Нов грип ще ни тормози от есента

Вирусът "Виктория" атакува най-вече деца и възрастни хора
Обновена: 13 авг 2012 14:49 | 13 авг 2012 07:00, Красимир Ангелов
77
Нов грип ще ни тормози от есента
Нов вирус ще ни тормози от есента. Снимка: Булфото

Грипните щамове, които ще ни разболяват от есента, са вирусите "А Виктория", "А Калифорния" (по-познат като свински грип) и "В Уисконсин". Те ще бъдат включени в тазгодишната противогрипна ваксина, съобщи националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова пред „Труд”.

Новата болест тази година е "Виктория" (H3N2). Тя бе изолирана за първи път през 2011-а в австралийския щат и затова носи името му. "Виктория" е от вида H3N2, какъвто бе не само "актуалният" през изминалата зима "Пърт", но и познатите вече "Бризбейн" и "Уисконсин”.

Характерното за този тип вируси е, че повалят на легло много по-бързо, по-силно заразни са и се целят главно в децата и възрастните, за разлика от свинския грип, който си "харесва" хората в активна възраст, тези със затлъстяване и родилките.

По традиция третият вирус, които се включва в имунизацията, е от типа "В" (който води до повече усложнения). "В Уисконсин" бе изолиран за първи път през 2010 г.

"Не очакваме някакви резки промени в грипната картина през есенно-зимния сезон. Доколко мощна обаче ще бъде епидемията, зависи колко българи ще се имунизират. Миналата година процентът им бе под 4, а в останалите страни от ЕС той е в пъти по-висок", обясни проф. Мира Кожухарова.

Тя припомни, че поставянето на противогрипната ваксина по традиция започва в края на септември и началото на октомври.

Иначе през лятото българина го мъчат главно ентеровируси с повръщане и разстройство и кърлежо преносими инфекции, уточни здравният експерт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още по темата: грипвируси
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Нов грип ще ни тормози от есента"От години вече, точно през този сезон медиите ни заливат си "информация" за очаквани грипни вируси - щамове-мутанти, птичи, пръчи, кравешки, свински, азиатско-тихоокеански и др.И на селският *** му е ясно, че това е "подгряване" на пскихоза у хората, ДОБРЕ платена от вносители и разпространители на ваксини.;)А по въпроса с ваксините - щом лекарите не са на едно мнение - нека всеки сам си решава, нали?
30
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Забравиха да напишат - ПЛАТЕНО СЪОБЩЕНИЕ!
29
3
 
24
 
! Отговори
Вирус преди 11 години
Тази зима ни предстои да се сблъскаме с тежката форма на вируса "Герб", особенно опасен след мутацията му в "Герборисоффф".Най-често хората заболяват при посещение в магазините за хранителни продукти при вида на цените им, това оказва влияние на апетита и имунитета на болните, може да влоши работоспособноста на хората, което да доведе до повишаване на безработицата. Заболелите от вируса често ги втриса и затова се налага по-продължителното използване на ел уреди за отопление, а това неминуемо ще повиши цената на електричеството.Заболяването се изостря особенно при плащането на сметките в края на месеца, което може да доведе и до психически разтройства и агресия, временно може да почувствате подобрение при свободното използване на нецензорни изрази и клетви срещу причинителят на заболяването - вирусът "Герб" или неговата мутация "Герборисоффф".Лечението при заболяването от този вирус е ваксината "Избори", но дори и тя не може да осигори 100% гаранция за оздравяване, като се има предвид, многото нови вирусни инфекции които ще се появят, и с които навата/стара ваксина "Избори" не би могла да се пребори.
28
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това я пълна глупост. Кой може да предвиди, кой грип ще ни тормози?! Или така е планирано от световната фармацевтична индустрия!
27
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Съзнателното и интелигентно манипулиране на организираните навици и мнения на масите е важен елемент в демократичното общество. Тези, които манипулират този невидим механизъм на обществото представляват невидимо правителство, което притежава истинската управляваща мощ...
26
2
 
