Личните лекари ще отказват направления

Семейните доктори ще ходят в домовете на пациентите само по лична преценка
6 фев 2009 17:00,
132
Личните лекари ще отказват направления

Личните лекари ще имат право да отказват направление за специалист, ако преценят, че пациентът няма нужда от съответния преглед.

Освен това прегледът в дома ще се извършва само ако семейният лекар прецени, а не по желание на пациента.

Това са част от новите правила за работа на джипитата, определени от Националната здравноосигурителна каса.

Освен това по-голямата част от диспансерните прегледи на хронично болни ще се извършват от личния лекар, а не както беше досега – от специалиста в съответната област, съобщава Дарик радио.

През тази година пациентите с хронични заболявания ще имат право на четири прегледа, като те ще бъдат извършвани от личния лекар.

"Ако той прецени, ще препраща здравноосигурения към специалист", обясни председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров.

"Новото е, че всички видове хипертония ще се следят от личния лекар", добави той.

"Също понижената функция на щитовидната жлеза, хроничната мозъчносъдова болест – примерно когато човек е прекарал инсулт и след като мине една година от инсулта, през която го наблюдава невролог, вече семейният му лекар поема това наблюдение.

Искам да подчертая, а това е ясно разписано в съответните наредби, че не пациентът преценява нуждата от консултация. Това е дейност, която е присъща и трябва да бъде извършена от лекаря.

Лекарят в случая решава дали проблемът, с който се сблъсква, не може да бъде решен от него и трябва да бъде консултиран или пък не", каза още той.

По думите на директора на Националната здравноосигурителна каса Румянa Тодорова специалистите работят средно по час и 50 минути на ден. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
0
 
! Отговори
1122 преди 15 години
Съдейки по обръщението ти към мен, мисля, че ме бъркаш с баща си. Съжалявам, не съм ти родител, иначе щях да те възпитам поне малко, колкото да се отличаваш от ***. А и наистина е добре да си намериш местенце, където не се плащат данъци и осигуровки. В гората или джунглата например. Определено би се вписал в средата.
91
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Членове на Управителния съвет на Националната здравно-осигурителна каса, от квотата на държавата:1.д-р Емил Райнов кумец на Сергей Станишев и негов личен лекар2.Татяна Георгиева началник на кабинета на министъра на труда и социалната политика3.Кирил Ананиев заместник-финансов министър4.Димчо Михалевски зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството5.Михаил Балабанов набор 1975, зам.-председател на Държавната агенция за младежта и спорта6.д-р Иван Букарев бивш шеф на НЗОК :)7.Иван Токаджиев бивш управител на БНТ8.Калин Славов набор 1976, зам.-министър на вътрешните работи9.Таня Лилова член на политическия кабинет на Сергей Станишев и член на ръководството на Националния жилищно-компенсаторен фонд10.Мария Мургина шеф на Националната агенция за приходите11.д-р Цветан Ценков (бивш) кмет на община Видин12.д-р Антонио Георгиев областен управител на област Монтана13.Светлана Дянкова електроинженер, депутат, от Комисията по труда и социалната политика в НС14.д-р Анатоли Тачов директор на РЦЗ-Благоевград15.Тенчо Попов зам.-председател на Български енергиен холдинг, главен секретар на Министерството на финансите16.Стоян Стоянов 17.Решат Мехмедов зам.-кмет на Търговище18.Ина Ахмедова съветничка на Емел ЕтемВ България всички разбират от медицина - като се започне от сополивите заместник-министърчета и се стигне до *** ***, които бродят из интернет
90
0
 
0
 
! Отговори
Ivan преди 15 години
и се научи да пишеш на БЪЛГАРСКИ - "negramotni4e"
89
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
,АКО РАЗКАРАТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ОСИГУРЯВАНЕ НА ТЕЗИ *** НЯМА ЕДИН ЛЕВ ДА ИМ ВНЕСА
88
0
 
0
 
! Отговори
Ivan преди 15 години
ами не си давай парите, псувай тоя дето ти ги взима и пише скапани наредби и глобява ако не се съобразяваш с тях
87
0
 
0
 
! Отговори
1122 преди 15 години
Направления са се давали само по преценка. Не виждам защо го натъртват баш сега. А откази е имало и ще има най-вече заради лимитите (т.нар. регулативни стандарти), при чието превишаване се глобява джипито със сума равна на стойността им (към 20лв на парче). Ама кой да чете и да се интересува - на българския келяв материал му дай само да мрънка и псува. И то не този, който е виновен. Като не ви харесват законите и наредбите, идете се зъбете на тези, които са ги измислили, а не на тези, които са длъжни да ги прилагат. Аман от джавкащи ***!
86
0
 
