беларус да участват. В много спортове тези две държави няма да бъдат представлявани, други пък ще го направят в дадени спортове, но под неутрален флаг. Това означава, че ще бъдат със знамето на МОК, а не на Русия. Когато е имало войни, те са се спирали, за да се проведе един такъв форум. В момента не се води само една война в света. Спортистите нямат никаква вина за тези войни, но това решение, което МОК взе да се допускат спортисти, е добро, тъй като все пак се дава шанс на руснаци и беларуси да се състезават“, завърши Костадинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от НОТИФИКАЦИИ
Внезапно почина легендарният вратар на „Ботев" (Враца) Илия Вълов
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 седмици
Нормално изявление за ***, която подгъзуваше на Боко Тиквата.
32
0
 
1
 
! Отговори
Хайде бе преди 3 седмици
Браво на Стефка, достойно поведение на спортсмен! Естествено, че е въпрос на време да падне подобен рекорд- хората стават по-високи и постиженията им се подобряват. Освен това успехът е личен- може да носи българското знаме, но Стефка скача над 2 м, не аз или вие!
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И тя откачи
30
1
 
4
 
! Отговори
Koi fish преди 3 седмици
А мен кой ме ориса да пия бренди с драконите, не знам, но му благодаря :)
29
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
11. Така както викаш слава на чужда държава =можеш ли да се озовеш в затвора като чужд агент.Второ не злоупотребяваи в къщата която ти е дала временен подслон-че еи де я улицата,никои не ти е длъжен да те храни безплатно и ти да плюеш по него.Великата украина те зове на франта в Часови Яр и да те убият=поне ще подхраниш великата украинска земя дето я продаде за жълти стотинки . Аиде събираи си бохчата и напусни гадната България =***
28
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Абе платена журналистика,малко са ДОСТОИНИТЕ пловдивски лекоатлети та ни занимавате с тая украинска кобила.Стефчето ако деиствително е толкова изперкала и е паднала на махленско ниво,да си мята оставката .Климакса не прощава никому
27
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Хайде сега, още малко и ще се изкара и треньор на украинския скачач. Залага си авторитета за да е в хора славещ всичко що е украинско!
26
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Бабо Стефке марш на село да копаш с мотиката :)))
25
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Магучих не могъл да скочи 2.03, 2.05, 2.07, но успял и скочил 2.10. Много е подозрително и то от първи опит.
24
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ярослав Магучих счупил рекорда при жените. Има адамова ябълка. Жените нямат.
23
12
 
8
 
! Отговори
Германец преди 3 седмици
Очкавах да видя пyтинoфилиcтичното създание Стефка на игрите на БРИКС. Там на дисциплина я имаше по 2-3 състезатели, я не. Медалите й бяха гарантирани.
22
17
 
13
 
! Отговори
хахо преди 3 седмици
Украта ще се провали на Олимпиадата и няма да вземе дори бронзов медал
21
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тая вещица Стефка продължава ли да се излага, бе?! Нищо вечно няма. Еле пък някакъв рекорд на някакво соц мъжле Стефка.
20
4
 
26
 
! Отговори
Някой си преди 3 седмици
Стефче, отиваш към 60, изпълнала си бръчките, прикриваш шията при Любенов. Няма лошо, че остаряваш, не знам каква е тая комплексарщина. Ще се орезилиш като Донатела Версаче на дърти години. Ти си имала смислена кариера, смислен живот, остарей с чар, грациозност, не заприличвай на плашило! Смешно е, и тъжно. Да остаряваш е привилегия, отказана на мнозина!
19
13
 
21
 
! Отговори
Германец преди 3 седмици
Путин всяка сутрин скача в обувките с високите токове. Това ако не е висок скок, здраве му кажи.
18
6
 
9
 
! Отговори
Василев преди 3 седмици
Това е съвсем нормално , да се подобряват рекордите във времето!Това е физическа и биологическа еволюция, докато някой се опитва и ни взима здравия разум, и вкарва всякакви технологии, изкуствени интелекти и образователни системи, така че човек да няма ментална еволюция и да не може да разсъждава логически правилно, даже да няма и характер за съпротива!Агент Латиша Шерууд!ЦРУ!!!
17
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Аре приеми, че вече не държиш рекорда и продължи напред, това вече е история. Стига си се бутала, където не си търсена, орисала мирисала, пълни глупости.
16
17
 
22
 
! Отговори
Зозо преди 3 седмици
Копейкиииииииииии, Магучих ще прескочи Путин от място :)))))))))))))))))))))))))
15
19
 
15
 
! Отговори
Василев преди 3 седмици
Велик, велик, колко да е велик украинския народ???Велики са тези народи, които притежават своята земя,ресурси, суровини!Дори да приемем факта, че все някога ще се сключи примирие с новите реалности на фронта , не знам дали в това хилядолетие украинците ще се издължат на банките и корпорациите, или ще продадат и последния чим украинска земя!Сега живеят по добре украинците по време на война, защото още не са им наложили да връщат лихвите и заемите!Свобода с цената на икономическо робство!Лео!ЦРУ!!
14
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А рускините скачат,ли? Скачат,ли?