22
 
! Отговори
ЗОРО преди 11 години
НЕ ЗНАМ кой е лекар и кой има образование,но ЗНАМ,че тези щамове ги няма в природата,от там се питам КОЙ ги създава за да е необходима ВАКСИНА!!!
25
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Айде, протежетата на фармафията се появиха и почнаха да цъкат минусите. Жалко за вас, обаче, че няма как да изтриете коментарите и хората ще отделят необходимото време и усилия за размисъл
24
2
 
16
 
! Отговори
Знаем ги новите.... преди 11 години
Започват отново да ни бъдулкат. Преди няколко години, когато "птичия грип" беше в стихията си гледахме по една телевизия следното:Двама *** от Силистра изядоха два заразени с грип лебеда, те изпиха и една пъпчива кана с вино. До сега няма данни *** да са умрели.Яжте мед и по малко прополис и поздравете проризводителите на антигрипни ваксини.
23
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
23, каква лаборатория, че то си пише част от нещата, които ги има? Друг е въпросът, че невсичко пише и дори лекарите си нямат представа нито какво ТОЧНО има, нито как ТОЧНО действа. Единственото, което знаете е това, което учебниците на фармацефтичната мафия са ви казали. Но си мисля, че елементи като алуминий или живак дори според тези учебници едва ли са безвредни
22
3
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Нов грип '"ЩЕ" има..Значи хората са се подготвили да го пуснат.Нали е овладян в Австралия..И забележете зависи от българите до колко ще се разрастне..Долни манипулации.Та нали миналата година при мен в чужбина задължиха всички медицински лица работещи в държавното здравно заведение да се имунизират.Защо сега не дават каква бройка доктори гушнаха букета..Мафиоти.
21
17
 
17
 
! Отговори
Лекар преди 11 години
Какви гадости има вътре бре?? Ти лаборатория ли имаш, образование ли??? СПРЕТЕ ДА ЛЪЖЕТЕ ХОРАТА!!!! Идея си нямате какви тестове се правят, преди да се пусне една ваксина на пазара!
20
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Лекар, и как ще обясниш нуждата именно по-уязвимите да се ваксинират, след като ваксините доказано имат странични ефекти и са вредни? ако имунната ти система е слаба, тогава си ОЩЕ ПО-уязвим за гадостите, съдържащи се вътре.ако бях хронично болен, точно тогава още повече бих ги отбягвал (Не, че има накъде повече де).
19
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кога е концерта на "Пух" в България?
18
10
 
20
 
! Отговори
Лекар преди 11 години
Ваксините са спасили милиони животи досега през годините. Хора с хронични здравословни проблеми ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да се ваксинират. Но тъй като ваксините също имат странични ефекти, при здрави хора ваксинирането е по желание.
17
1
 
19
 
! Отговори
Таня преди 11 години
И аз си задавам въпроса как го предсказаха кой вид грип ще ни тормози или просто подготвят почвата да се уплашим и да йм изкупим залежалата стока от аптеките.
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
в комбинация с повсеместната мизерия ще ни такова ***
15
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Софарма и ГЕРБ спонсорират тази статия.
14
3
 
30
 
! Отговори
ЗОРО преди 11 години
Тези вируси и ваксини май са по-страшни и от наркотиците!!!ФАРМАЦЕФТИЧНА МАФИЯ!!!
13
1
 
24
 
! Отговори
мим преди 11 години
Не разбирам ,как знаят предварително от какво ще се разболеем.Дали не гледат на боб или хвърлят карти?
12
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия като модни тенденции го споделят. "Този сезон пускаме тези бактерии, да видиме как ще вървят имунизациите." Абсолютна наглост! Това фармацефтичните компании са се изяли за печалби, а че на карта е поставен човешкия живот няма никакво значение. Скоро ще се затрием, защо да не спечелят малко зелена хартия.