Лекарите: Не сме търговски дружества, искаме си парите

Около 200 медици протестираха пред МБАЛ – Бургас
Обновена: 2 ное 2010 15:11 | 2 ное 2010 15:10,
137
Лекарите: Не сме търговски дружества, искаме си парите
Снимка: Булфото

“Българските лекари осигуряват европейско здравеопазване и искат европейско заплащане. Омръзна ни да ни лъжат, че ние сме най-добре финансираният бранш в страната”.

Това заяви по време на лекарските протести в Бургас д-р Теодора Вълчева, председател на медицинския синдикат на КТ „Подкрепа“.

Около 200 медици излязоха пред сградата на МБАЛ – Бургас, за да изкажат недоволството си политиката, която правителството води в сферата на здравеопазването.

Протестът е организиран от двата синдиката – КНСБ  и „Подкрепа“ – и Българския лекарски съюз. Недоволството е заради забавеното плащане от страна на Националната здравноосигурителна каса и Министерството на здравеопазването.

Лекарите настояват до края на годината Касата да внесе необходимите суми, а Министерството да се издължи към своите контрагенти.

Според протестиращите висококвалифицираните болници трупат дългове и са принудени да затварят вратите пред своите пациенти, тъй като надвишават изкуствено поставената граница от лимитирани бюджети.

“В здравеопазването съществува тежка криза. Тя е преди всичко финансова, но е и криза на доверието. Работещите в системата на здравеопазването се умориха от това лутане и от непрекъснатите говорения за реформа. Всеки ден чуваме какво трябва да се направи, но бъркотията е толкова голяма, че потърпевши от нея сме всички – и лекари, и пациенти“, заяви д-р Димитър Ленков, главен секретар на Българския лекарски съюз.

Според него това, което се готви като бюджет за здравеопазването през 2011 г., прави лекарите песимисти, че нещата в сферата ще се подобрят.

"Реформа, без средства и без ясна програма, няма да се получи. Призовавам българските пациенти да подкрепят протестите ни, защото нашите искания към правителството са справедливи.“, каза още д-р Ленков.

Протестиращите изказаха готовност за диалог с Министерството на здравеопазването и заявиха, че ще настояват за допълнително възнаграждение на работещите в сферата.

"Здравеопазването не може да бъде търговска стока и болниците не могат да бъдат търговски дружества, в които висококвалифицирани специалисти работят за символични възнаграждения”, заяви от своя страна д-р Теодора Вълчева.

Тя уточни, че към настоящия момент най-високите гарантирани възнаграждения са 720 лв. за лекарите и 440 лв. за сестрите, но много от тях не получават и този минимален стандарт.

Особено тежко е положението в отделението по реанимация в Бургаската болница. Там през последните две години от 30 специалисти са останали да работят 12, а до Нова година се очаква техният брой да бъде намален на 8.

"Недопустимо е в региона с най-много пациенти да няма достатъчен брой специалисти. Ние обслужваме около 500 хил. души, като през летния сезон техният брой расте до милион и половина. Намаленият състав неминуемо води до спад в качеството на работата ни“, заяви д-р Георги Матев, шеф на реанимацията в МБАЛ – Бургас.

Според него положението ще става още по-тежко, тъй като заплащането на лекарите в отделението е около 600-700 лв., а специализацията на младите медици е много скъпа и малко биха започнали работа при тези условия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
5
 
14
 
! Отговори
родо преди 13 години
Елате да ги видите тия машмороци в Ямболската окръжна болница,даже и от покойниците печелят като търгуват починалите на траурните агенции и всякакви неспециализирани автомобили изнасят покойници от моргата.Това не са лекари а търговци!Виждал съм атомобил за превоз на храна да изнася покойник от моргата им.Нараво се шашнах,не можех да повярвам на очите си.Да не говорим за кадърноста и човешкото отношение което имат само към *** защото им дават пари на ръка!
30
1
 
4
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
Важното е да се дерат данъкоплатците ... Ако не ощави народа, как другарката баш-еколожка ще си оправдае разходите за по 2 бутилки уиски дето ги изкърква за 1 ден (всеки ден)?
29
4
 
6
 
! Отговори
burgazliikata преди 13 години
( do: nomer 20 ) Ami da , gledam listopad i kakvo ot tova ?JIVEEM V MIZERNA I MAFIOTSKA DARJAVA.TOVA NE E LI ISTINA ???
28
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Лекарите първо да спрат да ползват по-скъпи пътеки, за сравнително леки заболявания, с цел да приберат разликата в цената; да спрат да пишат престой в болниците, при положение, че пациентите се лекуват вкъщи, а са в болниците само по документи. Шефовете на болници да престанат да сключват договори за ремонт и доставка на медикаменти на неколкократно завишени цени и др., и др.А конкретно за бургаските лекари - какво ви е европейското, като актьорът Мутафчиев го транспортираха за леяение в София?
27
6
 
