Личните лекари ще отказват направления

Семейните доктори ще ходят в домовете на пациентите само по лична преценка
6 фев 2009 17:00,
132
Личните лекари ще отказват направления

Личните лекари ще имат право да отказват направление за специалист, ако преценят, че пациентът няма нужда от съответния преглед.

Освен това прегледът в дома ще се извършва само ако семейният лекар прецени, а не по желание на пациента.

Това са част от новите правила за работа на джипитата, определени от Националната здравноосигурителна каса.

Освен това по-голямата част от диспансерните прегледи на хронично болни ще се извършват от личния лекар, а не както беше досега – от специалиста в съответната област, съобщава Дарик радио.

През тази година пациентите с хронични заболявания ще имат право на четири прегледа, като те ще бъдат извършвани от личния лекар.

"Ако той прецени, ще препраща здравноосигурения към специалист", обясни председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров.

"Новото е, че всички видове хипертония ще се следят от личния лекар", добави той.

"Също понижената функция на щитовидната жлеза, хроничната мозъчносъдова болест – примерно когато човек е прекарал инсулт и след като мине една година от инсулта, през която го наблюдава невролог, вече семейният му лекар поема това наблюдение.

Искам да подчертая, а това е ясно разписано в съответните наредби, че не пациентът преценява нуждата от консултация. Това е дейност, която е присъща и трябва да бъде извършена от лекаря.

Лекарят в случая решава дали проблемът, с който се сблъсква, не може да бъде решен от него и трябва да бъде консултиран или пък не", каза още той.

По думите на директора на Националната здравноосигурителна каса Румянa Тодорова специалистите работят средно по час и 50 минути на ден. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ne e wqrno tova: "че човек се ражда в ръцете на лекар ,расте в ръцете на лекар и накрая умира пак в тия ръце".
111
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
nito az ste hodq da go vijdam, nito v kusti go iskam - turtei dolni.
110
0
 
0
 
! Отговори
jmi4ko преди 15 години
ама това не е никаква новина..те и без това си отказват ..сега само че е законно...божкелеее и това ми било новина ;)
109
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Узакониха отказа на направления!
108
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Истината е, че в момента личните лекари нямат достатъчно направления и пак си ги отказват!!! Къде точно е новината?Нямам думи!
107
0
 
0
 
! Отговори
Daniela преди 15 години
Che do sega po chia precenka e bilo ? Da ne bi po precenka na bolnite ? A kolkoto do napravleniata -eto tochno tova shte shte zasili rushvetite i podarucite , koito ako ne dadesh niama da ima napravlenie.Kak moze neshtata da vurviat nadolu vmesto da se opraviat v skupata ni Rodina...
106
0
 
0
 
! Отговори
leo преди 15 години
да не видат тогава....
105
0
 
0
 
! Отговори
az преди 15 години
Това очевидно е поредния опит на куманоидите да ни затрият.
104
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
В америка температурата я мерят пожарникарите.В англия ще чакаш около 2 месеца за джипи -реглед всичко е очно Джипита в Англия са обикновено от бившите им колонии.Скоро няма да има лекари мили хора .Пазете си здравето
103
0
 
0
 
! Отговори
verka преди 15 години
днес ходих да си внеса осигуровките за безработица ,увеличени са на 10,40 ст ,ако аз ходя на лекар в еднаж годишно например ,ще дам за преглед 15-20 -30 лева ,ако не платя осигуровки ще имам в джоба си спестени 124,80 ,така че имам далавера д а не внасям осигуровки
102
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Как да се разбира това:По думите на директора на Националната здравноосигурителна каса Румянa Тодорова специалистите работят средно по час и 50 минути на ден.
101
0
 
0
 
! Отговори
незнайния войн преди 15 години
Значи, за да разбера правилно - аз имам некакъв проблем... Искам консултация. Джи ПИ-то казва "нямааааааааа"...Аз ще те лекувам, без значение дали се е сблъсквал с тези проблеми, без значение, че аз искам консулт с доцент някой /прмерно/ тесен специалист и т.н. АЛОУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУ.....МИ СЛЕД КАТО ДЖИ ПИ-ТО МИ ЩЕ РЕШАВА ДАЛИ ДА МИ ОСИГУРИ СПЕЦИАЛИСТ, ТО АЗ ЩЕ СИ РЕШАВАМ ДАЛИ ДА СЕ ОСИГУРЯВАМ БЕ...ТАКА И ТАКА ЩЕ ЦАКАМ НА ЧАСТНО....БЪЛГАРИЯ = ***.... и жалкото подобие на държава... АРЕ - СРЕЩА НА ЛЕТИЩЕТО.
100
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Велика идиотщина някакво си тъпо GP ще ми каже имам ли нужда от специалист.някакво тъпо GP ще мързелува без да си вдигне тъпия и да извърши домашно посещение .Абе кои създават такива правила в тая държава .
99
0
 
