Нов грип ще ни тормози от есента

Вирусът "Виктория" атакува най-вече деца и възрастни хора
Обновена: 13 авг 2012 14:49 | 13 авг 2012 07:00, Красимир Ангелов
77
Нов грип ще ни тормози от есента
Нов вирус ще ни тормози от есента. Снимка: Булфото

Грипните щамове, които ще ни разболяват от есента, са вирусите "А Виктория", "А Калифорния" (по-познат като свински грип) и "В Уисконсин". Те ще бъдат включени в тазгодишната противогрипна ваксина, съобщи националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова пред „Труд”.

Новата болест тази година е "Виктория" (H3N2). Тя бе изолирана за първи път през 2011-а в австралийския щат и затова носи името му. "Виктория" е от вида H3N2, какъвто бе не само "актуалният" през изминалата зима "Пърт", но и познатите вече "Бризбейн" и "Уисконсин”.

Характерното за този тип вируси е, че повалят на легло много по-бързо, по-силно заразни са и се целят главно в децата и възрастните, за разлика от свинския грип, който си "харесва" хората в активна възраст, тези със затлъстяване и родилките.

По традиция третият вирус, които се включва в имунизацията, е от типа "В" (който води до повече усложнения). "В Уисконсин" бе изолиран за първи път през 2010 г.

"Не очакваме някакви резки промени в грипната картина през есенно-зимния сезон. Доколко мощна обаче ще бъде епидемията, зависи колко българи ще се имунизират. Миналата година процентът им бе под 4, а в останалите страни от ЕС той е в пъти по-висок", обясни проф. Мира Кожухарова.

Тя припомни, че поставянето на противогрипната ваксина по традиция започва в края на септември и началото на октомври.

Иначе през лятото българина го мъчат главно ентеровируси с повръщане и разстройство и кърлежо преносими инфекции, уточни здравният експерт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още по темата: грипвируси
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
23
 
! Отговори
Аптекар преди 11 години
За новия вирус (с който ще бъдете заразени) има ваксини по търговската мрежа и аптеките.Само пари да имате.
10
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Медицината и фармацевтиката стават все по-модерни и развити, а болните още повече. Защо ли?
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Наистина е добре да не се прекалява с ваксини, а да се разчита организмът сам да се справя, не да се изнежва. Но има хора с хронични заболявания, които без ваксини биха прекарали грипът много по-тежко.
8
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Взимайте си йонизатори за вкъщи. Отрицателните йони оказват своето терапевтично действие по няколко начина:Отрицателните йони оказват своето терапевтично действие по няколко начина:Наличието на по-голямо количество отрицателни йони в кръвта води до по-бързо окисляване на серотонина с последващите положителни ефекти върху централната нервна система; Увеличават честотата на осцилациите на фините косъмчета в носа и по този начин предпазват от различни видове алергии, бактериални и вирусни атаки; Увеличават капацитета на абсорбация и усвояване на кислорода, като ускоряват процеса на доставянето му до клетките и техните ядра. Силно изразено е терапевтичното действие на отрицателните йони при хреми, синузити, бронхиални астми, алергии, мигрени, родилни и постоперативни болки.
7
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вижте хората как знаят предварително ,значи все пак помнят кои щамове са пуснали !
6
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нали намалиха лекарствата, преди месец си купих едно лекарство за 3,07 лв. , вчера за 5.99 лв. ?!
5
1
 
21
 
! Отговори
Якия Касапин преди 11 години
Глупости,не е нов и не е грип ,а ГЕРБ....много по страшен от обикновенния....
4
1
 
25
 
! Отговори
Истината преди 11 години
Истината е ЕДНА - това са врели-некипели и бабини деветини!!! Не се връзавайте на лънготенията на световната фармацевти4на МАФИЯ!!! оесвен това ваксините са ВРЕДНИ - това са малка доза вируси които се вкарват изкуствено за да стимулират имунната система и кой знае още какво съдържат. Хранете се здравословно, наблягайте на плодове, зелен4уци, домашен мед и СПОРТУВАЙТЕ!!! СПОРТУВАЙТЕ поне 4-5 дена в седмицата - спорт и здравословна храна, това е рецептата! Вси4ко другос са приказки за ***!!!
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
2, че те и по принцип не си действат (В положителен аспект). Сложи ли си човек ваксина, тъкмо тогава е почти сигурно, че ще се разболее от този грип.Да не говорим, че и да го предпази, ще му навреди за много по-важни неща (Заради токсичните вещества в нея) - кон за кокошка.
2
1
 
17
 
! Отговори
!!!!! преди 11 години
Само да не объркат и да ни пуснат от други вируси - приготвените ваксини няма да действат !!!
1
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ползвайте сребърна вода и вероятно няма да имате проблеми. А децата не ги изнежвайте като само ги навличате да не би случайно да настинели, и не им забранявайте студени/газирани напитки. И не им мийте ръцете през половин час. Колкото повече грижи, толкова по-болнаво дете.И най-важното - не ги блъскайте с ваксини. Те съсипват имунната система, а могат да причинят и сериозни неврологични смущения. Ваксините са отрова и съдържат множество тежки метали.