7
 
! Отговори
Т преди 13 години
Ти от къде знаеш как се разпределят парите за магистрали и ен знам какво си. Първо не симпатизирам на ГЕРБ! Второ яд ме е на докторите, които само мрънкат. Щото има пред кой да вършат нещата за които са учили и работили. Аз като работя за частник, пред кого да протестирам. Като протестирам ще ми покажат вратата. Схващаш ли разликата?
26
7
 
10
 
! Отговори
8-мия ден преди 13 години
Заплащането на лекарите в отделението е около 600-700 лв./тук не се включват и лекари, до които достъпа е по избор там знаем какво значи избор, и тези пари са им джобни/ специализацията на младите медици наистина е много скъпа и малко биха започнали работа при тези условия за това или стават джипита, или заминават извън страната при това положение скоро ще има криза за ЛЕКАРИ, а не за завършили медицина.....
25
3
 
6
 
! Отговори
dgi преди 13 години
lekarite da izberat,chastno li ili v darjavnata bolniza.
24
3
 
8
 
! Отговори
Т преди 13 години
Да. И тъпите ченгета искат. Те сега един ми се примоли за 20 лв на околовръстното. Дадох му. Кво да правя... :(
23
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нещо се извърташ като герберска лопата ?!Първо ИСПА, после милиарди в НЗОК и т.н. ...Значи си съгласен парите от здравните вноски да отиват за строежи на магистрали? Твой си избор!Аз пък не искам някой да си вдига рейтийнга с магистрали, а когато ми се наложи операция да ми съобщят че НЯМА ПАРИ! От началото на здравното осигуряване съм внесъл над 30 хил лв здравни вноски и искам да съм сигурен че тези пари са за здравеопазване щото държавата ми е казала така!Ако са за асфалт, значи ме лъжат
22
6
 
9
 
! Отговори
Буревестников преди 13 години
:) Лекарите искат.... милиционерите искат.... ВСИЧКИ ИСКАТ ВСИЧКО НО КАКТО СИ Е В ПОСЛЕДНИТЕ 20 ГОДИНИ ИМА САМО ЗА НЯКОИ ОПРЕДЕЛЕНИ КРЪГОВЕ ВСИЧКО :) Те , лекарите , хубаво искат ли искат но ако се замислим над 50 процента от тях са на нивото на политиците и икономистите ни ! А именно - ПОСРЕДСТВЕННО И ГЛЕДАЩО САМО ЛИЧНИ ОБЛАГИ А КАТО СПЕЦИАЛИСТИ ГИ НЯМА НИКАКВИ !!! :( А какво да говорим като и повечето от тях имат ЧАСТНИ КАБИНЕТИ И КЛИНИКИ и взимат доста добри за стандарта ни пари !!!!!
21
2
 
0
 
! Отговори
mmm преди 13 години
8. elementaren si mnogo.
20
5
 
2
 
! Отговори
. преди 13 години
tazi redovno gleda listopad.
19
8
 
7
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
За какво ни е здравеОПАЗВАНЕ? Та нали "Нашата милиция ни пази" ... сега просто милицията ще ни пази и от болести!
18
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това ми прилича на: "една баба на пазара оня ден ми каза..." Всеки от нас е ходил поне веднъж в живота си в Пирогов и знае, че ако е нещо сериозно, никой не те пита дори и как се казваш, не ли здравно осигурен ли си.... "млад човек на 30 години със сериозни съмнения за счупен крак" - е кой ги е имал тези съмнения?!? Шофьорът ли? А този млад човек защо не се осигурява здравно? Това са важните въпроси, а не разказите на шофьорите....
17
6
 
9
 
! Отговори
T преди 13 години
14,Продължаваш да дрънкаш глупости. Съфинансиране или нищо. Направи си сметка колко милиарди потъват в НЗОК и колко се дават за магистрали от страна на държавата. Но всички знаете само дай. Аз пък искам пълен вътрешен одит на големите болници да се види за какво колко е харчено и тогава да се дават пари за тях!!!
16
3
 
11
 
! Отговори
yashinaki преди 13 години
12, Аз ВИНАГИ си плащам! Но въпроса не е в парите, а в човешкото отношение и манталитет! Неща, които не се купуват с пари!
15
7
 
8
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
doktorite sa nai golemite obirdjii .te zloopotrebiavat s zdraveto na xorata .gospod 6te gi nakaje.
14
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хайде бе!А парите за съфинансирането от къде ги изкопахме?И на село знаем че няма европроекти без национално съфинансиране!И става дума за обратното - парите от здравни вноски за магистрали, а не от еврофондове за ЗК!
13
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вчера пътувах с такси и шофьора разказа, как возил от Пирогов млад човек на 30 години със сериозни съмнения за счупен крак, които е върнат, че няма здравна осигуровка. Момчето паднало от някакъв строеж. Разправи ми как 15 минути се мъчел да слезе от колата. В Пирогов му казали да си налага кракът с лед, нито го снимали, нито нищо. Явно ни е налегнало безпаричие и безразличие водещо до оскотяване.
12
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ходи у Франция и чекай да си се усмихват ако не си плащаш!