Лекарите: Не сме търговски дружества, искаме си парите

Около 200 медици протестираха пред МБАЛ – Бургас
Обновена: 2 ное 2010 15:11 | 2 ное 2010 15:10,
137
Лекарите: Не сме търговски дружества, искаме си парите
Снимка: Булфото

“Българските лекари осигуряват европейско здравеопазване и искат европейско заплащане. Омръзна ни да ни лъжат, че ние сме най-добре финансираният бранш в страната”.

Това заяви по време на лекарските протести в Бургас д-р Теодора Вълчева, председател на медицинския синдикат на КТ „Подкрепа“.

Около 200 медици излязоха пред сградата на МБАЛ – Бургас, за да изкажат недоволството си политиката, която правителството води в сферата на здравеопазването.

Протестът е организиран от двата синдиката – КНСБ  и „Подкрепа“ – и Българския лекарски съюз. Недоволството е заради забавеното плащане от страна на Националната здравноосигурителна каса и Министерството на здравеопазването.

Лекарите настояват до края на годината Касата да внесе необходимите суми, а Министерството да се издължи към своите контрагенти.

Според протестиращите висококвалифицираните болници трупат дългове и са принудени да затварят вратите пред своите пациенти, тъй като надвишават изкуствено поставената граница от лимитирани бюджети.

“В здравеопазването съществува тежка криза. Тя е преди всичко финансова, но е и криза на доверието. Работещите в системата на здравеопазването се умориха от това лутане и от непрекъснатите говорения за реформа. Всеки ден чуваме какво трябва да се направи, но бъркотията е толкова голяма, че потърпевши от нея сме всички – и лекари, и пациенти“, заяви д-р Димитър Ленков, главен секретар на Българския лекарски съюз.

Според него това, което се готви като бюджет за здравеопазването през 2011 г., прави лекарите песимисти, че нещата в сферата ще се подобрят.

"Реформа, без средства и без ясна програма, няма да се получи. Призовавам българските пациенти да подкрепят протестите ни, защото нашите искания към правителството са справедливи.“, каза още д-р Ленков.

Протестиращите изказаха готовност за диалог с Министерството на здравеопазването и заявиха, че ще настояват за допълнително възнаграждение на работещите в сферата.

"Здравеопазването не може да бъде търговска стока и болниците не могат да бъдат търговски дружества, в които висококвалифицирани специалисти работят за символични възнаграждения”, заяви от своя страна д-р Теодора Вълчева.

Тя уточни, че към настоящия момент най-високите гарантирани възнаграждения са 720 лв. за лекарите и 440 лв. за сестрите, но много от тях не получават и този минимален стандарт.

Особено тежко е положението в отделението по реанимация в Бургаската болница. Там през последните две години от 30 специалисти са останали да работят 12, а до Нова година се очаква техният брой да бъде намален на 8.

"Недопустимо е в региона с най-много пациенти да няма достатъчен брой специалисти. Ние обслужваме около 500 хил. души, като през летния сезон техният брой расте до милион и половина. Намаленият състав неминуемо води до спад в качеството на работата ни“, заяви д-р Георги Матев, шеф на реанимацията в МБАЛ – Бургас.

Според него положението ще става още по-тежко, тъй като заплащането на лекарите в отделението е около 600-700 лв., а специализацията на младите медици е много скъпа и малко биха започнали работа при тези условия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
5
 
5
 
! Отговори
main_creator преди 13 години
Всичко което беше грамотно избяга и го привлякаха да работи в чужбина тука остана някаква отайка, дето си мисли че като иска има балъци да дават - в европа няма комунизъм и неможе да има затова лекарите ги очаква сериозно редуциране и приходи според реалните бг стандарти
50
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Лекарите са се превърнали в по-лошо и от автосервизите... За каквото и да отидеш минимума е стотачка.... Ако ти правят някакъв по-сложен ремонт 1500 не ти мърдат. Откъде е докотири с нашите неевропейски заплати. Мали като гушнем букета с какво ще живеете, като нямате пациенти....
49
6
 
8
 
! Отговори
main_creator преди 13 години
Специализиран съд за лекарите и техните грешки от неграмотност,алчност,себелюбие,умствено затъмнение -тогава ще се научат да лекуват ако не по европейски то поне нормално , джипитата работят с методи и практики от 19 Век
48
1
 
9
 
! Отговори
да преди 13 години
мои лични впечатления от Бургаската Окръжна, 100 кръга на ада, баща ми с инсулт, чакаше 40 мин да го запишат и той така се влоши, хвърлиха го на едно легло за да си умре, стар бил, кво да прайм и такане заслужават повече от другите българи на държавна работа, а и не е здравеопазване а поддържане на болестите, че това са клиенти за векове напред, извод, не се разболявайте, правете всичко, което зависи от вас, яжте умно, не пушете и не пийте и т.н.
47
6
 