0
 
! Отговори
irkata-lekar преди 15 години
Както и всичко друго...Но понеже Общопрактикуващите и без това намаляват/някой умират по биологични причини -възраст,реформа..../други просто си признават че не издържат и отиват на по-доходни работи извън медицината и повечето повярвайте ми са доволни,трети ..../Така че,уважаеми пациенти ,скоро ще имате мечтаната от много от вас възможност сами да си "слагате по една слушалка",да си пиете кротко аспиринчето и да се самолекувате.Тези форуми са пълни с неблагодарници ,забравили че човек се ражда в ръцете на лекар ,расте в ръцете на лекар и накрая умира пак в тия ръце.Тези безобразни хора забравят ,че реформата /с всички уговорки дали е успешна/беше изнесена най-вече на гърба на българския лекар.Те нахаят когато се осигуряват здравно по 6/шест /лева месечно ,а искат техните остарели родители да получават 20-30 лв и повече отстъпки от рецептите си.Те искат при едно няколкодневно главоболие непременно да си направят Ядреномагнитен резонанс или поне скенер/за успокоение/Те искат когато на техен близък или роднина след инфаркт да му се сложи стент за 2000лв веднага ,но вноските даси са пак 6 до 12 лева.Те искат лекарят им да получава по 1 един /лев на месец за пациент и прословутата 2.40 потребителска такса-да си плати наема,тока,мед.сестра,осигуровките,консумативите и хилядите дребни хартийки в кабинета,които имсе печатат всеки път и пак да си плащат толова на месец....Е,как да стане...???Как може едно общество с 1.8 мил пенсионери ,още толкова деца и безработни и студенти...И всички да са обслужени,доволни и усмихнати.Да те посетят у дома за 2.40 /бензин,труд,консуматив/само защото примерно имаш температура или кашлица от 5 дни.Извинете-това го няма никъде по света,в нито една държава.Да,преди социалистическата майчица-държава се грижеше-дежурни лекари,линейки,щофьори..и куп още измислени разходи без никой да пита откъде идат парите.Но тогава лекувахме с 5 лекарства за заболяване и 2 вида сироп.Това време е безвъзвратно отминало...Don,t cry for it!!!сега всички искаме най-доброто лекарство,най-хубавия ултразвук,най-добрата протеза за смяна на става...Ами как да стане...И не слагайте всичко в кюпа по стар балкански обичай.Има лекари и лекари,учители и учители....автомонтьори и .....Аз съм лекар с 22 г стаж,имам специалност педиатрия,обичам си работата,старая се да следя всички квалификационни курсове ,абонирана съм поне за 5 мед списания,работя около 10 ч дневно + дежурства и дори съм майка и домакиня....Но и Бог да съм няма как да покажа цялото си умение ,знания и загриженост за 15-20 мин преглед,Ако е повече не мога да обслужа пациентите си/1500бр/Ако те са по-малко не мога да си платя разходите и да остане сносен доход за мен при 24 ч разположение.Да сте чували човек да е на разположение на фирмата си/да я наречем условно защото съмЕТ по принуда от закона/та ...на моя доход един обикновен служител в банка би се изсмял.Но не искам да коментирам отново парите..просто щадете лекарите си ,не им звънете за щяло и нещяло по мобилните тел /това
85
0
 
0
 
! Отговори
JJ преди 15 години
Не виждам нещо същественно да се е променило с тази нова наредба. Чудят се какво да исмислят. Аз съм лекар,но ми се струва че това е поредното безумие. Горките пациенти. Жалки нещастници, признайте си че нямате пари за да финансирате достъпът на хората до специализирана помощ.Защо си плащат осигуровки, за да определя друг, дали може да иде на специалист.Жал ми е за хората, които които нямя да имат жъзможност да бъдат лекувани правилно и качествено.Засрамете се с глупостите които непрекъснато измисляте и пречите на лекарите да си вършат така както трябва работата.
84
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Браво браво много разбираш от медицина явно си от крила и някоя и друга шарка /човек за това което не знае не пише/.Явно много добре знаеш как са общо практикуващите лекари на запад Каква вина имат лекарите че 4 години са нулеви за специалността обща медицина.Като не ви харесват българските лекари ходете в чужбина ,за да видите какви "светила" са те.Едва ли има народ като българският който да оплюва всички около себе си. Явно ще трябва да се съглася с Б.Б. че материалът е калпав и ще трябва да си внесем от чужбина.
83
0
 
0
 
! Отговори
rabi преди 15 години
kak taka kogato mi vzemat parite, za6to az da nqmam glas na kogo gi davat. ti da ne si doktor4e
82
0
 
