Лекарите: Не сме търговски дружества, искаме си парите

Около 200 медици протестираха пред МБАЛ – Бургас
Обновена: 2 ное 2010 15:11 | 2 ное 2010 15:10,
137
Лекарите: Не сме търговски дружества, искаме си парите
Снимка: Булфото

“Българските лекари осигуряват европейско здравеопазване и искат европейско заплащане. Омръзна ни да ни лъжат, че ние сме най-добре финансираният бранш в страната”.

Това заяви по време на лекарските протести в Бургас д-р Теодора Вълчева, председател на медицинския синдикат на КТ „Подкрепа“.

Около 200 медици излязоха пред сградата на МБАЛ – Бургас, за да изкажат недоволството си политиката, която правителството води в сферата на здравеопазването.

Протестът е организиран от двата синдиката – КНСБ  и „Подкрепа“ – и Българския лекарски съюз. Недоволството е заради забавеното плащане от страна на Националната здравноосигурителна каса и Министерството на здравеопазването.

Лекарите настояват до края на годината Касата да внесе необходимите суми, а Министерството да се издължи към своите контрагенти.

Според протестиращите висококвалифицираните болници трупат дългове и са принудени да затварят вратите пред своите пациенти, тъй като надвишават изкуствено поставената граница от лимитирани бюджети.

“В здравеопазването съществува тежка криза. Тя е преди всичко финансова, но е и криза на доверието. Работещите в системата на здравеопазването се умориха от това лутане и от непрекъснатите говорения за реформа. Всеки ден чуваме какво трябва да се направи, но бъркотията е толкова голяма, че потърпевши от нея сме всички – и лекари, и пациенти“, заяви д-р Димитър Ленков, главен секретар на Българския лекарски съюз.

Според него това, което се готви като бюджет за здравеопазването през 2011 г., прави лекарите песимисти, че нещата в сферата ще се подобрят.

"Реформа, без средства и без ясна програма, няма да се получи. Призовавам българските пациенти да подкрепят протестите ни, защото нашите искания към правителството са справедливи.“, каза още д-р Ленков.

Протестиращите изказаха готовност за диалог с Министерството на здравеопазването и заявиха, че ще настояват за допълнително възнаграждение на работещите в сферата.

"Здравеопазването не може да бъде търговска стока и болниците не могат да бъдат търговски дружества, в които висококвалифицирани специалисти работят за символични възнаграждения”, заяви от своя страна д-р Теодора Вълчева.

Тя уточни, че към настоящия момент най-високите гарантирани възнаграждения са 720 лв. за лекарите и 440 лв. за сестрите, но много от тях не получават и този минимален стандарт.

Особено тежко е положението в отделението по реанимация в Бургаската болница. Там през последните две години от 30 специалисти са останали да работят 12, а до Нова година се очаква техният брой да бъде намален на 8.

"Недопустимо е в региона с най-много пациенти да няма достатъчен брой специалисти. Ние обслужваме около 500 хил. души, като през летния сезон техният брой расте до милион и половина. Намаленият състав неминуемо води до спад в качеството на работата ни“, заяви д-р Георги Матев, шеф на реанимацията в МБАЛ – Бургас.

Според него положението ще става още по-тежко, тъй като заплащането на лекарите в отделението е около 600-700 лв., а специализацията на младите медици е много скъпа и малко биха започнали работа при тези условия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
7
 
16
 
! Отговори
burgazliikata преди 13 години
600 - 700 Leva zaplata , tova e luda rabota. Priatelkata mi Ai6e ot Izmir razkaza , 4e v Turtsia daje edin feld6er vzimal 2500 Liri ( 2500 Leva ) , a lekar spetsialist 3000 - 3500 Liri. BULGARIA: 4lenka na E. SaiuzTURTSIA : ne e 4lenka STRA6NO INTERESNO E NALI ???
10
5
 
16
 
! Отговори
T преди 13 години
8,Приятелю, магистралите се финансират по други канали. Не можеш да дадеш парите по ИСПА на доктите. Стига сте бращолевили глупости. Това може да го каже само някой, който няма нищо общо с финансите. Както са 90% от пишещите тук. При положение че се крият толкова данъци как искате да има?
9
10
 
23
 
! Отговори
yashinaki преди 13 години
"Българските лекари осигуряват европейско здравеопазване и искат европейско заплащане"- Нацупени физиономии в болниците- Третиране на пациентите като ***, които съществуват само за да дават пари- Некомпетентност- Алчност и безразличиеДа ви имам европейското здравеопазване!
8
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пари за здравеопазване НЯМА, и няма да има в скоро време!От къде се знае това?Ами елементарно, драги форумци!Съобщи го самият ББ в неделя при Цв. Ризова!Човекът си каза че него го интересуват магистралите и инфраструктурата, другото щяло да почака!!!А от къде пари за тези магистрали? Сещате ли се сега, къде са ви здравните вноски и над 1 млрд резерв на здравната каса?Всичко, което е събирано за здравеопазване е профукано за нечии други "приоритети".
7
8
 
13
 
! Отговори
Ko4o преди 13 години
Ne gi podkrepiam. Bulgarskia lekar (ne wsiki no powe4eto) ne sa lekari a tyrgowci na Jivot.
6
3
 
4
 
! Отговори
mmm преди 13 години
nie,karnobatskite lekari sme dostoini posledovateli na nashite kolegi ot burgas,nekadarnizi,takiva.
5
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
3 Добре, че е Дянков да ни посочи, разбойниците в държавата... Ако чакахме *** да ги посочат....
4
5
 
6
 
! Отговори
. преди 13 години
Alo,burgazlii,kajete sega koya e nai..kradlivata bolniza,sasto i nesto drugo....
3
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ДянкOFF, оставка!!
2
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Българските лекари осигуряват европейско здравеопазване и искат европейско заплащане. То и аз осигурявам европейско обслужване, ама не ми плащат поо европейски....
1
11
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Европейско здравеопазване? Шегуват ли се? Лекарите са преди всичко лекари, а се превърнаха в бизнесмени и последната им грижа е здравето на хората.