6
 
! Отговори
main_creator преди 13 години
никакви пари за тия - осигуряват само собствения си джоб никакво здравеопазване не осигуряват - всеки един лекар положил хипократовата -иначе казано финикийската клетва -да се регистрира като търговско дружество по ДДС и да плаща корпоративен данък,стига са се нагушвали то бива бива алчност ама това тяхното преминава границите на здравия разум- а за съжаление наричат себе си лекари
46
7
 
10
 
! Отговори
Пациент преди 13 години
Защо да ви подкрепим?Затова ли, че догодина, ще останем без права, понеже сме си плащали здравни осигуровки и Вие не сте ни направили профилактични прегледи.Или може би затова, че като отиде ме при Вас все едно сме отишли да се жалиме на арменският поп.Сигорно трябва да Ви подкрепик, затова че за почти всяка операция трябва да си платим, лично на ръководителя на екипа.Може да очаквате поткрепа, когато за всяка взета от Вас стотинка давате документ.
45
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Докторче, с какво си по-малко анонимен от този, към който се обръщаш?А по повод на писането ти - нито е грамотно, нито използваш подходящата азбука.
44
1
 
5
 
! Отговори
Ли преди 13 години
Аз съм на мнение ,че трябва да се приключи с дълбоко остарялата система с общата касичка - здравна застраховка , получаваш толкова колко си плащаш .. Какво означава *** да получава същите услуги като социално слаба , а мен да ме връщат "защото са свършили направенията" .. да се приключи с тая схема .. Кой колкото плаща толкова да му се дава ..
43
7
 
7
 
! Отговори
ли преди 13 години
Абе вие няма ли да престанете ? Първото поне един грам уважение към хората , които ще се наложи да ви спасяват живота .. Не е нормално най-платената специалност на запад в България да получават заплати с месец заксънение.
42
10
 
9
 
! Отговори
Цървуля преди 13 години
90% от българските лекари са некадърници алчни безсрамници и ***.Откакто съм се родил все пищят че са им ниски заплатите.Имат апартаменти вили идете на паркинг пред болница и ще видите какви коли карат.Минимум 50 000лв.искали европейски заплати.И аз искам европейска заплата но получавам българска.Ще получават и те.Бойко да хваща тоягата и да им избие комунизма от главите.
41
2
 
1
 
! Отговори
ДАН преди 13 години
Може и да гледа - то си е нейно право , обаче за лекарските заплати в Турция си е абсолютно права
40
2
 
7
 
! Отговори
Наш преди 13 години
Не е вярно, че ако нямаш пари си никой.*** не си плащат осигуровките, но лекарите ги лекуват така, както лекуват и плащащия си БЪЛГАРИН.А колко ражданея правят и за това вземат пари от касата, без да са си платили и стотинка.От БЪЛГАРИТЕ почти всички си плащат, но получават почти нищо.Да не говорим за личните докторо-те дори не си знаят пациентите,а си вземат парите за тях.Няма какво да говорим.
39
3
 
0
 
! Отговори
doktor преди 13 години
Anonimniko,koe te pritesnqva v pisaneto mi?
38
5
 
11
 
! Отговори
Атака преди 13 години
А така, а българските учители не дават европейско образование, или пък българските програмисти, или пък българските инженери, ами пожарникарите, ами другите обикновенни работници?Те не трябва ли да получават Европейски заплати?А на лекарите мога да кажа и друго - ние трябва да получаваме и европейско здравеопазване, а ако искат те могат да получат едно европейско образование за което се плаща СТОТИЦИ ХИЛЯДИ лева такса, а не на държавна поръчка субсидирана от нашите данъци!!!
37
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ДА ПРЕСТАНАТ ВЕЧЕ ТЕЗИ ЛЕКАРИ ,ЧЕ СА НАГЛИ ,ИМА СЪД ДА СИ ПОДАДАТ ИСК ТАМ
36
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
а гогато вземахте 2000 год по 300/350 лв ти трайкахте нали лекари
35
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Докторе, ако и като лекар си толкова добър, колкото и в писането на български, направо си скъсай дипломата.
34
7
 
3
 
! Отговори
doktor преди 13 години
Stiga lagali alooooo,Dqnkov,dai pari za ka4estveno zdraveopazvane,izvadi malko ot partiinata vi banka!
33
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ЛЕКАРИ МЕКО КАЗАНО ОБИРДЖИИ , НЯМАШЛИ ПАРИ ТИ СИ НИКОЙ ТОВАЕ ФАКТ ,НЕЗАВИСИМО ОСИГОРЕН ИТАКА НА ТАТЪК , НЕКА НЕСЕ ОБИЖДАТ ОТ ИСТИНАТА
32
2
 
2
 
! Отговори
sofianets преди 13 години
minusi za ''burgazliikata'' a ? golemi kompleksari sme nie bulgarite. Tia e kazala to4no samata istina.