Георги Господинов с първа книга след наградата "Букър"

"Градинарят и смъртта" е посветена на баща му
10 авг 2024 07:28, Петър Бойчев
34
Георги Господинов с първа книга след наградата "Букър"
Снимка БГНЕС

Носителят на Международната награда "Букър" Георги Господинов написа първата си книга след наградената "Времеубежище". Това обяви самият той с думите: "Тихо, в следобеда на годината, искам да обявя, че на 27 август, излиза новата ми книга "Градинарят и смъртта". Макар че всичките ми книга са лични, тази май е най-личната след "Естествен роман". Надявам се сама да намери пътя до следобедите на своите читатели."

"Градинарят и смъртта" ще бъде по книжарниците в края на месеца, потвърдиха и от издателството "Жанет 45". Редактор е Биляна Курташева, коректор - Мария Венедикова, а корицата е на художничката Люба Халева.

"Тази книга няма лесен жанр, трябва сама да си го изобрети. Както смъртта няма жанр. Както животът. Както градината. Роман елегия, роман градина – има ли значение за ботаниката на тъгата", пише авторът.

"История за отиващите си бащи в един отиващ си свят. За тези трагични пушачи, често отсъстващи, вкопчени в шнорхела на цигарата, плуващи в други води и облаци. За баща ми, който крепеше на раменете си тонове минало и не спираше да го разказва. Тази Шехерезада – баща ми. Сега миналото се пропуква тихо и започва да се срутва над мен с всичките си следобеди."

Последната книга на Господинов "Времеубежище" излезе през април 2020 г., в разгара на пандемията от коронавирус. Тя бе преведена на няколко езика и спечели редица международни награди, сред които италианските "Премио Стрега Еуропео" и "Бокачо". Венецът в успехите й е най-важната литературна награда на англоезичния свят - "Букър" за преводни романи, която Господинов спечели през 2023 г. заедно с преводачката на романа на английски Анджела Родел, пише Сега.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
4
 
26
 
! Отговори
халтураа преди 1 месец
Следващото му произведение ще бъде спонсорирана от МОК многотомна биография, напоително описваща страданията на женския мъж, боксьора-медалист, хитрото алжирскоцигане.
9
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Паолокоелюто на ембасито.
8
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Накрая ще има и многотомник против майка си с обвинения, че не му е сменила пола като малък и сега той страда блъскайки се в стените на тягостната си естествена сексуалност и закрепостеност. Това е много хитър човек, който като опитен сърфист хваща съвременното модерно за да обере овациите на лицемерите. Книга за букар би била със сюжет в комунистическа Русия, евреин джендър и екоактивист се бори за човешки права и против местната фабрика, в затвора среща надзирател и като него и пламва хомо люб
7
4
 
17
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
даже и комерсиален автор като стивън кинг не си е позволявал да бълва на конвейр. нация техническа, удри бако у връбалако.
6
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоталитарният автор Господинов.Пропадането продължава.
5
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То беше ясно, че ще напише нещо и против родителите си, щом си започнал веднъж да плюеш по държавата си, по измисленият от него хиперболизиран режим, въпрос на време беше да посегне и на родителите си с мрачно зачеркващо перо. Да му дам идея да не се ограничава, а да напише и за лошия Господ, който е имал неблагоразумието да го създаде и за добрите ***, които гледат само как да помогат на ближния, я със смяна на пола, я с правилна ориентация и изкушение.
4
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Турската ислямистка пролет в бг литературата.Това е Георги Г.
3
1
 
23
 
! Отговори
Ми нет 45 преди 1 месец
Старо номенклатурно издателство на потомствени комунисти. Мазол Пейков и мама божана. С претенции за 'арт'. ГГ е назначен за писател от коминтерна
2
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Смешен некадърник бутан от непеотата нагоре.
1
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мерси за рекламата.

Спонсорирани публикации