Нов грип ще ни тормози от есента

Вирусът "Виктория" атакува най-вече деца и възрастни хора
Обновена: 13 авг 2012 14:49 | 13 авг 2012 07:00, Красимир Ангелов
77
Нов грип ще ни тормози от есента
Нов вирус ще ни тормози от есента. Снимка: Булфото

Грипните щамове, които ще ни разболяват от есента, са вирусите "А Виктория", "А Калифорния" (по-познат като свински грип) и "В Уисконсин". Те ще бъдат включени в тазгодишната противогрипна ваксина, съобщи националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова пред „Труд”.

Новата болест тази година е "Виктория" (H3N2). Тя бе изолирана за първи път през 2011-а в австралийския щат и затова носи името му. "Виктория" е от вида H3N2, какъвто бе не само "актуалният" през изминалата зима "Пърт", но и познатите вече "Бризбейн" и "Уисконсин”.

Характерното за този тип вируси е, че повалят на легло много по-бързо, по-силно заразни са и се целят главно в децата и възрастните, за разлика от свинския грип, който си "харесва" хората в активна възраст, тези със затлъстяване и родилките.

По традиция третият вирус, които се включва в имунизацията, е от типа "В" (който води до повече усложнения). "В Уисконсин" бе изолиран за първи път през 2010 г.

"Не очакваме някакви резки промени в грипната картина през есенно-зимния сезон. Доколко мощна обаче ще бъде епидемията, зависи колко българи ще се имунизират. Миналата година процентът им бе под 4, а в останалите страни от ЕС той е в пъти по-висок", обясни проф. Мира Кожухарова.

Тя припомни, че поставянето на противогрипната ваксина по традиция започва в края на септември и началото на октомври.

Иначе през лятото българина го мъчат главно ентеровируси с повръщане и разстройство и кърлежо преносими инфекции, уточни здравният експерт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още по темата: грипвируси
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Уважаеми журналисти, стига сте всявали паника сред хората! То не бяха птичи, свински, рибешки, кучешки грип. Грипове е имало, има и ще има. Това, че 5 човека са починали в следствие на усложнения, не означава, че трябва да всявате смут и паника сред хората!
50
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Къф създадохте за тая година ? Миналогодишния не беше много успешен май
49
0
 
14
 
! Отговори
гешев преди 11 години
толкова вируси (най - вече политически) преживяхме, та на този ли ще се опрем? виж вируса "пръмова" е по - опасен!
48
0
 
17
 
! Отговори
White Rabbit преди 11 години
Звучат много американски... съвпадение друг път ! И отсега го казват.... какво очакват от нас ли ? Да съберем пари да им купуваме гнусните ваксини съдържащи абортирани човешки ембриони... Поинтересувайте се малко преди да се ваксинирате и да вкарвате подобни вещества в телата на децата си !
47
0
 
6
 
! Отговори
striker преди 11 години
Е как пък разбраха, че точно тези вируси ще ни атакуват?
46
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
К'ви грипове? К'ви 5 лева? "Николай Младенов скъса мускул, Борисов му прати самолет"Е това бих искал да знам! И ако се посере пак ли самолет ще му пращат?
45
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
дават ни безплатни ваксини против грип , ама всеки си взе ваксината и после я пусна в кръглата папка ( коша) ние да не сме ***
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБ въвеждат и лимити за лечение като само ограничен кръг депутати, министри и техните семейства ще имат право на безплатно лечение.
43
0
 
25
 
! Отговори
Григор А. преди 11 години
.Това ЕСЕН-ЗИМА колекцията ли е? Всяка година пускат нов грип (модерен) и после събират пари от хората.
42
0
 
3
 
! Отговори
moi преди 11 години
Тя моята Виктория вече ми е изпила кръвчицата...
41
1
 
15
 
! Отговори
Фифи преди 11 години
Най-печелившия бизнес е фармацевтичния. След него са наркотиците...
40
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Внимавайте с ваксините!Те унищожават не само вирусите.
39
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
сестра ми е мед. сестра в ИКО и на целия персонал им се полагат безплатни такива ваксини. познайте дали дори един лекар си инжектира такава от 10-те год., през които работи там? нито един! е, това обяснява много неща...
38
0
 
19
 
! Отговори
АЗ преди 11 години
СЪС КАКВОТО НИ ЗАРАЗЯТ ЗА НЕГО ЩЕ ИМУНИЗИРАТ ..................
37
0
 
22
 
! Отговори
999999 преди 11 години
Фармацевтиката удари бизнеса с *** и наркотици.Лабораториите работят на бързи обороти за създаване на вирусчета и ето ти паричките законно прибрани от бедния ни народ.Не може с такава точност като време и вид вирус да прогнозираш,освен ако си ги пускаш в пространството.Егати бизнеса
36
1
 
4
 
! Отговори
monah681 преди 11 години
Indiicite sa mnogo hora.Pital sum,kakvi lekarstva chesto piete za gripni prostudi.Otgovora e Nikakvi!!!!Za gurlo 2 chaeni kanela,dve chaeni kurkuma,dve lujici med I sok ot cherven luk.scepete na 4 edna glava cherven luk I ya slojete pod legloto,dokato spite))Tia umishleno razbolyavat horata,za da si prodavat lekarstvata....
35
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За сега фарм.компании ни пързалят доста тънко, но ще дойде време когато ще ни заразяват със смъртоносни вируси и ако не купиш ваксина смятай се за мъртъв. демократически бизнес, нищо повече.
34
1
 
13
 
! Отговори
Фалшиви Инициали преди 11 години
поредната реклама, ама вече никой не се връзва ;)
33
2
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
тичай народе да се имунизираш срещу миналогодишния щам на грипа. това съобщение да не се плаща от фармацевтичните компании ?чесън, мед, женшен, пчелно млечице - все неща, които ще ви предпазят от грип - мрип
32
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е добре че ни съобщиха, само не казаха коя компания ще ни продава отдавна готовите ваксини:))) пък и както знаем, не една а няколько огромни фармацевтически компании ни пускат разни щамове, та да не се наложи по десет ваксини наведнъж да боцкаме...