По-леки раници, по-здрави деца

Неправителствени организации с инициатива срещу тежките учебници
5 юли 2011 10:38,
37
По-леки раници, по-здрави деца
Първокласници се забавляват на 15 септември 2010 г. Снимка: Булфото

От новата учебна година Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН) ще препоръча на училищата да предприемат мерки за олекотяване на раниците на учениците от първи до четвърти клас, съобщи Цвета Брестничка – председател на Управителния съвет на асоциация "Родители" за БТА.

От МОМН са потвърдили, че ще има подобни препоръчителни мерки към директорите от новата учебна година, чрез които раниците на децата от първи до четвърти клас вече да не са толкова тежки.

Решението било взето на среща в министерството с представители на асоциация „Родители“ и Сдружението на настоящите и бъдещите майки. Обсъжданите варианти били няколко.

Единият е всяко училище да събере употребяваните три поредни години учебници и децата да разполагат с два комплекта – единият да стои в школото или в училищната библиотека, а другият да е вкъщи.

В момента до седми клас учебниците са безплатни и след три години употреба би трябвало да се бракуват.
За да се изпълни това предложение, директорите трябва да проверят колко от върнатите комплекти могат да се използват отново.

“Според здравните стандарти ученическата раница не бива да превишава 10% от теглото на детето, а когато тя е пълна с всички учебници, с помагала и тетрадки – многократно го превишава”, обясни Брестничка.

Вторият вариант за олекотяване на раниците, който може да се приложи, според Бресничка, е с договореност между учителите и родителите част от учебните помагала и материали да се оставят в училище през седмицата.

Има помагала, които се използват само в час, и то не всеки ден, например блокчета, боички.

“Напълно излишно е също ученик от първи клас да носи правописен речник всеки ден, достатъчно е да има два такива речника в класната стая. От тях учениците, които имат нужда, могат да си направят справка”, отбеляза още Брестничка.

Обсъжданите мерки "не са решения или заповеди, а ще бъдат препоръки за новата учебна година – за учениците от първи до четвърти клас", уточни тя.

По думите й в дългосрочен план асоциация "Родители" ще поиска учебниците за малките ученици да се издават на части – например един учебник да се раздели на няколко части, за да не носят децата тежки учебници.

Освен това двете асоциации започват съвместна информационна кампания, предназначена за родителите, която ще разяснява какви са подходящите ученически раници.

“Не е важно само теглото на раницата, тя трябва да бъде ортопедична, а от голямо значение има и нейната форма”, каза Брестничка.

Тя обясни, че подходящата раница трябва да бъде с твърд гръб, а ширината й не трябва да е "по-голяма от ширината на раменете на детето".

Раницата не трябва да "удря" малките ученици по краката, защото това също води до гръбначни изкривявания.

Важно е също децата да се научат как да носят и вдигат раниците – "не трябва да ги вдигат направо от земята, а да ги поставят, например на маса или на чин и оттам да ги слагат на гърбовете си", препоръча Брестничка.

Сдружението на настоящите и бъдещите майки се ангажира с изработването на брошури за кампанията за ученическите раници, а от МОМН ще помогнат тази информация да се публикува в сайта на всяко училище.

“Така родителите, отваряйки техните сайтове, ще могат да се информират и по този въпрос”, посочи Брестничка.

Асоциация "Родители" пък ще включи информацията за ученическите раници в наръчника си за родители на първокласници, който ще се разпространява безплатно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
8
 
! Отговори
Ани преди 13 години
То в тревичката да поседнат децата - хубаво, но там щъкат кърлежи, бълхи и един куп други приятелчета...
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
в школото? Вие от кой век сте?
14
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз бях с крехка физика, но пък твърда воля. Носех си всичко, което трябва, от първата до последната година. Сега страдам съответно - изкривяване, проблеми с жлъчката, подобни неща. Благодаря ти, образование за това! Да вземат най-накрая намерете генерално решение на този проблем, то си е геноцид да уверждате така децата.
13
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН) да вземе да препоръча нова образователна система,че тази е под всякаква критика/умишлено затъпяване на цяла нация/.
12
3
 
6
 
! Отговори
Маги преди 13 години
Аз пък си нямах никакви проблеми да си нося чантата. Даже я тъпчех с ***, за да мога да съм подготвена за всичко. Просто бях много ентусиазирана от това, че ходя на училище. След това ми писна, но това няма значение. Дали имаше един двама мои съученици, които бяха много слабички, за да носят чантата си. Ама то едно носене. На отиване половината път я носиш ти, другата половина баба ти/***/баща ти. А пък ако ходиш с кола.....
11
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А сетиха се! Децата от 1 до 4 клас развиват мускули и за това в горните класове ходят без учебници и с тетрадка по всичкология! :-))
10
1
 
20
 
! Отговори
EDNA преди 13 години
Тежката раница и многото учебници не гарантират знания в главата. По-скоро на придобитите умения и знания трябва да се наблегне,отколкото на големия брой учебници. Колко от часовете на учениците са сред природата, например? - някои от предметите позволяват да седниш на тревата с останалите и да обсъждаш какво знаеш и да чуеш какво ще ти каже учителят.Нестандартните обстановки и креативите подходи на учителите биха заинтригували децата, а не скучните черно-бели учебници
9
2
 
14
 
! Отговори
Възмутен преди 13 години
Не мога да разбера защо винаги заобикалят един въпрос. Говорят за напълняване на учениците тежки раници и винаги намират "страхотни" решения на проблемите, но едно нещо никога не поглеждат. Подобряване на спортните изяви в училищата. Строене на спортни съоръжения и площадки. Това за мен лично е решението на доста проблеми. Никога никой не говори за това а търси под вола теле....
8
4
 
2
 
! Отговори
Rumen Petkov преди 13 години
Da qdat pove4e kebap4ita i kifteta i nqma da im tejat. Ei go az ot malyk nablqgam na sofrata s domashna rakiika i vijte kyv myj sym stanal i po vestnicite po4ti vseki den ma pishat!
7
0
 
12
 
! Отговори
цитрон преди 13 години
Децата не са научили нещо повече, откакто купуват раници с колелца. Знанията зависят пряко от преподавателите, а не от тежестта и обема на учебниците.
6
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На Запад: учениците имат шкафчета, където да си оставят нещата. В България: учениците мъкнат всеки ден пълни дисаги от вкъщи до у-ще и обратно.
5
3
 
21
 
! Отговори
РЕШЕНИЕ преди 13 години
Да направят учебниците в електронен вариант и децата да си ги носят на флашка, а който има възможност може да използва и масово навлизащите електронни книги. В тях могат да се вкарат всички учебници и детето ще носи само едно устройство, с размерите на таблет.
4
10
 
6
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 13 години
Да отиват да ритат топка, чантите не са толкова тежки
3
8
 
21
 
! Отговори
Fullrange преди 13 години
Ние, като носехме онези огромни чанти кожените с тънките кожени презрамки, които боляха дори, да не сме гърбави сега. Само изнежват децата. По-добре да обърнат внимание на глупостите написани в учебниците.
2
1
 
17
 
! Отговори
виж статия от вчера преди 13 години
Кога ще стигнем Южна Корея ????
1
8
 
24
 
! Отговори
Салахадин преди 13 години
Що,аз като бях с два реда учебници с твърди корици(литературата кило и половина),да не съм се прегърбил?Тия нито четат,нито спортуват.Там е проблема!!!След даскало или дрога или компютъра!!Аз не се бях напивал до 18 години.Тия на колко лежат в Пирогов да ги прочистват?