0
 
! Отговори
не нам преди 15 години
Медицината е единствената област в която политическата принадлежност не е гаранция за успешно лечение.Що намесваш обаче и Бриджит Бардо не можах да вдяна, но както и да е. Говорим за конституционни права, права на личността и достъпно здравно обслужване, но тази "малка подробност" на всички тук им убягва като гледам.Че ни е калпава здравната организация спор няма. Че "глезотии" като високотехнологична диагностика скоро няма да ни огреят масово и това е верно. В коя нормална и цивилизована държава обаче ще се акцентира като много важна новината за едно обикновено закупуване на апаратура за неонатално отделение? Къде, в коя държава ще ти разрешат да вземеш лекарска диплома без да умееш да направиш мускулна инжекция? В коя държава , в нормално работно време, ще позволят на санитаря да ти гипсира крака? В коя нормална държава ще те оставят без здравни права, защото си безработен, регистриран в бюрото по труда, но без парични обезщетения? В коя нормална държава ще ти откажат диагностициране, ако редовно си внасяш вноските към държавната здравеопазваща система, определени по закона? В коя нормална държава ще заповядат по административен път на лекарите колко и какви заболявания да открият и излекуват на месец сами и колко хора да изпратят за по-специализирано лечение? Комунистите спускаха норми от 26 пациента дневно, по 10-15 мин за неврологичен преглед, а оптимума за такъв вид диагностика е поне около 45 мин. Конвейрът с незачитането на болните и лекуващите ги отново се завърта по стахановски петолетни планове, без никакво уважение към отделния човек и правото му на болест, труд и уважение към труда му? Мръсни комунистически административни номера - целта им е да скарат джипитата с колегите им със специалност, защото иначе ще трябва да си признаят че нищо не разбират от общественополезно управление на здреавеопазването. По повод шарките, един риторичен въпрос...Можеш ли да ни светнеш какво би станало със сърцето, ако инфекционистът сбърка скарлатината на детето ти с рубеола и го лекува като случай с рубеола, без никаква кардиопритективна инициатива?
98
0
 
0
 
! Отговори
друг лекар преди 15 години
не виждате ли, че всичко в българия се отказва на българите: здравеопазване, образование, сигурност, правосъдие, доходи, пенсии, с една дума правото на достоен живот. Лекарите не са виновни, те са сред най-пострадалите. А за да бъдат много компетентни и учтиви им трябва спокойствие в работата - стига с тази бюрокрация! - както и материална осигуреност - да могат да си купят по един скъп западен учебник, да отидат да специализират. Абе изобщо нямам думи да ви опиша за какво става дума, сами разбирате.
97
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Отстрани е много лесно да се правиш на мъж, но истината е, че много малко хора в България имат дупе да се изправят срещу системата. А и да го направят... съдът вече е издавал постановления, че месечното ограничение за броя на издаваните направления от всеки общопрактикуващ лекар трябва да отпадне, но да си чувал/а нещо подобно да се е случило?Може би не знаеш, но НЗОК има план за стойността на събраните глоби от джипитата. Изобщо, поинтересувай се малко и ще схванеш каква е картинката. "Разделяй и владей" - този принцип прилагат болшевиките, доста успешно в случая с лекарите и пациентите. А *** се мете отгоре надолу, това всеки го знае. Виж кои (и какви) са в УС на НЗОК.
96
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
кой ги измисля тези щуротий бе хора, да знаете, че до края на годината половината от човеците няма да ги има..........или може би това им е целта. Защо винаги е било така в България- не се ценят специалистите и кадърните хора, а трябва да се махнат от страната ни за да могат чужденци да ги ценят. Защо не вземе някой да махне тези (умни глави)които измислят тези *** закони
95
0
 
0
 
! Отговори
bulgarka преди 15 години
A kakvo 6te praviat doktorite sas spetzialnost.Sigurno 6te imat mnogo svobodno vreme.A za kakvo sa u4ili za spetzialnost.Mai ve4e otpada tazi nujda.
94
0
 
0
 
! Отговори
a преди 15 години
А ако личния ми лекар ми е объркал диагнозата или не ме лекува правилно, което често се случва. Тава означава, че както досега ще си плащам за специалисти без направление. А и тая още не ми е дала изследванията от преди 2 седмици. Направо съм бясна каква свобода дават на личните лекари да те унищожат.
93
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
като гледам пишат много компетентни лица...искам да запитам само, ако има някой семеен лекар. Така- значи аз съм на 40 години, които мисля, че не са много(както и да е) та оперирана съм преди няколко години- просто казано РАК НА ГЪРДАТА. И какво, семейния ми лекар какво може да направи, освен да си прави експерименти, защото още от сега ми се отказват направления, защото виждаш ли вече са минали 5 години и нямало страшно. А специалисти- онколози ни задължават поне ако не на 6 месеца, то на годината веднъж да ни се правят профилактични прегледи........е....кажете ми това може ли да го прави джипито? Само знам, че ще има много объркани диагнози(и дано да не съм лош пророк) и лоши последствия за личните лекари.........