0
 
! Отговори
Ivan преди 15 години
от всичко писано по-долу разбирам, че повечето не вярвате на Gp-тата, мразите Gp-тата, плюете Gp-тата и лекарите въобще - ами не ходете на лекар - лекувайте се сами
81
0
 
0
 
! Отговори
не нам преди 15 години
Разликата между нашите джипита и тия от европа е в това, че там, за да станеш общопрактикуващ задължително стажуваш в многопрофилна болница в различни сектори, трябва да можеш да правиш рутинни операции, да интубираш, да съживяваш, да израждаш, да разбираш от спешна токсикология...да не изброявам. А у нас, ако си некадърен да изучиш някоя тясна специалност те курдисват като джипи да разпореждаш с хората и консултирането им. Повечето от джипитата ни са т.н. участъкови лекари и участъкови педиатри, които боравят с около трийсетина "работни" общи диагнози и десетина шарки или алергии.
80
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
той не заслужава но ти ще запазиш името му.Ами сърди се на себе си че не си получил лечението което трябва.И следващия път друг тарикат доцент ще те изклати пак.
79
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ха, те и сега отказват, та камоли после. Хич да я няма тая здравна каса дето дои народа и после не дава нищичко. И сега си плащаме за здравеопазване, като ни го искат въпреки здравните осигуровки. Ако искате и банкет ще ви правим в края на годината (по задължение естествено гласувано от парламента). Виждали сме "Преценката" на докторчетата до къде води, но мисля, че това ще отприщи нескончаеми дела за радост на другите тунеядци и обирджии - адвокатите. Моето лично скромно, но препатило мнение, е че щом видите доктор, адвокат или полицай работете с кожа на клиента. Вашата кожа също не се щади щом се опре до там. Хубаво, е че ни се цитират наредби, но и аз ще ви кажа нещичко: Не неграмотните вече докторчета усещат болката а ние пациентите, та ние по- точно бихме определили необходимостите си от по- специализирана помощ. Лошо е когато личния ви лекар е да кажем вътрешен, а следи хипертонията ви. С една дума става по- батак и от батака за да може да ви окрадат още по- добре. Кардиолозите ще стоят безработни в името на некомпетентността на хората писали наредбата. Или можеби ще трябва да ходим и при личиния и при карзиолога, което означава чакане на 2 опашки. Е успокоявам се, че не са 3 или 4. Или имайки предвид, че "По думите на директора на Националната здравноосигурителна каса Румянa Тодорова специалистите работят средно по час и 50 минути на ден" ще се наложи да се редим 4 или 5 дни за да стигнем до съответния специалист, който да ни каже, че бъбрека ни е за операция, понеже не му стигат парите за покриване на разхода по новата му яхта. Дранье трябвааа дранье.
78
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Щом си лекар кажи поне с какво се лекува грип.
77
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
като ти е писнало да лекуваш хора, без значение на колко год са, върви да копаеш лозе.И без това не те бива да лекуваш, като всички некадърни бълг. доктори.
76
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
При нас прехваленият доцент по УНГ ни лекува ,но с тази разлика че не ни направи нито скенер нито някакви други изследвания за да уточни диагноза.Аз му поварвах.За сметка на това направи всякакви пункцей и всевъзможни манипулаций докато получи определена сума пари.За съжление вече сме пациенти на онко диспансер.Не заслужава , но ще му запазя все пак името.
75
0
 
0
 
! Отговори
юйюй преди 15 години
ще има доктори с рязнати гуши като пеликани станаха узаконените убийци
74
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
64 Е МНОГО ПРАВ.НЕ МОЖЕ НЯКАКЪВ КЕЛЯВ ДОКТОР ЗАВЪРШИЛ СЪС СРЕДЕН '3' ВЪВ ВАРНА ДА ОПРЕДЕЛЯ КАКВО ЩЕ СТАВА.ИМА СИ СПЕЦИАЛИСТИ.ЦЯЛАТА ТАЗИ КАМПАНИЯ Е НАСОЧЕНА ПРОТИВ СПЕЦИАЛИСТИТЕ.ФАКТ!
73
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Първо си пийни хапчетата.Второ вместо да пращаш лекарите на запад що не идеш ти ,та да те видя как ще чакаш най-малко седмица -две докато ти приема личният ти лекар и пони месец два за да минеш при специалист.Относно Хипократовата клетва можеш да си я прочетеш и сам но в оригиналният вариант ,а не от соца навярно никога не си я чел.Относно безплатното образование ,явно ти си ползвал такова и освен кафета и цигари нищо не си научил.Специалността общо практикуващи лекари съществува и ,лекарите завършили в България им се признават дипломите направо.Но да работят на запад просто трябва да знаят езика на съответната страна.